Ce inseamna pentru un barbat sa fie cap al familiei?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Ce inseamna pentru un barbat sa fie cap al familiei?

Loading

Singurul mijloc de a arata cine-i in casa capul este sa incepi sa ai un comportament barbatesc autentic. Ce asteapta de la barbatul sau oricare femeie? Ocrotire, grija, atentie. Daca-i poti da toate acestea, se va linisti si va recunoaste singura statutul tau de cap. Orice femeie, chiar daca pare puternica si dominatoare, vrea tocmai asta: sa fie femeie, adica sa simta sprijinul sotului, sa vada in el un reazem. 

Fecare barbat trebuie sa inteleaga, odata pentru totdeauna: in casnicie nu trebuie sa existe lupta pentru pozitia de lider. Casa mea trebuie sa fie cetatea mea, cum se spune, nu camp de lupta. Ca atare, chiar daca stii ca barbatul trebuie sa fie capul familiei, nu trebuie sa dovedesti asta nimanui cu forta, adica pe calea „bataliilor” familiale. Tipetele, certurile, scandalurile, capriciile sunt arma oamenilor slabi si la ele recurg foarte frecvent tocmai femeile. Barbatilor nu le sade bine sa faca scandal.

Singurul mijloc de a arata cine-i in casa capul este sa incepi sa ai un comportament barbatesc autentic. Ce asteapta de la barbatul sau oricare femeie? Ocrotire, grija, atentie. Daca-i poti da toate acestea, se va linisti si va recunoaste singura statutul tau de cap. Orice femeie, chiar daca pare puternica si dominatoare, vrea tocmai asta: sa fie femeie, adica sa simta sprijinul sotului, sa vada in el un reazem. Sotul trebuie sa fie un zid care ocroteste sotia si copiii de furtunile si restristile lumii.

Apostolul Petru ii invata pe barbati sa se poarte cu sotiile lor cum se cuvine unor fapturi mai slabe, facandu-le parte de cinste (I Petru 3, 7). Nu doar sotiile trebuie sa-si cinsteasca sotii, ci si sotii trebuie sa le cinsteasca pe tovarasele lor de viata.

Atunci cand femeia are pretentii, face scandal, are capricii in mod constant, foarte frecvent aceasta este o reactie emotionala la lipsa de atentie din partea sotului. Ea cauta ocrotire, ajutor, si nu le primeste. 

(Pr. Pavel GumerovConflictele familiale: prevenire si rezolvare, traducere din limba rusa de Adrian Tanasescu-Vlas, Editura Sophia, Bucuresti, 2013, pp. 92-93) 

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.