
Autovindecarea
In fiecare dintre noi exista o forta mai presus decat orice boala.
Ar fi de un folos urias sa invatam sa o folosim, pentru a ne recastiga sanatatea.
Organismul nostru a fost creat pentru a se mentine sanatos de la sine, cu propriile-i puteri. In fiecare dintre noi exista un doctor care ne trateaza cu aceeasi grija si bunavointa, indiferent daca avem sau nu card de sanatate. Si care este gata sa ne sara in ajutor zi si noapte, la sfarsit de saptamana ori in zilele de sarbatoare.
Numele lui? „Doctor Ego”, adica propriul nostru organism, pozitionat, de la natura, pe autoreglare si capabil sa vindece, cu propriile-i puteri, peste jumatate din totalitatea afectiunilor acute cu care ne confruntam. Daca in urma cu doar un deceniu, afirmatiile acestea pareau povesti, acum ele au fost dovedite.
„Da”, afirma specialistii, „vindecatorul dinauntrul nostru stie sa lipeasca oasele rupte, sa regenereze celulele din piele, din sange sau din ficat, sa inlature, cu ajutorul enzimelor reparatorii, defectele din ADN (substanta ereditara).
Adeseori, toate acestea functioneaza fara un ajutor activ. Sistemul imunitar invinge fara probleme o raceala sau o infectie intestinala, atata vreme cat noi ii oferim organismului odihna necesara.
Dar lucrurile stau cu totul altfel, in cazul problemelor acute de sanatate. Cei ce se lupta cu un colon iritabil, migrene, reumatism, alergii sau dureri de spate persistente ar face bine sa-si activeze tintit fortele vindecatoare, respectand cele 5 strategii pe care vi le prezentam mai jos:
Pasul 1
Eliberati drumul vindecarii
Pentru a ne activa fortele de autovindecare pe care le avem de la nastere fiecare din noi, e nevoie, inainte de toate, sa dam la o parte blocajele pe care singuri ni le punem in drum. Este vorba despre deprinderile gresite ale vietii de zi cu zi, pe care nu le mai simtim ca nocive: fast-food-ul, lipsa de somn, fumatul sau excesul de alcool.
Cei ce dorm prea putin, mananca in exces burgeri si cartofi prajiti si isi mentin nivelul de stres ridicat anihileaza complet capacitatea organismului de a se apara, si autovindecarea este blocata. Printre recomandari, mai ales pentru supraponderali, se afla si portiile mai mici in farfurie.
Reducerea caloriilor este una dintre cele mai eficiente masuri, capabile sa activeze vindecarea, mai ales in cazul afectiunilor cronice.
Dupa cum arata studiile, reducerea caloriilor atenueaza artroza, hipertensiunea, diabetul si migrenele, permitand mecanismelor reparatorii genetice sa functioneze mai bine.
Pasul 2
Gasiti-va propria cale medicala
Experienta arata ca drumul spre vindecare nu este nici drept si nici previzibil. Este nevoie, adeseori, de rabdare si de flexibilitate. Pentru ca bolile grave nu pot fi eradicate doar prin puterea plantelor, a luminii sau a gandirii.
Celor ce combina inteligent medicina alopata cu metode complementare, tratamente cu plante, medicina traditionala chineza sau indiana, acupunctura, homeopatie, miscare si sport, li se deschid noi perspective. In multe cazuri, chiar si simpla decizie de a lua fraiele vindecarii in propriile maini produce primii pasi spre vindecare.
Recomandare: Intrebati medicul de familie ce metode alternative ati putea folosi si profitati de experienta altor pacienti.
Pasul 3
Iesiti din zona de confort
O mare parte din fortele de autovindecare functioneaza dupa o schema pe care medicii o numesc „principiul reactiei la stimuli”: un impuls din exterior, primit de organism, ii repune acestuia, incet-incet, in functiune forta destabilizata.
Acest impuls (de obicei este vorba de ceva care irita) este folosit de o multime de metode terapeutice: de la tratamentele cu apa calda si rece ale lui Kneipp, la acele infipte in piele de acupunctori si pana la masajele musculare.
Si puterea vindecatoare a miscarii functioneaza, partial, dupa acest model. Activitatea fizica „impinge” dozat organismul sa iasa din zona sa de confort.
Succesele sunt, uneori, senzationale. Astmaticii „antrenati” fizic fac mai rar crize de sufocare, diabeticilor de tip 2 le scade nivelul glicemiei si nevoia de insulina, iar persoanele cu depresii isi recastiga increderea. Miscarea ca medicament actioneaza cu succes chiar si in terapia anti-cancer.
Mai ales in cazul cancerului intestinal, sportul reduce rata de mortalitate cu 30 de procente. Este mai mult decat s-ar putea spera de la chimioterapie.
Pasul 4
Faceti-va aliati de nadejde
Relatiile cu familia si prietenii reduc numarul imbolnavirilor si grabesc regenerarea. Este o observatie pe care o fac tot mai multi medici in legatura cu pacientii lor. Persoanele cu forte de autovindecare puternice se afla, de regula, intr-un echilibru psihic si social.
Explicatia o ofera psihoneuroimunologia, care se ocupa cu „colaborarea” dintre psihic si imunitate. „Implicat in relatiile sociale si neapasat de spaime sau de stresul cronic, sistemul imunitar al organismului functioneaza, in mod evident, mai bine”, spun expertii.
Sprijinul vine si din partea unor „sustinatori” din alte „lumi”: Dumnezeu, Iisus, Maica Domnului. Sute de studii ajung la concluzia ca oamenii care urmeaza regulat o practica spirituala au nevoie de mai putine calmante dupa o operatie, depasesc mai repede o depresie sau se vindeca mai usor dupa un atac de cord.
Faptul ca spiritualitatea actioneaza ca un medicament are multe cauze. Stresul daunator poate fi, de pilda, redus, daca ne putem „delega” grijile, catre o instanta superioara. Si trairea transcendentala din timpul meditatiei sau al rugaciunii reprima nelinistile lumesti si durerile.
Pasul 5
Acordati-va pauze regulate de odihna (refacere)
Medicul dinauntrul nostru atinge forma maxima atunci cand organismul isi gaseste odihna. Relaxarea stimuleaza procese extrem de importante din trup. Irigarea cu sange se amelioreaza, iar procesele inflamatorii cedeaza.
Si pentru ca infectiile produc numeroase boli, de la arterioscleroza, infarct miocardic si reumatism, pana la intestinul iritabil, odihna si relaxarea actioneaza ca un remediu universal. Practicati consecvent respiratiile urmarite mental si luati-va mai multe pauze de relaxare pe zi.
Atentie! 4 simptome care cer interventia medicului
Autovindecarea isi are si ea limitele ei. In cazurile urmatoare, trebuie consultat medicul:
* Febra: Daca scade si creste brusc sau daca tine mai multe zile.
* Scaderea in greutate: Daca se pierd peste 5% din totalul de kilograme in 3 luni (involuntar).
* Dureri de spate: Daca apar insotite de febra si paralizie (la picioare).
* Dureri de cap: Daca sunt puternice, insotite de febra, ceafa intepenita sau de simptome neurologice (de ex. dereglarea vederii).
Sursa: http://www.formula-as.ro/2016/1243/terapii-alternative-58/autovindecarea-21548