Cele 7 greșeli majore în comunicarea de cuplu

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Cele 7 greșeli majore în comunicarea de cuplu

Loading

Indiferent cât de armonioasă este relația ta, există întotdeauna posibilitatea apariției neînțelegerilor, problemelor și greșelilor de comunicare.

În continuare, îți oferim o listă cu 7 dintre cele mai frecvente erori de comunicare care pot apărea în relații și care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot afecta negativ legătura dintre parteneri.

Anumite forme de comunicare pot semnala, de fapt, o relație nocivă ce poate periclita legătura dintre parteneri, cum ar fi critica excesivă, disprețul, insultele sau o atitudine defensivă constantă.

Pentru a afla mai multe despre relațiile toxice și cum să ieși dintr-o astfel de relație, poți citi mai multe aici.

Acest articol se concentrează pe greșelile subtile de comunicare care pot fi ușor trecute cu vederea, dar care pot afecta serios relația.

1.Credința că mai multă comunicare este întotdeauna soluția

Comunicarea este esențială într-o relație, însă problemele de cuplu nu decurg întotdeauna dintr-o lipsă de comunicare. Obstacolele în comunicare pot proveni din temeri sau dintr-o maturitate emoțională insuficientă, care duc la reacții defensive din partea celuilalt. Un cuplu se poate confrunta cu situația în care, deși comunică des, continuă să aibă conflicte persistente.

Comunicarea în sine nu este întotdeauna soluția problemelor. Acest fapt se datorează realității că a comunica nu înseamnă automat a te conecta. Este esențial să găsești modalități de a te conecta cu partenerul, altfel comunicarea poate duce la confuzii, neînțelegeri și resentimente.

Conectarea se poate realiza prin împărtășirea activităților, prin aprecierea eforturilor partenerului, sau simpla petrecere a timpului împreună. Ascultarea activă, empatia și înțelegerea perspectivei celuilalt sunt vitale pentru o comunicare eficientă.

2.Așteptarea ca partenerul să-ți citească gândurile

Înțelegerea reciprocă prin comunicare „normală” poate fi deja dificilă, fără a aștepta ca partenerul să poată citi gândurile. Nu este realist să presupui că știi ce simte sau ce dorește partenerul tău, deoarece nu împărtășiți neapărat aceleași sentimente, viziuni asupra lumii sau gânduri.

3.Tentativa de a ghici ceea ce gândește partenerul

Aceasta reprezintă una dintre cele mai frecvente greșeli în comunicarea de cuplu. Apare atunci când unul dintre parteneri crede că poate deduce gândurile celuilalt. Această eroare se bazează pe ideea că îl cunoști atât de bine pe celălalt încât începi să-ți imaginezi intențiile și gândurile sale ascunse. Acest stil de comunicare duce la neînțelegeri majore, deoarece se presupun multe lucruri și se ratează șanse de a se cunoaște mai bine. De asemenea, poate crea impresia că celălalt nu este cu adevărat interesat să-și cunoască partenerul, iar ghicirea devine o încercare de control.

4. A ceda constant și a nu exprima clar dorințele sau gândurile

Dacă unul sau ambii parteneri evită conflictul, este posibil să reprime emoțiile pentru a mulțumi celuilalt. Cu toate că acest lucru poate aduce o calmare temporară, în timp se erodează fericirea și, implicit, relația se deteriorează.

Deși evitarea conflictelor poate părea o soluție bună, trebuie să ne amintim că, nefiind perfecți, este inevitabil ca ambii parteneri să comită greșeli care pot răni. În astfel de cazuri, este crucial să nu stai pasiv și să iei măsuri.

Există conflicte necesare, care nu ar trebui evitate. Dacă consideri că partenerul tău a greșit sau nu ești de acord cu o decizie sau atitudine, este important să aduci acest lucru în discuție. Cei care evită conflictul se pot simți adesea vinovați, interpretând acest sentiment ca pe o datorie și, prin urmare, crezând că nu au dreptul de a cere sau de a revendica ceva de la celălalt.

5.Persistența în discuții despre subiecte nerezolvabile

Adesea, unul sau ambii parteneri refuză să renunțe la anumite teme, continuând să aibă conversații toxice despre probleme fără soluții. Chiar dacă aceasta nu duce la un dialog constructiv, se continuă să se discute aceste subiecte, ducând conversațiile într-un punct mort. Acest lucru nu soluționează nimic și, în schimb, aduce frustrare și slăbește relația. Această abordare de comunicare duce adesea la epuizare după conversații. Foarte repede, ideea de a avea o discuție serioasă în relație poate provoca dorința de a evita sau ascunde problema.

Un exemplu specific acestei greșeli de comunicare este așteptarea sau dorința ca partenerul să se schimbe și condiționarea bunăstării relației de această schimbare. În timp ce schimbarea poate fi benefică, uneori chiar relația necesită ca unul sau ambii parteneri să se adapteze sau să-și modifice comportamentul sau personalitatea.

Totuși, este important să recunoaștem că există aspecte care nu pot fi schimbate și că, uneori, insistența unuia dintre parteneri asupra acestor schimbări poate duce la stagnarea relației. O soluție ar fi să exprimi dezacordurile, dar fără a impune schimbări sau a face ca fericirea în relație să depindă de acestea. Acest lucru poate reflecta mai degrabă o încercare de control și dominare, decât o comunicare eficientă.

6.Ignorarea perspectivei partenerului

Nu este o exagerare să spunem că majoritatea problemelor într-o relație de cuplu izvorăsc din incapacitatea de a fi empatic cu ceea ce spune sau face celălalt. Interpretăm greșit acțiunile partenerului sau credem că ne atacă, deoarece nu suntem capabili să înțelegem perspectiva sa. A înțelege punctul de vedere al partenerului ne ajută nu doar să cunoaștem mai bine persoana iubită, dar și să stabilim canale de comunicare eficiente, reducând astfel interpretările greșite și neînțelegerile.

Rutina cotidiană poate duce la impresia că ne cunoaștem suficient partenerul și că nu este necesar un efort mare pentru a înțelege ce spune celălalt. Se poate crede că exprimarea clară și directă a gândurilor este suficientă pentru o comunicare eficientă. Totuși, este esențial să fim atenți la acest aspect și să ne străduim să ne punem în locul celuilalt pentru a înțelege cu adevărat ceea ce vrea să comunice și pentru a ne asigura că persoana care vorbește se simte înțeleasă și nu neglijată.

7.Adoptarea unor stiluri de comunicare extremiste și absolutiste

Când comunici cu partenerul tău și auzi fraze precum: „Dacă mă iubești, nu ar trebui să-mi cauzezi nicio neplăcere”, sau când partenerul tău încearcă să-ți impună anumite comportamente, spunând „trebuie să fii așa…” sau „trebuie să faci asta…”, este foarte posibil să te confrunți cu un stil de comunicare extrem. Această abordare de comunicare poate fi dăunătoare pentru relație. Este legată de o perspectivă egocentrică asupra lumii, dar și de incapacitatea de a recunoaște și accepta diferitele perspective și abordări.

În cazul acestui stil de comunicare extrem, chiar și problemele minore pot escalada în dispute intense și reacții emoționale exagerate. Acest mod de comunicare indică o lipsă de autocontrol și dificultăți în analizarea situațiilor.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×