Care este cea mai buna metoda prin care putem combate stresul?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Care este cea mai buna metoda prin care putem combate stresul?

Loading

stress

Cea mai buna modalitate de a combate stresul este impartasirea experientelor cu ceilalti, iar cele mai bune rezultate sunt obtinute daca la discutie participa persoane care au trecut prin aceleasi experiente, au aratat cercetatorii de la Universitatea din California, informeaza dailymail.co.uk.
Acest lucru se intampla deoarece impartasirea unei experiente generatoare de stres cu o persoana aflata in aceeasi stare emotionala “ii ajuta pe oameni sa se protejeze de stresul care, in general, insoteste experienta tulburatoare”, se afirma in studiu.
Un studiu separat al Universitatii din Hawaii a demonstrat ca stresul poate fi la fel de contagios ca o raceala si ca, de fapt, oamenii se pot “molipsi” de anxietatile altora.
Astfel, oamenii se pot imbolnavi de “stres secundar” daca, de exemplu, au un coleg care se plange tot timpul pentru lucruri lipsite de importanta sau isi petrece intreaga zi exprimandu-si nemultumirea.
In cadrul studiului efectuat de Universitatea din California, 52 de absolvente de facultate au fost impartite in grupuri de cate doua si rugate sa sustina un discurs, in acest timp fiind inregistrate de cercetatorii Scolii de afaceri Marshall a Universitatii Southern California.
Inainte de fiecare discurs, o parte din participantele la experiment au fost rugate sa discute cu cercetatorii si cu partenerele de studiu modul in care se simt in legatura cu discursul. In acelasi timp, celorlalte participante li s-a spus sa nu discute despre sentimentele lor.
Nivelurile de cortizon, denumit si hormonul stresului, au fost masurate inainte, in timpul si dupa discursul fiecarei participante.
Cercetatorii au descoperit ca nivelurile de stres erau semnificativ mai reduse cand participantele au avut posibilitatea sa discute modul in care se simteau in legatura cu discursul respectiv. Nivelul de stres a inregistrat cea mai mare scadere cand participantele au discutat cu partenera de studiu despre temerile comune referitoare la discursul pe care urmau sa il sustina.
“Inchipuiti-va ca faceti parte dintr-o echipa care lucreaza la un proiect important, care este o situatie potential stresanta. Dar posibilitatea de a discuta cu un coleg care are un profil emotional asemanator contribuie la reducerea experientei stresante”, a afirmat Sarah Townsend, coordonatoarea studiului, publicat in revista Social Psychological and Personality Science.
Scopul acestor cercetari este acela de a-i ajuta pe oamenii din medii culturale diferite sa comunice mai bine la locul de munca.

Va multumesc,
Psiholog Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×