Care sunt cele 4 tipuri de personalitate stabilite pe baza ultimelor studii
Cercetatorii de la Northwestern University (S.U.A.) au studiat datele furnizate de peste 1,5 milioane de persoane care au raspuns la chestionare si au concluzionat ca exista cel putin patru categorii de tipuri de personalitate distincte:
- obisnuit
- rezervat
- egocentric
- model.
Acestea se bazeaza pe cinci caracteristici de baza ale personalitatii acceptate la scara larga:
- neuroticismul (predispozitia la emotii negative, precum anxietatea si depresia)
- extrovertirea
- deschiderea (spre experienta)
- agreabilitatea
- constiinciozitatea.
Descoperirile efectuate in urma acestui studiu de o complexitate fara precedent pun la indoiala modelele existente in psihologie si ar putea fi valorificate de managerii de resurse umane si expertii in ingrijirea sanatatii mintale.
Cercetatorii au pornit de la premisa ca ,,oamenii au incercat sa clasifice tipurile de personalitate din timpul lui Hipocrate, insa ultimele studii de specialitate au aratat ca aceste clasificari nu sunt corecte” si au concluzionat ca ,,acum, aceste date arata ca exista o mai mare densitate a catorva tipuri de personalitate”.
Initial autorii a fost sceptici cu privire la premisele studiului. Conceptul de tipuri de personalitate ramane controversat in psihologie, cu probe stiintifice solide greu de gasit. Incercarile recente bazate pe cercetari efectuate pe grupuri mici au condus la rezultate care adesea nu au putut fi repetate.
De asemenea, s-a apreciat ca ,,tipurile de personalitate au fost prezente mai mult in literatura motivationala si nu au avut un loc in jurnalele stiintifice, dar situatia se va schimba de acum inainte datorita acestui studiu”.
Cercetarea a adoptat o abordare alternativa combinand datele de la 4 chestionare la care au raspuns peste 1,5 milioane de persoane de pe tot mapamondul. Au fost folosite teste de personalitate cu 120 si 130 de itemi (my Personality project si BBC Big Personality Test). Oamenii au raspuns voluntar la intrebari fiind atrasi de oportunitatea de a primi feedback cu privire la propria lor personalitate. Aceste date au devenit acum disponibile pentru alti cercetatori pentru analize independente.
Autorii mai afirma: ,,Lucrul cu adevarat interesant este ca acest studiu atat de larg nu ar fi fost posibil inainte de aparitia internetului. Inainte, poate cercetatorii ar fi recrutat studenti in campus si poate ar fi gasit cateva sute de persoane. Acum avem toate aceste resurse care pot fi accesate online, iar datele sunt accesibile pentru oricine este interesat”.
In baza seturilor de date solide pe care le-a avut la dispozitie, echipa de cercetare a putut sa fundamenteze existenta celor 5 trasaturi de personalitate larg acceptate: neuroticism, extrovertirea, deschiderea, agreabilitatea si constiinciozitatea.
Dupa ce au fost dezvoltati noi algoritmi, au rezultat cele 4 tipuri de personalitate:
1.Oamenii cu personalitate obisnuita prezinta un grad mai mare de neuroticism (predispozitie la emotii negative, precum anxietatea si depresia) si extraversie, dar sunt mai putin deschisi spre experiente noi. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa se regaseasca in aceasta categorie.
2. Cei care fac parte din tipul rezervat sunt stabili emotional, dar nu sunt deschisi si nici neurotici. Ei nu sunt prea extrovertiti, dar sunt oarecum agreabili si constiinciosi.
3. Cei care fac parte din aceasta categorie nu sunt neurotici, in schimb au toate celelalte caracteristici. Probabilitatea ca o persoana sa fie un model (de urmat) creste in mod semnificativ odata cu inaintarea in varsta. Mai mult femeile decat barbatii este probabil sa se incadreze in aceasta categorie.
4. Persoanele egocentrice au un grad mare de extraversie, dar se situeaza sub medie la deschidere, agreabilitate si constiinciozitate. Se constata o scadere importanta a numarului de persoane egocentrice in functie de inaintarea in varsta, atat la femei, cat si la barbati.
Asadar, vestea buna pentru parintii adolescentilor din toata lumea este aceea ca la maturitate, in multe cazuri, tipul de personalitate se schimba. Spre exemplu, oamenii in varsta tind sa devina mai putin neurotici si mult mai constiinciosi si agreabili decat cei sub 20 de ani.
*Studiul a fost condus de Luís Amaral de la McCormick School of Engineering si a fost publicat pe 17 septembrie 2018 in jurnalul Nature Human Behaviour.
Va multumesc,