Ce sunt declanșatorii emoționali (emotional triggers) și de ce este important să îi cunoști?

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Ce sunt declanșatorii emoționali (emotional triggers) și de ce este important să îi cunoști?

Loading

Te-ai simțit vreodată total dezechilibrat după ce cineva a făcut un comentariu aparent inofensiv, dar care ți-a stricat întreaga zi? Deși pentru alții poate părea o glumă nevinovată, pentru tine, acel comentariu declanșează un val de anxietate, vinovăție sau rușine. Asemenea situații sunt familiare pentru mulți dintre noi, deoarece toți avem declanșatori emoționali. Deși poate fi dificil să identifici acești declanșatori, înțelegerea lor este esențială pentru a te vindeca și a găsi modalități mai eficiente de a gestiona reacțiile emoționale.

Cum și când apar declanșatorii emoționali

De ce avem cu toții declanșatori emoționali? Motivul principal este că, în copilărie, am trăit experiențe dureroase sau situații pe care nu le-am putut înțelege sau gestiona la acea vreme. Aceste sentimente nerezolvate rămân în subconștientul nostru, iar ca adulți, experiențele care ne amintesc de acele emoții din trecut pot declanșa reacții intense. În fața acestor trăiri dureroase, avem tendința să folosim metode obișnuite sau chiar adictive pentru a le face față.

Exemple pentru a te ajuta să îți identifici proprii declanșatori emoționali

Cum poți identifica declanșatorii tăi emoționali? Cum reacționezi atunci când aceștia sunt activați? Îți confrunți direct emoțiile sau încerci să eviți durerea?

Iată câteva exemple care te-ar putea ajuta să îți descoperi proprii declanșatori:

Exemplul lui Andrei:

Andrei a crescut într-o familie în care părinții săi erau mereu ocupați cu munca și nu aveau prea mult timp să-i acorde atenție. Deși nu i-a lipsit nimic din punct de vedere material, Andrei a simțit mereu o lipsă de afecțiune și sprijin emoțional. Ca adult, atunci când prietenii sau partenerul său de viață nu îi răspund imediat la mesaje sau amână întâlnirile, Andrei simte un val de anxietate și nesiguranță. Până nu demult, nu înțelegea de ce aceste situații îl afectau atât de mult, dar a realizat că neglijarea emoțională din copilărie i-a creat un declanșator legat de indisponibilitatea celor apropiați.

Exemplul Ioanei:

Ioana a fost crescută într-un mediu în care trebuia mereu să fie perfectă pentru a primi laudele părinților săi. Orice greșeală era criticată aspru, ceea ce a făcut-o să se simtă insuficientă. În prezent, Ioana are un job de succes, dar se simte extrem de vulnerabilă la orice critică din partea colegilor sau superiorilor. Orice feedback negativ, oricât de constructiv ar fi, îi declanșează sentimente de neputință și teamă de eșec, deoarece își amintește de standardele imposibil de atins impuse în copilărie.

Exemplul lui Mihai:

Mihai a crescut într-o familie în care conflictele erau frecvente, iar tatăl său avea accese de furie necontrolate. Aceste experiențe l-au făcut să asocieze furia cu pericolul. Ca adult, Mihai evită orice fel de confruntare și se retrage imediat ce simte că cineva este supărat pe el. Recent, a început să înțeleagă că teama lui de furie și conflicte provine din copilărie, când era martor la certurile violente ale părinților săi.

Declanșatoare emoționale comune:

  • Sentimentul de respingere din partea cuiva
  • Teama de a fi părăsit sau abandonat
  • Neputința în fața unor situații dureroase
  • Neglijarea sau ignorarea emoțională
  • Indisponibilitatea emoțională a unei persoane dragi
  • Privirile dezaprobatoare sau critice
  • Rușinea sau vina indusă de comportamentul altora
  • Judecata și critica frecventă
  • Lipsa de timp și atenție din partea celor apropiați
  • Nepăsarea sau lipsa de entuziasm atunci când te întâlnești cu cineva
  • Avansuri sexuale nesolicitate sau nedorite
  • Tentativele de control din partea altora
  • Comportamente sufocante sau posesive

Cum să te vindeci de declanșatori emoționali

Odată ce ai identificat declanșatorii tăi emoționali, primul pas în vindecarea lor este să explorezi originile acestora. Întreabă-te ce legătură ar putea avea aceste declanșatoare cu experiențele din copilăria ta. Doar tu poți să îți vindeci declanșatorii, așa că oferă-ți timp pentru reflecție și fii răbdător, blând și plin de compasiune cu tine însuți.

Așa cum se întâmplă adesea, tendința noastră este să evităm declanșatorii atunci când nu suntem conștienți de ei. Ai observat că reacționezi în unul din următoarele moduri?

  • Mă enervez rapid și reacționez impulsiv
  • Devin exagerat de dependent de atenția celorlalți
  • Încerc să mulțumesc pe toată lumea, chiar și în detrimentul meu
  • Mă retrag și evit interacțiunile sociale
  • Învinuiesc pe altcineva pentru durerea mea
  • Apelez la comportamente adictive – mâncare, alcool, droguri, sex, cumpărături excesive, muncă exagerată, jocuri de noroc etc.

Dacă te recunoști în oricare dintre aceste reacții, cum te simți în legătură cu ele? Poate că vei observa că durerea nu dispare, ci doar se amplifică atunci când încerci să o eviți.

Te încurajez să fii sincer cu tine însuți în legătură cu declanșatorii tăi și modul în care reacționezi la ei. Chiar dacă această abordare poate părea provocatoare la început, ea te va ajuta să dezvolți o compasiune mai profundă pentru tine însuți. Reflectarea sinceră asupra declanșatorilor tăi este singura cale prin care poți începe să te vindeci cu adevărat.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×