Cele 4 faze ale relatiei de cuplu

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Cele 4 faze ale relatiei de cuplu

Loading

Persoanele care doresc sa intemeieze o relatie se confrunta cu o serie de dificultati. Aceste dificultati sunt inevitabile! Dupa o faza initiala de a cadea prada sindromului de indragostire, in mod inevitabil, partile cuplului vor incepe sa vada lucrurile intr-un mod mai putin roz, vor incepe sa sufere si, uneori sa aiba certuri.

Da, exista presupunerea ca dragostea romantica, intr-un anumit moment, sfarseste. Aceasta este vestea proasta! Dar vestea buna este ca dizarmonia si conflictul este un stadiu de dezvoltare a vietii de cuplu, care tinde prin natura sa la o armonie mai mare decat originalul!

Deci cuplul se naste, creste si se dezvolta la fel ca un organism viu, care se maturizeaza prin etapele ulterioare de dezvoltare.

Cea mai buna descriere a aceastei calatorii evolutive a relatiei a fost facuta de un autor american: Susan Campbell, care in 1980 a publicat cartea ” The Couple’s Journey ” – (Calatoria de cuplu).

In acest articol voi descrie etapele evolutive in relatia de cuplu identificate de acest autor, interpretandu-le dupa intelegerea mea personala si dupa experienta mea.
Fiecare faza prezinta caracteristici, provocari si sarcini specifice cu care partenerii trebuie sa se confrunte.

Prima faza: idila

Este faza de indragostire, de iubire romantica, unde exista o mare pasiune. Indragostitii se cauta mereu, dau foarte multa atentie unul altuia, se giugiulesc. Cauta contactul fizic. Aspira sa-si petreaca tot timpul liber impreuna, de multe ori neglijeaza prietenii si familia.

A doua faza: lupta de putere

In aceasta faza partenerul este coborat de pe piedestal. Exista un sentiment de dezamagire. Gandesti: „Nu esti ceea ce am crezut,” sau „Tu nu mai esti ceea ce am crezut”, sau „Nu suntem ceea ce m-am gandit” … plus alte variatii pe aceasta tema.

A treia faza: stabilitate

In aceasta etapa partenerii incep sa vada si sa accepte treptat defecte proprii si ale partenerului.

Ne impacam cu ideea ca celalalt nu este in masura sa ne satisfaca toate nevoile emotionale, afective si ca celalalt nu este elementul lipsa care ne va ocroti fata de suferintele vietii.

Partenerii recunosc ca au nevoi care nu pot fi indeplinite in cadrul cuplului. Prin urmare, se intorc pentru a cauta prieteni si membri ai familiei care au fost neglijati in timpul primelor doua faze ale relatiei.

A patra faza: angajamentul

Aceasta faza este caracterizata prin intelegerea partenerilor ca celalalt este ceea ce este. In cele din urma, se vor accepta pe deplin defectele proprii, ale partenerului si ale relatiei.

Inceteaza incercarea de a-l schimba pe celalat si incepe dorinta de a se schimba pe sine. Momentele de tensiune sunt gestionate fara utilizarea armelor tipice etapei de “lupta de putere” (vinovatie, manipulare, control, etc.) si se ajunge la un nivel inalt de stabilitate si armonie relationala.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×