Cele 4 tipuri de temperamente

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Cele 4 tipuri de temperamente

Loading

Exista patru temperamente de baza: doua predominant introvertite (melancolic si flegmatic) si doua predominant extrovertite (sangvin si coleric).

Cel care a verificat stiintific teoria celor patru temperamente a fost Hans Eysenck. Testul lui iti ofera posibilitatea sa evaluezi nivelul unui singur temperament.

In continuare, veti descoperi trasaturile specifice fiecarui tip de temperament.

       1. Coleric                                                                                                             

a. Puternic. Colericii sunt in general persoane puternice si dure. Inca din vremea copilariei, nu se vor speria de pedepse.

b.  Agresiv. Temperamentul coleric este cel mai agresiv dintre toate temperamentele. Colericii au tendinta de a se impune altora. Deseori le place sa discute in contradictoriu, de aceea se cearta mereu si gasesc intotdeauna o multime de argumente.

c. Insensibil. Colericii sunt adesea insensibili la nevoile si simtamintele celorlalti. Ei vor face declaratii aspre, fara sa le pese ca aduc lacrimi sau tristete celor din jur.

d. Energic. Colericii au multa energie. Cand aceasta energie este canalizata corect, pot fi foarte eficienti si productivi.

      2. Sangvin                                                                                                             

a. Sociabil si deschis. Sangvinii personifica termenul de „extrovertit”. Ei sunt prietenosi, vorbareti si sensibili la nevoile celor din jur. Oamenii se simt bine in preajma lor. De aceea, o serbare sau o intrunire sociala tinde sa devina plictisitoare fara prezenta lor.

b. Neatent. Sangvinii isi uita repede prietenii pentru ca nu sunt atenti, nu se concentreaza. Ei sunt sedusi si incantati usor de orice noutate – obiect, eveniment sau persoana –, care apare in fata lor.

Copiii sangvini renunta adesea la ceva ce tocmai au inceput, pentru altceva care le-a atras atentia. Si aceasta, bineinteles, atrage asupra lor mania parintilor. Parintii cred ca ei sunt nesupusi si sfidatori, cand in realitate sunt neatenti.

Daca copilul tau este sangvin, nu uita ca trebuie sa-i repeti de multe ori sa faca un anumit lucru sau sa respecte o anumita regula.

c. Imprastiat si neorganizat. Gospodinele sangvine par femei foarte neglijente din cauza incapacitatii lor de a se organiza. Un conducator sangvin face de obicei multe greseli din neatentie.

d. Voios, vesel si fara grija. Sangvinii sunt de obicei optimisti, bine dispusi si expresivi, in special atunci cand sunt in mijlocul altor oameni. Sangvinii pot lucra cu succes in spital, demonstrand o abilitate uimitoare de a-i bine dispune pe bolnavi.
      
     3. Melancolic                                                                                                         

a. Ingrijorat si emotiv. Melancolicii au o puternica energie emotionala. Ei tind sa fie tensionati, incordati, ingrijorati. Daca nu invata sa-si disciplineze emotiile, ei nu vor reusi sa lucreze in conditii de presiune psihica.

b. Creativ. Melancolicii sunt potriviti pentru cercetare, arte, scrieri, filosofie. Ei se pricep la orice lucrare care necesita rezolvarea problemelor si/sau crearea unor lucruri.

Studiile au aratat ca oamenii care au un nivel inalt de anxietate au rezultate deosebite la testele de Inainte de a spune „Da” creativitate. Chiar si in alte domenii, cum ar fi tehnologia dentara,
cei mai creativi tehnicieni sunt melancolicii.

c. Constiincios si perfectionist. Melancolicii au in general o constiinta stricta si autoritara. Daca nu-si urmeaza cu exactitate constiinta, ei vor avea puternice simtaminte de vinovatie. Aceste standarde inalte ii ajuta sa faca o lucrare excelenta, uneori chiar perfecta. Insa standardele lor sunt atat de inalte, incat cu greu ar putea cineva sa traiasca conform lor.

d. Capricios, ganditor si sensibil. Melancolicii sunt de obicei oameni foarte sensibili. Ei nu pot sa tolereze critica si sufera cand sunt insultati, dispretuiti sau desconsiderati. Melancolicii nu pot sa uite usor o mustrare, o umilinta sau o dojana, ci tind sa se gandeasca la ea.

     4. Flegmatic                                                                                                          

a. Calm, comod si nepasator. Temperamentul flegmatic este cel mai calm si impaciuitor dintre cele patru temperamente. Flegmaticii nu le cauzeaza altora dureri sufletesti si nu rostesc cuvinte pripite, pe care sa le regrete mai tarziu. Este atat de usor sa traiesti cu ei,
incat de multe ori nici nu vei observa ca sunt in preajma ta. Datorita naturii lor calme, ei pot lucra chiar si in conditii de presiune psihica. Flegmaticii nu vor dori sa detina functii de conducere.

b. Cu tact si diplomatie. Flegmaticii sunt buni impaciuitori. Lor nu le place sa vada alti oameni certandu-se sau batandu-se. Ei sunt buni diplomati. Flegmaticii sunt oameni care te pot concedia dintro slujba fara sa te simti jignit sau sa fii manios.

c. Politicos, amabil, linistit. De obicei, persoanele cu temperament flegmatic vorbesc foarte rar si actioneaza incet, parca lenevesc tot timpul. Chiar daca sunt foarte ocupati, chiar daca isi indeplinesc toate sarcinile, flegmaticii intotdeauna lasa impresia ca nu se ocupa cu nimic.

Seful unui flegmatic poate spune: „Eu nu inteleg cand lucreaza omul acesta, pentru ca intotdeauna imi face impresia ca este pe punctul de a adormi”.

d. Flexibil. Flegmaticii se obisnuiesc repede cu oamenii si situatiile noi. Ei colaboreaza cu oricine si se acomodeaza rapid la schimbarile de orice fel.

O secretara flegmatica, careia seful ii spune: „Lasa ce faci si scrie-mi aceasta scrisoare!“, va executa ordinul fara nici o impotrivire. In general, flegmaticii nu se plang de conditiile de lucru sau cele din familie, asa cum fac de exemplu melancolicii si colericii.

Cartea : Inainte de a spune „Da” Betty & D.W. Holbrook

Sursa: http://www.descopera-tee.com/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×