
Cele 5 rani emotionale ale Omului. Cum sa le recunoastem si sa le vindecam?
„Nu exista oameni rai in aceasta lume, ci doar oameni care sufera.” Lise Bourbeau
In cartea „Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”, autoarea si terapeuta canadiana Lise Bourbeau aduce in discutie conceptul de vindecare emotional-spirituala, prin intermediul corpului fizic si al tiparelor alimentare si relationale pe care ni le-am creat de-a lungul vietii.
Lise Bourbeau identifica 5 rani fundamentale cu care ne nastem si care fac parte din lectia noastra evolutiva de viata. Prin constientizarea acestora, autoarea sustine ca ne putem elibera de multa suferinta fizica si emotionala, pasind pe drumul vindecarii si evolutiei spirituale.
Aceste rani se activeaza in perioada copilariei, moment in care noi ne cream niste masti specifice care devin parte a personalitatii noastre, spre a evita sa retraim aceste suferinte in viitor. Dintre aceste rani, cel putin doua devin dominante de-a lungul vietii noastre si sunt reactivate, pe rand sau simultan, in diverse situatii ce tin de interactiunea cu ceilalti.
Cele 5 rani emotionale si mastile folosite spre a le ascunde
Cele 5 rani emotionale fundamentale, prin constientizarea carora putem evolua la nivel holistic, sunt urmatoarele:
- Rana de respingere – asociata cu masca Fugarului;
- Rana de abandon – asociata cu masca Dependentului;
- Rana de umilire – asociata cu masca Masochistului;
- Rana de tradare – asociata cu masca Dominatorului;
- Rana de nedreptate – asociata cu masca Rigidului.
Rana de respingere: masca de fugar.
Respingerea este o rana foarte profunda, deoarece cel care sufera din cauza ei se simte respins in fiinta lui si mai ales in dreptul lui de a exista. Cei care ne resping apar in viata noastra pentru a ne arata cat de mult ne respingem pe noi insine. Aceasta rana apare foarte devreme in viata unei persoane – inca de la nastere sau chiar inainte de a se naste. Un astfel de exemplu este copilul care nu este dorit sau copilul care are alt sex decat doreau parintii. Din momentul in care bebelusul incepe sa se simta respins, incepe sa isi creeze o masca de fugar. Corpul fizic este ingust si contractat – ceea ce il poate face sa dispara mai usor, sau sa nu fie prea prezent sau prea vizibil intr-un grup. Este un corp care nu vrea sa ocupe prea mult spatiu.Fugarul este o persoana care se indoieste de dreptul ei la existenta si aproape ca lasa impresia ca nu s-a incarnat in totalitate.
Fugarul prefera sa nu se ataseze de lucrurile materiale, caci acestea l-ar putea impiedica sa fuga atunci cand doreste.Se intreaba ce cauta pe aceasta lume si ii este greu sa creada ca va putea fi fericit aici. In schimb il atrage tot ceea ce tine de spirit, precum si domeniile intelectuale, dar nu este vorba de o autentica aspiratie, cat de o tendinta de evadare.Caci fugarul are tendinta de a fugi in lumea lui. Lucru care explica de ce acest gen de copil este de obicei cuminte si linistit, nu creeaza probleme si nu face mult zgomot.
Rana de respingere este traita in legatura cu parintele de acelasi sex. Acest parinte a contribuit la activarea ranii deja existente. Parintele de acelasi sex are rolul de a ne invata sa iubim, sa ne iubim si sa daruim iubire. Parintele de sex opus ne invata sa ne lasam iubiti si sa primim iubirea. Daca ai aceasta rana se explica dificultatile pe care le ai in a te accepta si a te iubi.
Fugarul se crede nul, fara valoare si e convins ca ceea ce face el este lipsit de valoare.De aceea este posibil sa incerce prin orice mijloace sa fie perfect, pentru a se valoriza in ochii lui si in ochii celorlalti.Cauta perfectiunea in tot ceea ce face, deoarece crede ca, daca face o greseala, va fi judecat. Iar a fi judecat este echivalent cu a fi respins. Nu poate vedea faptul ca este mai bun decat altii in anumite domenii. Ii este greu sa creada ca cineva il poate alege ca prieten, ca partener sau ca oamenii pot sa il iubeasca cu adevarat.
Cand i se acorda prea multa atentie, isi pierde mijloacele, ii este teama ca ocupa prea mult spatiu. Iar daca foloseste prea mult spatiu crede ca deranjeaza. Iar a deranja, inseamna pentru el ca va fi respins de persoana sau persoanele pe care crede ca le incomodeaza, ca le deranjeaza.
Temerile fugarului, care il impiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile, sunt urmatoarele: teama de a nu fi interesant, de a fi considerat nul sau fara valoare, de a fi neinteles si teama ca celalalt il asculta din obligatie sau din politete. In acele situatii, ranile sunt cele care preiau controlul actiunilor realizate.
Cea mai mare teama a fugarului este panica. Imediat ce crede ca e pe cale sa intre in panica intr-o situatie anume, prima lui reactie va fi aceea de a se salva, de a se ascunde sau de a fugi.
Boli sau indipozitii care se pot manifesta la un fugar:diaree, aritmie, cancer, probleme respiratorii, alergii, varsaturi, ameteli, coma, agorafobie, hipoglicemie sau diabet, depresii sau sindrom maniaco-depresiv, psihoze.
Rana de respingere este pe cale de vindecare atunci cand persoana respectiva se va afirma tot mai mult si va indrazni sa ocupe locul care i se cuvine. Mai mult, daca i se pare ca cineva a uitat de existenta ei, se poate simti foarte bine asa cum e. Va trai mult mai putine situatii in care ii va fi frica ca intra in panica.
In spatele mastii de fugar se ascunde o persoana capabila sa faca foarte multe lucruri, cu o buna rezistenta la munca, descurcareata, dotata cu o mare capacitate de a crea, de a inventa, de a imagina; cu aptitudini speciale de a lucra sigura; eficienta, se gandeste la detalii; reactioneaza repede; stie sa faca exact ce trebuie in caz de urgenta; nu are nevoie de ceilalti cu orice pret; poate foarte bine sa se retraga si sa fie fericita singura.
Rana de abandon: masca dependentului
Rana de abandon este traita in relatie cu parintele de sex opus.
Cei care sufera de abandon nu se simt suficient de hraniti la nivel afectiv.
Caracteristici: corp lipsit de tonus, alungit, subtire. Aparatul muscular este subdezvoltat si pare ca nu poate sustine corpul drept, ca si cum acesta ar avea nevoie de un suport. Dependentul crede ca nu poate sa reuseasca nimic singur si ca are nevoie de altcineva pentru a-l ajuta.
Alte caracteristici fizice:ochii mari, tristi, spatele curbat, ca si cand coloana nu l-ar sustine in totalitate, anumite parti ale corpului pot fi moi, lasate (sani, fese, obraji, burta, scrot). Caracteristica cea mai vizibila este lipsa tonusului muscular – acest aspect ne ajuta sa il diferentiem de fugar.
Dintre cele cinci tipuri de caractere, dependentul este cel mai apt sa devina victima, la modul ca isi creeaza tot soiul de dificultati in viata, mai ales probleme de sanatate, pentru a atrage atentia.Acest lucru raspunde nevoilor dependentului care crede ca nu are niciodata destul. Atunci cand vrea sa atraga atentia prin diverse mijloace, in realitate incearca sa se simta suficient de important pentru a primi ajutor. Crede ca, daca nu reuseste sa atraga atentia celuilalt, nu va putea conta pe acea persoana. Este o persoana care dramatizeaza mult lucrurile, cel mai mic incident putand lua proportii imense.
Cand un dependent face multe lucruri pentru cineva, o va face sperand sa obtina in schimb afectiune sau sa primeasca multumiri, sa se simta important. Aceasta atitudine ii aduce insa, adeseori, dureri de spate, deoarece cara in spate responsabilitati care nu ii apartin. Dependentul are obiceiul de a se agata fizic de persoana pe care o iubeste. Cea mai mare frica a dependentului este frica de singuratate. Este pregatit sa faca orice manevre pentru a fi iubit, pentru a nu fi parasit. In cuplu, chiar si atunci cand apar situatii tensionate, dependentul prefera sa creada ca totul merge bine din teama de a nu fi abandonat(a).
Forma de ajutor de care are cea mai mare nevoie dependentul este sustinerea celorlalti. Emotia negativa cel mai intens traita de dependent este tristetea.
Temerile dependentului, cele care il impiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a plange sau de a fi considerat drept un copil mic, teama ca celalalt sa nu plece, ca celalalt sa nu fie de acord si sa ignore ceea ce s-a spus sau ce a cerut, teama de a i se spune nu, de a fi refuzat, de a nu fi sustinut asa cum se astepta, de a nu raspunde asteptarilor celorlalti.
Boli: astmul, bronsitele, probleme cu pancreasul/suprarenalele, miopie, isterie, depresie, migrene, boli incurabile sau rare.
Rana de abandon este pe cale sa se inchida cand va veti simti bine chiar daca sunteti singuri si veti cauta mai putin atentia celorlalti. Viata va deveni mai putin dramatica. Veti vrea tot mai mult sa incepeti proiecte si, chiar daca nu veti avea sprijinul celorlalti, veti continua sa le sustineti.
In spatele mastii dependentului se ascunde de fapt o persoana abila, care stie foarte bine sa isi exprime cererile; o persoana care stie ce vrea, tenace, perseverenta in cererile ei, care nu renunta cand este hotarata sa obtina ceva, care are talent actoricesc si stie sa atraga atentia celorlalti, vesela, sociabila, care inspira bucuria de a trai, care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalti, deoarece se intereseaza de ei si stie ce simt; are calitatea de a-si folosi talentele psihice cu un scop bun, atunci cand isi controleaza temerile; are adesea talente artistice; desi sociabil, are nevoie de momente de singuratate pentru a se regasi.
Rana de umilire: masca masochistului
Aceasta este o rana legata mai ales de lumea fizica, cea a lui a avea si a face. Se activeaza in momentul in care incep sa se dezvolte functiile corpului fizic, perioada in care un copil normal invata sa manance singur, sa fie curat, sa asculte si sa inteleaga ceea ce ii spun adultii, etc. Rana de umilire este cel mai adesea traita in relatie cu mama, dar se poate sa apara si in relatia cu ambii parinti. Mama are un rol important in viata masochistului, chiar daca intr-un mod inconstient si involuntar.
Trezirea ranii se produce in momentul in care copilul simte ca unuia dintre parinti ii este rusine cu el sau ii este teama ca parintelui ii va fi rusine cu el – de exemplu, daca este murdar sau daca face o prostie (mai ales in public sau in fata familiei), cand e prost imbracat, etc. Oricare ar fi situatia care il face pe copil sa se simta umilit, jignit, comparat, lezat sau sa ii fie rusine, in acel moment rana se activeaza si se amplifica. Chiar foarte mic fiind, bebelusul poate simti dispretul parintilor si se poate simti umilit si rusinat.
Aceasta rana poate fi traita pe diferite niveluri, in functie de ce anume s-a petrecut intre varstele de 1 si 3 ani. Copilul se poate simti stanjenit daca are senzatia ca este prea mult controlat de catre un parinte, daca crede ca nu are libertatea de a actiona sau de a se misca cum vrea el la nivel fizic. De exemplu, un parinte isi cearta copilul care a iesit sa se joace in noroi, cu hainutele curate, exact inainte de sosirea invitatilor. Daca parintii vor povesti incidentul in fata invitatilor, umilirea copilului va fi si mai accentuata. Intr-o alta situatie, daca un copil cu o astfel de tipologie il surprinde pe unul dintre parinti gol si simte ca acel parinte se simte stanjenit si vrea sa se ascunda, va invata astfel ca trebuie sa ii fie rusine de corpul lui.
Copilul cu o astfel de rana isi va crea o masca de masochist. Masochismul este comportamentul unei persoane care gaseste placere si chiar satisfactie in suferinta.Acea persoana cauta durerea si umilirea, de obicei intr-un mod inconstent.Una dintre caracteristicile acestei tipologii este aceea ca nu ii place sa se grabeasca. De asemenea, se ingrasa repede si se rotunjeste cand nu reuseste sa isi controleze alimentatia.
Dat fiind faptul ca masochistul vrea sa para puternic si sa nu mai fie controlat, devine foarte performant si ia multe responsabilitati asupra sa.De aceea are deseori un spate puternic.
Masochistul are talentul de a se plasa in situatii in care trebuie sa aiba grija de o alta persoana. Astfel, uita de sine din ce in ce mai mult. Iar cu cat isi asuma mai multe responsabilitati, cu atat ia mai mult in greutate. El se ingrasa in functie de locul pe care crede ca trebuie sa-l ocupe in viata lui. Atunci cand masochistul va sti, in sinea lui, ca este special si important, nu va mai trebui sa le dovedeasca acest lucru si celorlalti si, automat, nu se va mai ingrasa.
In timpul cat se ocupa de ceilalti, masochistul crede ca acestora nu le va fi rusine cu el, dar adeseori se simte umilit din cauza faptului ca se abuzeaza de el. De altfel, se simte rar recunoscut pentru tot ceea ce face. Masochistul nu realizeaza faptul ca uneori, prin atitudinea sa, el la randul lui ii depreciaza pe ceilalti: facand totul pentru ceilalti ii face sa simta ca, fara el, nu pot sa reuseasca nimic.
Masochistului ii este greu sa isi exprime adevaratele nevoi si ceea ce simte cu adevarat, deoarece inca de la o varsta foarte frageda, nu indrazneste sa vorbeasca despre asta din teama de a nu ii fi rusine sau de a face pe altcineva sa se simta jignit. Masochistul este de obicei hipersensibil, iar cel mai marunt lucru poate sa il afecteze. La randul lui, ar face orice ca sa nu ii raneasca pe ceilalti. Dintre cele cinci tipologii, masochistul isi asculta cel mai putin nevoile, desi uneori este foarte constient de ceea ce vrea. Isi provoaca suferinta neascultandu-le, alimentandu-si rana de suferinta si masca. Face orice pentru a se face util. Ii face pe oameni sa rada, insa cea mai mica critica la adresa lui il face sa se simta umilit si neinsemnat. Este specialist in a se devaloriza pe sine insusi. Se vede mai putin important decat este in realitate. Nu poate sa conceapa ca ceilalti il considera o persoana speciala si importanta in ochii lor. Tendinta de a se blama pentru orice si chiar de a lua asupra sa vina celorlalti este foarte mare. Atunci cand este invinovatit de ceva, ramane blocat, nestiind ce sa spuna pentru a se apara. Poate sa sufere intr-atat incat sa plece din locul respectiv. Considerandu-se vinovat, crede ca este de datoria lui sa remedieze situatia.
Un lucru foarte important pentru el este libertatea. A fi liber pentru el inseamna sa nu trebuiasca sa dea socoteala nimanui, sa nu fie controlat de nimeni si sa faca ce vrea, atunci cand vrea. Copil fiind, masochistul nu s-a simtit liber. Cand simte ca nimeni nu ii mai pune bete in roate devine entuziast, isi traieste viata din plin: nu mai are limite. In astfel de momente, cade in excese: mananca prea mult, cumpara prea multa mancare, gateste prea mult, face prea multe lucruri, vrea prea mult sa ajute, vorbeste prea mult. Cand adopta un astfel de comportament ii este rusine de el insusi. De aceea cea mai mare teama a masochistului este libertatea.Este convins ca nu ar sti ce sa faca daca ar fi liber. Crede ca facand singur alegerile nu va mai fi controlat de ceilalti dar, adesea, deciziile lui ii aduc rezultatul opus: si mai multe constrangeri si obligatii. Atunci cand vrea sa se ocupe de toti cei pe care ii iubeste, crede ca isi asigura libertatea, deoarece el este cel care controleaza dar, in realitate, se ingradeste singur.
Are darul de a se pedepsi pe el insusi inainte ca altii sa o faca. Are o dificultate in a-si face pe plac incat, atunci cand se simte bine intr-o anumita activitate, se acuza de obicei ca profita prea mult de acea stare. Masochistul face tot posibilul pentru a nu fi judecat ca fiind un profitor. Exista multa energie blocata in corpul unui masochist. Daca ar reusi sa fie liber asa cum are el nevoie, fara sa se simta vinovat sau sa-i fie rusine, corpul lui s-ar subtia, deoarece ar elibera multa energie.
Simtul datoriei este un lucru foarte important la o astfel de persoana. Se crede responsabil de fericirea celorlalti. Cand ia prea multe asupra sa, apar durerile de spate sau umerii devin din ce in ce mai lasati. Aparenta exterioara este un element important pentru masochist. In sinea lor, le plac mult hainele frumoase si vor sa arate bine,dar cum cred ca e de datoria lor sa sufere, nu isi permit acest lucru.
Temerile masochistului care il impiedica sa comunice clar si sa isi exprime cererile sunt: teama de a-l rani pe celalalt, de a fi considerat egoist daca isi dezvaluie temerile, de a fi injosit sau umilit, teama ca celalalt sa-l faca sa se simta un nimic, de a-si spune sau de a simti ca este nedemn.
Boli: dureri de spate, senzatii de greutate in umeri, probleme respiratorii, probleme la picioare (varice, entorse, fracturi), probleme cu ficatul, dureri de gat, angina, laringite, probleme cu glanda tiroida, urticarie, functionare proasta a pancreasului, probleme cardiace, interventii chirurgicale.
Rana de umilire este pe cale sa se vindece atunci cand veti avea timp sa va ascultati mai intai propriile nevoi inainte de a spune DA celorlalti. Cand veti prelua mai putine responsabilitati si va veti simti mai liber. Cand veti fi capabili sa va exprimati cererile fara sa vi se mai para ca sunteti enervant si ca ii deranjati pe ceilalti.
In spatele acestei masti se afla o fiinta indrazneata, aventuriera, cu multe talente in diverse domenii, care isi cunoaste nevoile si le respecta, care este sensibila la nevoile altora; capabila sa respecte libertatea fiecaruia; mediator bun, conciliant, care reuseste sa aduca la normal situatiile dramatice; careia ii place sa se bucure si ii face pe ceilalti sa se simta in largul lor; care este de natura generoasa, altruista, joviala; care are talent organizatoric si stie sa recunoasca talentele; senzuala, care stie sa se bucure in iubire; care este foarte demna.
Rana de tradare: masca dominatorului
Aceasta rana este activata la varsta de 2-4 ani si este traita in relatie cu parintele de sex opus. Dominatorul controleaza pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel si responsabil sau pentru a se asigura ca ceilalti isi respecta promisiunile. Multe persoane care prezinta rana de tradare au suferit datorita faptului ca parintele de sex opus nu si-a respectat angajamentul conform asteptarilor pe copilul le avea fata de parintele ideal.
Dominatorul isi creeaza un corp care exhiba forta, puterea si care pare sa spuna: „sunt o persoana responsabila, puteti avea incredere in mine”. Un barbat dominator se poate recunoaste dupa umerii largi, mai largi decat soldurile. La o femeie dominatoare aceasta forta se concentreaza mai degraba la nivelul soldurilor, feselor, pantecelui, coapselor. Coapsele puternice reprezinta una dintre caracteristicile fizice ale unei femei cu aceasta rana. Pot exista si femei care au partea superioara mult mai dezvoltata si barbati cu partea inferioara mult mai bine dezvoltata – acestia au rana de tradare traita in legatura cu parintele de acelasi sex – dar aceste persoane sunt rare.
Privirea persoanelor de tip dominator este intensa, seducatoare. Cand o astfel de persoana priveste pe cineva, are talentul de a-l face sa se simta special, important. Dominatorul isi foloseste mult ochii pentru a-l tine pe celalalt la distanta (defensiv) sau pentru a-l fixa si scruta pe celalalt (intr-un mod intimidant). El se protejeaza astfel pentru a nu-si arata slabiciunea, vulnerabilitatea sau neputinta.
La nivelul comportamentului si atitudinilor interioare ale dominatorului, forta este o caracteristica comuna tuturor persoanelor care au o rana de tradare. Ele sunt foarte exigente cu ele insele si vor sa le demonstreze celorlalti de ce sunt capabile.Isi vor reprosa enorm daca renunta la un proiect, daca nu au avut curajul de a merge pana la capat. Le este foarte greu sa accepte lasitatea celorlalti.Dominatorii fac tot ce le sta in putinta pentru a fi persoane responsabile, puternice, speciale si importante.
A trada este inacceptabil pentru el, astfel ca nu va admite ca el insusi face asa ceva. Daca este constient ca a tradat pe cineva, de exemplu prin nerespectarea unei promisiuni, va gasi tot felul de scuze si poate, adesea, sa recurga la minciuna pentru a iesi din acea situatie.
Dintre cele cinci tipologii, dominatorul este cel care are cele mai multe asteptari, deoarece ii place sa prevada totul si astfel sa controleze.El vrea ca totul sa se petreaca exact asa cum a prevazut si este plin de asteptari fata de viitor. Aceasta atitudine il impiedica sa traiasca momentul prezent si sa se bucure de surprize.
Asteptarile dominatorului fata de ceilalti au drept scop verificarea felului in care fac ceea ce au de facut, daca o fac bine sau nu, precum si verificarea increderii pe care o poate avea in ei. Este foarte abil in a ghici asteptarile celorlalti.Deseori, spune sau face ceva in functie de asteptarile celuilalt, fara a avea neaparat intentia de a face ceea ce a spus.
Are o personalitate puternica. Isi afirma convingerile cu forta si se asteapta ca si ceilalti sa adere la credintele lui. Isi formeaza foarte repede o parere despre cineva sau despre o situatie si este convins ca are dreptate.
Dominatorul face in asa fel incat sa nu se afle in situatii de confruntare in care nu ar detine controlul. Dominatorul este rapid in actiunile sale. Intelege sau vrea sa inteleaga foarte repede si are dificultati atunci cand cuiva ii ia prea mult timp pentru a explica sau povesti ceva. Intrerupe adesea si raspunde chiar inainte ca interlocutorul lui sa fi terminat ce avea de spus. In schimb, daca cineva ii face acelasi lucru, ii va spune foarte raspicat: „lasa-ma sa termin, nu am terminat ce aveam de spus!”
Are talent si isi face treaba repede.Nu are rabdare cu cei care sunt lenti.Nu ii place sa intarzie si nu tolereaza persoanele care intarzie. A termina primul este mai important decat a face bine ceea ce are de facut. Cand lucrurile nu se desfasoara conform asteptarilor lui, devine repede agresiv, desi nu se considera o persoana agresiva. Se vede pe sine ca fiind, mai degraba, o persoana care se afirma, puternica, care nu se lasa usor influentata.Dominatorul este, dintre toate cele cinci caractere, cel care are cel mai des oscilatii de dispozitie. Poate fi plin de iubire si de atentie si in secunda urmatoare poate sa se infurie din cauza unui mic incident. Are mult de lucru in ceea ce priveste rabdarea si toleranta.
Ii este greu sa atribuie cuiva o sarcina si sa aiba incredere in acea persoana. Va incerca sa controleze mereu daca sarcina respectiva se indeplineste conform asteptarilor lui. Rana de tradare se activeaza in cazul dominatorului de fiecare data cand se afla in prezenta cuiva care nu isi respecta angajamentele. Are o dificultate atunci cand trebuie sa arate cuiva cum sa faca ceva si acea persoana invata incet. El nu are timp de pierdut. Este mai exigent cu ceilalti decat cu sine insusi. Are mai multa incredere in persoanele de acelasi sex si le verifica si controleaza mai mult pe cele de sex opus.
In opinia lui, cineva nu are dreptul sa se relaxeze decat dupa ce si-a indeplinit sarcinile de care este responsabil.A vedea pe cineva care nu face nimic, mai ales daca este de sex opus, il enerveaza foarte tare. O va considera pe acea persoana lenesa si ii va fi greu sa aiba incredere in ea.
Mai mult, face in asa fel incat toata lumea sa stie ce a facut el, cum anume a procedat si cat a lucrat, astfel incat ceilalti vor vedea cat de responsabil este el si ca este o persoana de incredere. Dominatorul detesta momentele in care ceilalti nu au incredere in el, dar nu vede cat de greu ii este lui sa aiba incredere in ceilalti. Dominatorului ii place sa aibe ultimul cuvant, de aceea gaseste ceva de adaugat la orice, sau aproape orice. Crede ca trebuie sa-i ajute pe ceilalti sa isi organizeze viata. Nu isi da seama ca actioneaza astfel pentru a avea controlul. Cand un dominator se ocupa de problemele celorlalti, aceasta este o modalitate deghizata de a-si arata forta: el are sentimentul ca acestia sunt mai slabi decat el.
Dominatorul se ocupa de problemele celorlalti pentru a nu suferi de tradare, pentru a se asigura ca ceilalti raspund asteptarilor lui.
Isi recunoaste cu dificultate temerile si nu vrea sa vorbeasca despre slabiciunile lui. Ii place sa se arate ca fiind curajos si puternic, cat mai des posibil. In general face doar ce si cum vrea el. Le spune celorlalti ceea ce vor sa auda, dar nu tine cont de parerea lor si pana la urma face cum vrea el. Vrea sa stie tot ce se petrece si isi spune parerea fara sa ii fi cerut cineva aceasta.
Cel mai greu pentru el este sa fie luat prin surprindere – nu are timp sa se pregateasca. Nefiind pregatit, risca sa nu aiba controlul. Prima reactie la o surpriza este sa se retraga si sa ramana in stare de alerta. Trebuie sa fie pregatit pentru orice eventualitate si ii place sa se gandeasca dinainte la toate posibilitatile.
Dominatorul ii considera foarte repede pe ceilalti ipocriti, datorita lipsei lui de incredere. Dominatorul nu suporta sa fie mintit. El insusi minte foarte des, dar, pentru el, acelea nu sunt minciuni. Gaseste motivatii serioase pentru a deforma adevarul.
Parintii de tip dominator actioneaza mai degraba pentru a-si pastra reputatia decat pentru fericirea copiilor lor.
Cea mai mare teama a dominatorului este disocierea – traieste foarte greu o despartire. Daca el ia decizia de a se separa, ii e teama ca il va trada pe celalalt si va fi considerat un tradator. Daca celalalt ia hotararea, il va acuza el ca este tradator.
Boli: agorafobia, Aboli care semnifica pierderea controlului asupra anumitor parti ale corpului – hemoragii, impotenta, diaree, etc., paralizie (daca ajunge intr-o situatie de neputinta totala), probleme la nivel digestiv (stomac, ficat), diverse tipuri de inflamatii, herpes.
Rana de tradare este pe cale sa se vindece cand nu veti mai trai atatea emotii in momentul in care cineva sau ceva va va modifica planurile. Veti inceta sa mai fiti atasati de rezultate, veti inceta sa vreti ca totul sa se petreaca conform planurilor dvs. Nu veti mai cauta sa fiti in centrul atentiei. Cand va veti bucura in urma unei reusite, va va fi foarte bine chiar si daca ceilalti nu va recunosc meritele.
In spatele acestei masti, se ascunde o fiinta cu reale calitati de lider – prin forta sa stie sa fie protectoare si calma, foarte talentata, sociabila, cu talent actoricesc, cu talent de a vorbi in public, aptitudini in a capta si a valoriza talentul fiecaruia ajutandu-i pe ceilalti sa dobandeasca mai multa incredere in ei, are capacitatea de a delega sarcini, ceea ce ii ajuta pe ceilalti sa se autovalorizeze, stie imediat cum se simt ceilalti si relaxeaza atmosfera facandu-i sa rada, capabila sa treaca foarte repede de la un aspect la altul si sa administreze mai multe lucruri in acelasi timp, ia foarte repede decizii. Gaseste imediat solutii si are in jurul ei oameni de care are nevoie pentru a trece la actiune, capabila de performante mari in multe domenii, are incredere in univers si in forta ei interioara, capacitatea de a se lasa liber in totalitate.
Rana de nedreptate: masca rigidului
O persoana care sufera de nedrepate, o persoana care nu se simte apreciata la justa ei valoare, care nu se simte respectata sau care nu crede ca primeste ceea ce merita. Trairea acestei rani apare datorita evenimentelor petrecute in perioada varstei de 4 si 6 ani.
Este o persoana care nu se simte apreciata la justa ei valoare, care nu se simte respectata sau care nu crede ca primeste ceea ce merita. Traieste aceasta rana mai ales in relatia cu parintele de acelasi sex, si sufera mai ales din cauza racelii acelui parinte, din cauza autoritarismului, a criticilor frecvente, a severitatii, intolerantei sau conformismului.
Rigidul este inclinat sa simta invidie pentru cei care au mai mult decat el si care, in opinia lui, nu merita.De asemenea, e convins ca ceilalti il invidiaza cand el are mai mult decat ei. Rigidului ii este cel mai teama de a se ingrasa. Va face totul pentru a nu se ingrasa.
Face totul pentru nu avea probleme, si chiar cand le are din plin, prefera sa spuna ca nu le are, pentru a evita sa simta suferinta legata de ele.
Persoanele rigide sunt foarte exigente cu ele insele, in majoritatea aspectelor vietii. Rigidul cauta atat de mult perfectiunea incat are tendinta sa se controleze pe el insusi. Face adesea prea multe si pana la urma cedeaza. Ii este foarte greu sa ceara ajutorul cuiva. Prefera sa faca totul singur, pentru a fi sigur ca este perfect.
Emotia cea mai frecventa traita de rigid este furia mai ales impotriva lui, dar prima lui reactie cand este furios este de a ataca pe altcineva. Are dificultati in a se simti bine, fara a se simti apoi vinovat si in a-si arata afectiunea.
Rigidul are o dificultate in a se lasa iubit si a-si arata iubirea. Un alt mijloc folosit de rigid pentru a fi nedrept fata de el insusi este comparatia. Are tendinta de a se compara cu cei pe care ii considera mai buni decat el.
In consecinta, vom cauta iubirea altora pentru a ajunge sa ne convingem ca suntem demni de a fi iubiti. Fiecare masca are rolul de a ne arata faptul ca ne impiedicam sa fim noi insine deoarece nu ne iubim destul de mult. In realitate, toate comportamentele corespunzatoare fiecarei masti reprezinta reactii si nu comportamente bazate pe iubirea de sine.
Respingerea este traita in relatia cu parintele de acelasi sex.
Fugarul se simte deci respins de persoanele de acelasi sex ca si el. Le acuza pentru faptul ca il resping si este furios atat impotriva acestor persoane cat si impotriva lui insusi.
Astfel va trai toata aceasta furie impotriva lui insusi. De asemenea este posibil ca, ceea ce crede el ca fiind respingere intr-o anumita experienta (cu persoanele de sex opus) sa fie mai degraba abandon.
Abandonul este trait in relatia cu parintele de sex opus.
Dependentul se va simti abandonat foarte des, de catre persoanele de sex opus si are tendinta de a le acuza mai mult pe acestea decat pe el insusi. Atunci cand traieste o experienta de abandon intr-o relatie cu cineva de acelasi sex, se va acuza pe el insusi, crezand ca nu a fost suficient de atent cu celalalt sau ca nu a stiut cum sa se poarte. Se intampla adesea ca ceea ce crede el a fi o experienta de abandon, in relatia cu o persoana de acelasi sex, sa fie de fapt o experienta legata de respingere.
Umilirea este traita in general, in relatia cu mama, atat in cazul unei femei cat si in cazul unui barbat.
Masochistul se simte umilit in relatiile cu femeile.
Are tendinta de a le acuza pe acestea. Daca traieste o experienta de umilire cu o persoana de sex masculin, atunci se va acuza pe el insusi si ii va fi rusine de comportamentul lui sau de gandurile pe care le are in fata celuilalt. Acesta rana poate fi traita, in caz exceptional, in relatia cu tatal, daca acesta se ocupa de nevoile fizice ale copilului, daca el il invata cum sa fie curat, cum sa manance, cum sa se imbrace etc. Daca va recunoasteti in acest caz, atunci va trebui sa inversati sensul pentru cele spuse mai sus, de la feminin la masculin.
Tradarea se manifesta in relatia cu parintele de sex opus.
Dominatorul se va simti foarte repede tradat de persoanele de sex opus si are tendinta de a le acuza pentru suferinta si emotiile pe care le simte. Atunci cand traieste o experienta legata de tradare in relatia cu o persoana de acelasi sex, se va acuza mai degraba pe el insusi si isi va purta pica pentru faptul de a nu fi vazut la timp acea experinta, pentru a o evita. Este foarte posibil ca ceea ce crede el a fi o experienta de tradare, din partea persoanelor de acelasi sex, sa fie mai degraba o experienta legata de nedreptate.
Nedreptatea este traita in relatia cu parintele de acelasi sex.
Rigidul sufera de nedreptate in relatia cu persoanele de acelasi sex pe care le acuza ca sunt nedrepte cu el. Daca traieste o experienta pe care o considera ca fiind legata de nedreptate, in relatia cu o persoana de sex opus, nu il va mai acuza pe celalalt, ci mai degraba se va acuza pe sine de a fi fost nedrept sau incorect. Este foarte posibil ca o astfel de experienta sa fie de fapt legata de tradare.
Ranile nu vor putea fi vindecate decat dupa o iertare autentica fata de noi insine si fata de parintii nostri. Ceea ce suntem si ceea ce facem, ar trebui sa fie sursa fericirii noastre si nu complimentele, gratitudinea, recunoasterea sau sustinerea pe care le primim de la ceilalti.
Iata cateva mijloace prin care veti afla ca ranile voastre sunt pe cale de vindecare:
- Rana de RESPINGERE este pe cale de vindecare atunci cand va veti afirma tot mai mult si veti indrazni sa va ocupati locul care vi se cuvine. Mai mult, daca vi se pare ca cineva uita de existenta voastra, puteti sa va simtiti foarte bine asa cum sunteti. Veti trai mult mai putine situatii in care va va fi frica ca veti intra in panica.
- Rana de ABANDON este pe cale sa se inchida cand va veti simti bine chiar daca sunteti singuri si veti cauta mai putin atentia celorlalti. Viata va deveni mai putin dramatica. Veti vrea tot mai mult sa incepeti proiecte si chiar daca nu veti avea sprijinul celorlalti, veti continua sa le sustineti.
- Rana de UMILIRE va fi pe cale sa se vindece atunci cand veti avea timp sa va ascultati mai intai propriile nevoi inainte de a spune da celorlalti. Veti prelua mai putine responsabilitati si va veti simti mai liberi. Veti inceta sa mai fixati limite pentru voi insiva.
- Rana de TRADARE este pe cale sa se vindece cand nu veti mai trai atatea emotii in momentul in care cineva sau ceva va va schimba planurile. Va veti da drumul mai usor.
- Rana de NEDREPTATE este pe cale de a se vindeca, cand va veti permite sa fiti mai putin perfectionisti, sa faceti greseli fara sa fiti furiosi sau critici. Va veti acorda dreptul de a va arata sensibilitatea, de a plange in fata celorlalti fara sa va pierdeti controlul si fara sa va fie teama de judecata celorlalti.
Un avantaj extraordinar al vindecarii ranilor noastre este faptul ca devenim autonomi afectiv, in loc sa fim dependenti afectiv. Autonomia afectiva este capacitatea de a sti ceea ce vrem sa facem si sa realizam demersurile necesare pentru a indeplini acel lucru. Iar atunci cand avem nevoie de ajutor sa stim sa il cerem fara sa asteptam sa fie o persoana anume cea care ni-1 acorda. O persoana autonoma nu va spune: „ Ce o sa ma fac eu singura?” atunci cand cineva va disparea din viata ei. Va suferi, dar va face acest lucru stiind ca va putea supravietui singura.
Va multumesc,