Ce ne lipseste atunci cand le avem pe toate: de ce suntem nefericiti fara motiv?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Ce ne lipseste atunci cand le avem pe toate: de ce suntem nefericiti fara motiv?

Loading

1011208_608842122473496_1248324415_n

Ai o casa de vis, o relatie grozava si o slujba extraordinara, insa in ciudat faptului ca viata ta arata perfect „pe hartie”, nu esti fericit.

Adevarata fericire nu este, deseori, determinata de circumstantele externe, ci de lucrurile pe care ne concentram. Terapeuta Jennifer Twardowski a realizat o lista cu cele mai comune cinci motive care ne impiedica sa fim fericiti:  

  1. Traiesti in trecut sau in viitor 

Acesta este unul din motivele car afecteaza fericirea multor persoane. Fie te gandesti prea mult la ce ai avut sau ai fi putut avea in trecut, fie la ce vei putea avea in viitor. in realitate, prin faptul ca te concentrezi asupra trecutului sau asupra viitorului, „pierzi” prezentul – nu il traiesti si nu te bucuri de el asa cum ar trebui, lucru esential pentru adevarata fericire.

Data viitoare cand iti planuiesti, pe termen lung, viitorul, sau scormonesti trecutul, respira adanc, fii atent la felul in care simti pamantul sub picioare si priveste in jur. Observa toate lucrurile pe care esti norocos sa le ai si sa le traiesti in prezent.   

  1. Esti„ incatusat” de critica si negativism 

Mereu sfarsesti prin a te judeca dur, prin a crede despre tine ca nu esti destul de bun, sau faci asta cu oamenii din jurul tau, pe care ii critici peste masura.

Cand vine vorba de aceasta atitudine, aminteste-ti ca prin faptul ca ii judeci pe altii te judeci de fapt pe tine, pentru ca noi toti suntem conectati. Critica este un alt lucru care ne impiedica sa vedem frumusetea momentului curent.    

  1. Cauti implinire in lucruri materiale 

Te gandesti mereu la lucruri precum: cand voi avea casa aceea, voi fi fericit, cand voi avea un salariu urias, voi fi fericit, cand imi voi cumpara masina aceea, voi fi fericit s.a.?

Una din cele mai mari farse jucate de mintea noastra este iluzia ca daca vom fi bogati, faimosi si vom avea succes vom fi fericiti.

Desi aceste lucruri ne vor face, probabil, viata mai usoara si mai placuta, dobandirea lor nu inseamna fericire. Adevarata fericire izvoraste din felul in care alegem sa ne traim viata, fie ca avem putin sau mult.    

  1. Esti mai atent la ce primesti decat la ce oferi 

Daca iti pierzi timpul fiind mult prea atent la favorurile care ti se fac decat pe lucrurile pe care le oferi, chiar daca este vorba de salariul pe care il primesti de la angajator, raportat la contributia ta, vei observa intotdeuna un dezechilibru, fie in avantajul tau, fie ba.

Pentru a te scuti de ganduri negative, ar trebui sa iti programezi creierul sa se concentreze asupra lucrurilor pe care le oferi, si abia mai apoi, fara za zaboveasca prea mult pe subiect, la lucrurile pe care le primesti. in schimb, incearca sa fii mai recunoscator si mai multumit cu lucrurile pe care le ai chiar acum.   

  1. incerci sa scapi de sentimentele de tristete, ingrijorare si furie 

in zilele noastre, fericirea este definita prin pozitivism si exclude adesea sentimentele negative. Adevarul este insa ca nimeni nu poate fi pozitiv in permanenta.

Cu totii avem zile bune si zile proaste. Cunoscutii mor, animelele de companie se imbolnavesc, relatiile se sfarsesc, apar probleme de sanatate, ne pierdem locul de munca si asa mai departe.

Drept urmare, avem momente in care plangem, tipam, avem rani. Toate acestea sunt normale, chiar necesare, pentru ca avem nevoie de toate aceste experiente pentru a duce o viata completa.

Trebuie sa ne acordam timp pentru a simti si a procesa cu adevarat toate aceste emotii, pentur ca in caz contrar ne putem lovi de altfel de probleme, precum dependente sau depresie.  

Sursa: adevarul.ro

Va multumesc,

Psiholog Aina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×