Cele 7 legi universale ale Succesului in Viata

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Cele 7 legi universale ale Succesului in Viata

Loading

9

Probabil ca stiti deja ca exista doua tipuri de legi in univers: cele facute de om si cele naturale. Puteti sa incalcati legile facute de om, cum ar fi legea traficului rutier, si e posibil, sau nu, sa fiti prinsi. Dar daca incalcati sa nu respectati legile naturale, veti fi prinsi de fiecare data, fara exceptie.

La randul lor, legile naturale se impart in doua categorii: legi fizice si legi mentale. Actiunea legilor fizice, cum ar fi cele care guverneaza electricitatea si mecanica lucrurilor, poate fi dovedita prin experimente controlate si prin activitati practice. Insa legile mentale pot fi dovedite numai prin experienta si intuitie, ca si vazandu-le cum actioneaza in propria noastra viata.

Unele legi mentale au fost scrise demult, in anul 2000 i. Ch. – adica in urma cu 4000 de ani.

In antichitate, aceste legi sau principii erau predate in asa-numitele „scoli ale misterelor”. Cei care se inscriau la aceste scoli se pregateau perioade lungi de timp, uneori multi ani, in decursul carora accesau, pe rand, aceste principii, in acele zile, astfel de principii nu erau menite sa fie impartasite marelui public.

Conducatorii acestor scoli din antichitate simteau ca omul obisnuit nu ar intelege aceste legi si le-ar folosi in mod gresit – si probabil ca, la vremea aceea, aveau dreptate.

Astazi, se scrie si se discuta destul de deschis despre majoritatea acestor legi, desi doar o mica parte a populatiei are cunostinta de ele.

Studiind vietile si povestirile persoanelor de succes, am constatat ca aproape fiecare a folosit aceste legi, constient sau nu si, in consecinta, au realizat in 2-3 ani mai mult decat reuseste o persoana obisnuita intr-o viata intreaga.

De fapt, succesul real si de durata vine din actul de a va organiza viata in armonie cu aceste principii generale.

lata o idee importanta: legile mentale sunt asemeni legilor fizice, deoarece ele actioneaza absolut tot timpul.

Legea gravitatii, de exemplu, este aceeasi in toate colturile lumii, 24 de ore pe zi. Daca va aruncati de pe o cladire cu 10 etaje, veti cadea pe asfalt cu aceeasi forta – fie va aflati la New York, fie la Tokyo.

Nu conteaza ce stiti despre gravitatie, daca sunteti de acord cu ea, sau daca cineva v-a povestit vreodata despre gravitatie. Legea este neutra. Ea actioneaza peste tot, indiferent daca o cunoasteti si daca va convine in acel moment, sau nu.

Legile mentale actioneaza si ele tot timpul, desi efectele lor fizice nu pot fi vazute chiar atat de usor. Ori de cate ori viata voastra merge bine, inseamna ca gandurile si activitatile voastre se afla in deplina armonie cu aceste legi mentale invizibile.

Ori de cate ori aveti probleme de orice fel, este aproape sigur ca ati incalcat una sau multe dintre aceste legi – fie ca le cunoasteti, sau nu. Intrucat ele sunt esentiale pentru fericirea voastra, e important sa va familiarizati cu ele si sa le integrati in tot ceea ce faceti.

1. LEGEA CONTROLULUI

Legea controlului afirma ca va simtiti bine in ceea ce va priveste, in masura in care simtiti ca aveti control asupra propriei vieti – si ca sunteti nemultumiti de voi insiva, in masura in care simtiti ca nu va puteti controla viata, sau ca sunteti controlati de vreo forta, persoana sau influenta externa.

Aceasta lege, sau principiu, este bine cunoscuta in psihologie. Ea se numeste teoria „centrului de control”, in general, se cunoaste faptul ca stresul, anxietatea, tensiunea si afectiunile psihosomatice survin la persoanele care simt ca nu detin control asupra vietii lor, sau asupra unei parti importante din viata lor.

De exemplu, daca simtiti ca viata va este controlata de datorii, sefi, de catre o sanatate precara, de o relatie inadecvata, ori de comportamentul altora, veti suferi de stres. Acesta se va manifesta prin stari de iritare, furie si resentimente. Daca nu-l tratati, va evolua spre insomnie, depresie sau diferite alte boli.

Puteti avea un „centru de control” intern sau extern. Cu alte cuvinte, puteti sa simtiti fie ca sunteti responsabili de viata voastra, fericiti, optimisti si increzatori, fie ca sunteti controlati de catre altii, neajutorati, prinsi in cursa, victime.

In fiecare caz, controlul asupra vietii voastre incepe cu gandurile – singurul domeniu asupra caruia aveti control deplin. Modul in care ganditi despre o situatie determina modul in care veti simti, iar sentimentele va determina comportamentul.

Autodisciplina si stapanirea de sine incep sa se manifeste in momentul in care preluati controlul asupra propriilor ganduri. Nici o persoana, sau situatie, nu va pot face sa simtiti ceva – doar modul in care ganditi despre situatie este cel care va face sa simtiti intr-un fel sau altul. Puteti sa va controlati modul in care ganditi. Asa cum a spus Eleanor Roosevelt: „Nimeni nu va poate face sa va simtiti inferiori, fara consimtamantul dvs”.

Exista doua moduri fundamentale prin care puteti controla orice situatie ce determina aparitia stresului sau a nefericirii.

Primul: puteti actiona. Puteti merge inainte, facand ceva pentru a aduce o schimbare. Puteti sa va implicati intr-un anume fel si sa schimbati situatia respectiva.

Al doilea mod: puteti sa va retrageti, pur si simplu. Deseori, va regasiti controlul dupa ce va eliberati de o persoana, sau de o situatie si va implicati activ in altceva.

Uneori, cel mai bun lucru pe care-l puteti face, atunci cand simtiti ca nu detineti controlul, este sa va retrageti.

Daca ati rupt vreodata o relatie nefericita, sau ati renuntat la o slujba neplacuta, va amintiti, desigur, ce bine v-ati simtit atunci cand ati incetat sa va mai luptati. Luand hotararea de a nu mai opune rezistenta, v-ati recapatat simtul controlului.

Legea controlului va demonstreaza de ce este atat de important sa fiti hotarati. Ea explica de ce e atat de important sa stiti exact ce doriti, increderea in sine care insoteste senzatia de a fi stapan pe situatie, confera unei persoane care are un scop si un plan clar, un avantaj net fata de o persoana nesigura sau nehotarata. Examinati mental diferitele aspecte ale vietii voastre si decideti cand v-ati simtit optimisti si ati detinut controlul – si cand nu.

Apoi, ganditi-va la acele lucruri pe care le-ati putea face, pentru a controla aceste aspecte ale vietii care va produc stres. Ganditi-va, de asemenea, la situatiile la care ar fi mai bine sa renuntati. Una dintre responsabilitatile majore este sa obtineti si sa mentineti controlul asupra vietii voastre. Aceasta senzatie de detinere a controlului devine baza pentru a va construi fericirea si succesul in viitor. Asigurati-va ca e solida ca o stanca.

2. LEGEA CAUZEI SI EFECTULUI

Legea cauzei si efectului afirma ca pentru fiecare efect din viata voastra, exista o cauza specifica. Aceasta lege este atat de importanta, incat a fost denumita „Legea de fier a universului”. Conform ei, tot ceea ce se intampla are o cauza – fie ca o cunoastem, sau nu. Nimic nu este intamplator. Traim intr-un univers al ordinii, guvernat sever de legi, si intelegerea acestui fapt primeaza in fata celorlalte legi sau principii.

Legea cauzei si efectului afirma ca exista cauze specifice ale succesului si cauze specifice ale esecului. Exista cauze specifice pentru sanatate si pentru boala. Exista cauze specifice pentru fericire si nefericire. Daca exista un efect in viata voastra, care doriti sa se repete, trebuie sa mergeti inapoi la cauze si sa repetati cauzele. Daca exista un efect pe care nu-l doriti, trebuie doar sa identificati cauza si sa o indepartati.

Aceasta lege este atat de simpla, incat ii descumpaneste pe multi. Ei continua sa faca – sau sa nu faca – lucruri care le cauzeaza nefericire si frustrare, si atunci considera ca de vina pentru problemele lor sunt altii, sau societatea.

Nebunia a fost definita astfel: „sa faci aceleasi lucruri, in acelasi mod, si sa te astepti la rezultate diferite”, intr-o oarecare masura, toti facem la fel. Trebuie sa ne confruntam direct cu aceasta tendinta si sa o tratam cu sinceritate.

Un proverb scotian spune: „Mai bine aprinzi o lumanare mica, decat sa blestemi intunericul”. Este mai bine sa analizam atent cauzele tuturor problemelor noastre, decat sa ne suparam din pricina lor.

In capitolul Pilde din Biblie se spune ca „Ceea ce un om seamana, aia culege”. Aceasta versiune a Legii cauzei si efectului este denumita Legea semanatului si culesului. Ea spune ca ceea ce semanati, veti culege – si, in plus, ceea ce culegeti astazi, sunt roadele a ceea ce ati semanat in trecut. Daca doriti sa aveti, in viitor, o alta recolta in orice domeniu al vietii voastre, trebuie sa plantati seminte diferite astazi; si bineinteles ca aceasta se refera, in primul rand, la semintele mentale.

Cea mai importanta aplicatie a legii cauzei si efectului, sau a semanatului si culesului este aceasta: „Gandurile sunt cauze, iar starile sunt efecte.”

Gandurile voastre sunt cauzele primare ale situatiilor din viata voastra. Tot ceea ce traiti a inceput cu un gand de un anume fel – al vostru, sau al altcuiva.

Tot ceea ce sunteti, sau veti fi vreodata, este rezultatul modului in care ganditi, daca va schimbati calitatea gandirii, va schimbati si calitatea vietii. Schimbarile produse in interiorul vostru vor atrage dupa sine schimbari in exterior.

Veti culege ceea ce ati semanat. O faceti chiar acum.

Frumusetea acestei legi imuabile consta in faptul ca, acceptand-o, preluati controlul deplin asupra gandirii, asupra sentimentelor si rezultatelor obtinute. Aplicand Legea cauzei si a efectului, va armonizati cu Legea controlului. Va veti simti imediat mai bine si mai multumiti in ceea ce va priveste.

Fiecare aspect al succesului sau esecului in afaceri poate fi explicat prin aceasta lege fundamentala. Daca semanati cauze corecte, veti culege efectele dorite. Daca oferiti produse sau servicii de calitate, pe care clientii le doresc, de care au nevoie si pe care sunt dispusi sa le plateasca si apoi le veti promova cum se cuvine, veti avea succes in vanzarea lor. Daca nu procedati astfel, nu veti reusi.

Daca faceti un lucru de calitate si obtineti rezultatele de care firma la care lucrati are nevoie pentru a se dezvolta si prospera, veti avea succes si veti fi fericiti in cariera. Daca ii tratati bine pe altii, veti fi tratat la fel de catre acestia, intotdeauna veti primi de la viata ceea ce ati pus in ea – si voi sunteti cei care controlati ceea ce puneti in ea.

3. LEGEA CREDINTEI

Legea credintei spune ca tot ceea ce credeti din tot sufletul devine realitate. Cu cat credeti mai mult ca ceva este real, cu atat e mai posibil sa devina realitate. Daca credeti cu adevarat in ceva, nici nu va imaginati ca poate fi altfel. Credintele voastre va construiesc un fel de tunel. Ele elimina, sau va determina sa ignorati, informatiile care nu corespund cu ceea ce credeti.

William James, din Harvard, a spus: „Credinta creeaza realul”, in Biblie se spune: „Dupa credinta voastra vi se va da voua”. Cu alte cuvinte, nu credeti neaparat tot ce vedeti, dar vedeti ce credeti.

De exemplu, daca credeti cu adevarat ca sunteti sortiti sa aveti succes in viata, atunci, indiferent de ce se intampla, veti continua sa va croiti drumul spre atingerea scopurilor stabilite. Nimic nu va va opri.

Pe de alta parte, daca credeti ca succesul este o chestiune de noroc sau de hazard, atunci va veti descuraja si dezamagi repede, ori de cate ori lucrurile nu merg in favoarea voastra. Convingerile voastre va pregatesc fie pentru succes, fie pentru esec.

In general, oamenii adopta unul dintre cele doua moduri de a privi lumea. Primul este ceea ce se numeste o viziune „binevoitoare” asupra lumii. Daca aveti o astfel de viziune asupra lumii, atunci, in general, considerati ca lumea este un loc destul de bun pentru a trai. Aveti tendinta de a vedea partea buna a oamenilor si a situatiilor si de a crede ca exista multe sanse in jurul vostru, de care puteti profita. Credeti ca, desi nu sunteti perfecti, sunteti, in general, o persoana buna. Credeti in viitorul vostru si in al celorlalti. Sunteti, in esenta, un optimist.

Cea de-a doua viziune asupra lumii este una „rauvoitoare”. O persoana cu o viziune rauvoitoare asupra lumii are, in general, o atitudine negativista si pesimista fata de ea insasi si fata de viata, in general, ea considera ca „nu poti sa te lupti cu morile de vant”, sau „bogatul tot bogat ramane, saracul tot sarac” si ca, indiferent cat de mult munceste, nu poate obtine mare lucru, din cauza obstacolelor aparute in cale.

Acest tip de persoane vad peste tot nedreptate, opresiune si nenorocire. Cand lucrurile merg rau pentru ei – ceea ce, de obicei, se si intampla – dau vina pe ghinion sau pe oamenii rai. Se simt victime. Datorita acestei atitudini, ei nu se plac si nici nu se respecta prea mult pe ei insisi.

Inutil sa spun ca oamenii cu o viziune optimista tind sa fie cei care isi modifica in mod activ viitorul, construindu-l si creandu-l. Ei au tendinta sa fie optimisti si veseli si vad lumea ca un loc bun si luminos in care sa traiasca. Ei au atitudini mentale optimiste, care le permit sa reactioneze pozitiv si constructiv la inevitabilele suisuri si coborasuri ale vietii de zi cu zi. O parte esentiala a calatoriei spre succes este dezvoltarea si mentinerea acestei viziuni pozitive sau binevoitoare asupra lumii.

Probabil ca cele mai mari blocaje mentale pe care va trebui sa le depasiti vreodata, sunt cele continute de convingerile proprii, care va autolimiteaza. Acestea sunt convingerile profunde pe care le aveti si care va limiteaza intr-un fel sau altul. Ele va impiedica sa actionati, oprindu-va pana si de la o simpla incercare. Adesea, ele va determina sa vedeti lucruri care, de fapt, nu sunt adevarate.

Probabil va simtiti limitati in inteligenta, deoarece in timpul scolii ati obtinut note medii sau mediocre. S-ar putea sa credeti ca abilitatea voastra creativa, sau capacitatea de a invata si a memora sunt limitate. Probabil nu va simtiti foarte priceputi sau isteti in ceea ce priveste banii. Unii oameni simt ca nu pot pierde in greutate, ca nu pot renunta la fumat, sau ca nu pot fi atragatori pentru persoanele de sex opus.

Dar, indiferent de convingerea voastra, daca credeti cu tarie in ceva, acesta va deveni realitatea voastra. Actionati, vorbiti, comportati-va si comunicati cu altii conform cu convingerile voastre. Chiar daca acestea sunt total gresite, daca credeti in ele, vor deveni adevarate pentru voi.

M-am limitat si m-am desconsiderat ani de zile, asa cum fac multi oameni, deoarece nu absolvisem liceul, ii priveam pe absolventii de universitate cu admiratie si respect. Mi-am spus, inconstient, ca viitorul meu este limitat. Din cauza acestei convingeri, mi-am stabilit doar scopuri limitate si nu am fost surprins cand nu le-am atins. La urma urmei, n-am stralucit in scoala – la ce m-as fi putut astepta?

Intr-o zi, am citit o poveste despre un tanar dintr-un orasel, care absolvise liceul cu note maxime. S-a inscris la universitatea din statul sau. O parte a examenului de admitere consta in testul de aptitudini academice, ca pentru toti candidatii de la universitatile din America. Cateva saptamani mai tarziu, a primit o scrisoare de la universitate, prin care era anuntat ca a obtinut un punctaj de 99% si ca era acceptat pentru primul semestru.

A fost fericit ca fusese acceptat, dar mai era o problema. Nu stia nimic despre sistemul de notare procentual si a tras concluzia gresita ca 99% era coeficientul lui de inteligenta. El stia ca nivelul mediu al coeficientului de inteligenta era de 100 si a simtit ca nu va putea face fata pretentiilor universitare, cu inteligenta lui „limitata”.
In primul semestru a cazut la toate sau aproape toate cursurile, in cele din urma, consilierul sau l-a intrebat ce se intampla cu el.

„Ei bine”, i-a raspuns tanarul, „nu puteti da vina pe mine. Am un coeficient de inteligenta de numai 99.” Consilierul avea in fata sa dosarul studentului. „De ce spui asta?”, l-a intrebat el.

„Asa am fost informat prin scrisoarea de admitere la universitate”, a raspuns tanarul.

Cand consilierul si-a dat seama ce se intamplase, i-a explicat studentului diferenta dintre coeficientul de inteligenta si procentajul de admitere la universitate.

„Un procent de 99% inseamna ca ai obtinut un punctaj egal sau mai mare decat 99% dintre toti candidatii din tara care s-au prezentat la acest test. Esti unul dintre cei mai inteligenti tineri din aceasta universitate”, i-a spus consilierul.

Cand tanarul si-a dat seama ce greseala facuse si si-a schimbat convingerea despre inteligenta sa, a devenit o persoana diferita. S-a intors la cursuri si a inceput sa invete cu un sentiment nou de competenta si incredere. Pana la sfarsitul semestrului ocupa un loc de cinste si, in cele din urma, a absolvit printre primii zece din grupa sa.

Aceasta poveste constituie o lectie valoroasa pentru voi, asa cum a fost si pentru mine. Noi acceptam prea repede faptul ca suntem limitati intr-un fel sau altul. Apoi, ignoram sau respingem tot ce contrazice ceea ce ne-am hotarat deja sa credem.

Un profesor l-a intrebat odata pe un baiat: „Stii sa canti la vreun instrument muzical?”.

„Nu stiu”, a raspuns acesta. „Nu am incercat inca.”

Intr-un fel, sunteti asemenea baietelului. Nici voi nu stiti ce puteti face cu adevarat. Nu va grabiti sa va subevaluati.

Refuzati sa acceptati limitari ale potentialului vostru. E posibil sa puteti face mult mai multe decat ati facut inainte.

Majoritatea convingerilor voastre autolimitative nu sunt deloc adevarate. Ele se bazeaza pe informatiile negative pe care le-ati asimilat si le-ati acceptat ca fiind adevarate. Odata ce ati acceptat-o ca fiind adevarata, convingerea devine realitate pentru voi. Dupa cum spunea Henry Ford: „Daca crezi ca poti face un lucru, sau daca crezi ca nu poti, ai dreptate si intr-un caz si in celalalt.”

4. LEGEA ASTEPTARILOR

Aceasta lege afirma ca tot ceea ce asteptati cu incredere, devine propria voastra profetie de autoimplinire. Cu alte cuvinte, ceea ce primiti de la viata nu este neaparat ceea ce doriti, ci ceea ce asteptati. Asteptarile voastre exercita o influenta puternica, invizibila, care-i determina pe oameni sa actioneze si care fac ca situatiile sa se desfasoare exact in modul in care ati anticipat.

Intr-un fel, intotdeauna actionati ca un prezicator in propria voastra viata, prin modul in care vorbiti despre ceea ce credeti ca se va intampla. Oamenii de succes au o atitudine de incredere, de asteptari optimiste. Ei se asteapta sa aiba succes, ei se asteapta sa placa celorlalti. Ei se asteapta sa fie fericiti si rareori sunt dezamagiti.

Persoanele care nu au succes au asteptari negative, de cinism si pesimism, care, intr-o masura oarecare, determina ca situatiile sa se desfasoare exact asa cum se asteapta ei.

In cartea sa, Pygmalion in the Classroom (Pygmalion in clasa), dr. Robert Rosenthal, de la Universitatea Harvard, descrie modul in care asteptarile profesorilor au un impact enorm asupra performantelor studentilor lor. De asemenea, el a descoperit ca daca studentii au simtit ca se asteapta rezultate mai bune din partea lor, au avut realizari cu mult mai bune, decat in absenta acelor asteptari.

Intr-un experiment foarte cunoscut, realizat la sfarsitul anilor ’60, in regiunea San Francisco Bay, de catre dr. Rosenthal, la inceputul unui an scolar, trei profesori au fost rugati sa vina in biroul directorului. Acesta le-a spus:

„Am observat metodele dumneavoastra de predare si am ajuns la concluzia ca sunteti cei mai buni profesori din scoala. Drept rasplata pentru modul excelent de predare, va repartizam fiecaruia cate o clasa cu cei mai buni elevi din scoala. Acesti copii au fost selectati pe baza unor teste recente de inteligenta si ne asteptam la o crestere a performantei scolare de 20% – 30%, in decursul acestui an. Dar, pentru ca nu dorim sa fim acuzati de discriminare, va rugam sa pastrati confidentialitatea. Nu le vom spune parintilor – si nici dumneavoastra nu le veti spune elevilor – ca au fost special selectati pentru aceasta clasa de copii avansati.”

Profesorii au fost incantati. Visul oricarui profesor este sa aiba o clasa plina de copii inzestrati. Ei s-au intors la ore cu si mai mult entuziasm.

In timpul intregului an scolar, orele au fost monitorizate si profesorii verificati. Se parea ca profesorii au predat cu o implicare mai mare. Parca erau mai rabdatori cu elevii care nu intelegeau imediat un subiect nou. Ei si-au petrecut un timp mai indelungat dupa orele de scoala, pregatindu-i pe elevi. Daca un elev avea dificultati in a intelege ceva, profesorul presupunea ca problema se datora metodei sale de predare, si nu studentului.

La sfarsitul anului scolar, cele trei clase nu numai ca se aflau in fruntea scolii, dar si in topul scolilor din zona, in ceea ce priveste notele obtinute la testele standard. Ei au obtinut o performanta cu 20-30% mai mare decat in anul precedent -intocmai cum fusese prevazut.

Cand s-au afisat rezultatele testelor, directorul i-a invitat din nou pe profesori in biroul sau. I-a felicitat pentru minunatul an scolar si pentru rezultatele obtinute de elevi. Profesorii au fost cu totii recunoscatori directorului pentru ca le-a dat sansa sa predea atator tineri talentati. Ei au afirmat ca este usor sa predai, atunci cand ai de-a face cu elevi atat de inteligenti si ca predarea le-a facut o placere mai mare decat in oricare alt an.

Directorul le-a explicat ca totul nu a fost decat un experiment. Elevii nu erau exceptionali, numele lor au fost alese la intamplare din toate clasele. Ei au fost inscrisi in clasele celor trei profesori, prin tragere la sorti. De fapt, ei erau elevi mediocri.

Inutil sa spun cat de surprinsi au fost profesorii. Cum se putea ca elevii sa se descurce atat de bine, intocmai cum fusese prevazut? Apoi s-au gandit ca motivul era faptul ca ei sunt profesori excelenti. Experienta lor profesionala a fost cea care a dus la asemenea rezultate.

Directorul le-a spus profesorilor ca si ei au fost alesi la intamplare. La inceputul anului scolar, a pusintr-o palarie biletele cu numele tuturor profesorilor din scoala si ei au fost cei trei alesi prin tragere la sorti.

Acesta este asa-numitul experiment dublu-orb. Cei care au facut experimentul au ramas constanti in actiunile lor, cu exceptia asteptarilor. Asteptarile pe care directorul le avea din partea profesorilor au fost clare si explicite. El le-a spus: „Sunteti profesori excelenti si ne asteptam sa obtineti rezultate excelente de la aceste clase de elevi deosebiti”.

Asteptarile pe care profesorii le-au avut de la studenti au fost implicite si tacite. Ei i-au tratat pe copii ca si cum acestia ar fi foarte inteligenti si s-au asteptat ca ei sa actioneze pe masura informatiilor pe care le primeau.

In ambele cazuri, asteptarile s-au bazat pe informatii false. Totusi, in ambele cazuri, asteptarile au devenit predictii de autorealizare, deoarece fusesera create de o sursa veridica.

Acest lucru este foarte important. Asteptarile voastre sunt modelate direct proportional cu respectul fata de seriozitatea sursei. Cu cat respectati mai mult o persoana, cu atat mai mare va fi influenta pe care aceasta persoana o va avea asupra asteptarilor pe care le aveti de la voi insiva.

Profesorii au predat intr-o maniera deosebita si elevii au invatat mai bine decat o facusera vreodata. Unul dintre elevii care au participat la experiment a obtinut la test un coeficient de inteligenta (IQ) de 115, fata de 90 cat avusese anterior, adica un salt de 25 de puncte IQ intr-un singur an, sub influenta unui profesor care avea asteptari pozitive, in urma mai multor experimente, s-a demonstrat ca, atunci cand profesorii se asteapta ca elevii sa aiba performante mai mari, acestia se straduiesc mai mult si incearca sa se ridice la nivelul asteptarilor profesorilor.

Multi parinti care au participat la seminariile noastre au transformat viata scolara a copiilor lor, cerandu-le profesorilor acestora sa-i trateze pe copiii lor ca si cum ar fi deosebit de inteligenti. Ei au constatat ca profesorii au fost, in majoritatea cazurilor, mai mult decat dispusi sa adopte aceasta idee. Parintii au procedat in acelasi mod si acasa.

Rezultatele au fost uimitoare. Copiii care aveau doar note de 7 si 8, au obtinut 9 si 10, in mai putin de 2 luni. Copiii care erau nemotivati si plictisiti de scoala, deoarece nu aveau rezultate prea bune, au devenit entuziasti si incantati sa invete sub influenta parintilor si a profesorilor, care s-au asteptat cu optimism si gandire pozitiva, ca rezultatele lor sa fie bune.

PATRTU TIPURI DE ASTEPTARI

Exista patru tipuri de asteptari care au impact asupra vietilor noastre.

Primul consta in asteptarile parintilor.

Toti suntem programati, pe plan subconstient, sa ne ridicam sau sa coboram la nivelul sperantelor pe care parintii si le-au facut in legatura cu noi. Nevoia de aprobare din partea parintilor continua, chiar si dupa ce acestia nu mai sunt cu noi. Daca parintii s-au asteptat ca noi sa reusim si ne-au incurajat cu vorbe bune sa facem cum e mai bine si sa fim cei mai buni, atunci acest fapt a avut o influenta enorma asupra persoanei care suntem in prezent. Daca, asa cum se intampla in multe cazuri, parintii nu s-au asteptat la nimic bun in ceea ce va priveste, sau nu s-au asteptat la nimic, probabil ca mai simtiti inca, inconstient, povara incercarilor pe care le faceti pentru a nu va dezamagi parintii.

Un studiu efectuat asupra unor detinuti a demonstrat ca 90% dintre cei intervievati de psihologi au afirmat ca parintii lor le repetau intruna: „intr-o zi vei ajunge la inchisoare”.

A doua sursa de asteptari care ne afecteaza comportamentul consta in asteptarile sefului vostru, in ceea ce priveste rezultatele de la serviciu. Oamenii ai caror sefi au asteptari pozitive, sunt intotdeauna mai veseli si au rezultate mai bune decat cei ai caror sefi gandesc negativ sau critic, intrucat sunteti inevitabil influentati de asteptarile oamenilor de care depinde venitul vostru, este putin probabil ca veti fi vreodata fericiti, sau ca veti avea succes muncind pentru oamenii cu o atitudine si un comportament negativ.

A treia sursa o reprezinta asteptarile pe care le avem de la copiii nostri, de la sot sau sotie si de la angajatii sau partenerii de afaceri. Voi aveti un impact enorm asupra personalitatii, comportamentului si performantelor celor care asteapta de la voi indrumare sau reactii la actiunile lor. Cu cat sunteti mai importanti in viata cuiva, cu atat asteptarile voastre le va afecta mai puternic randamentul. Probabil ca cel mai eficient si previzibil comportament motivational pe care il puteti avea, este sa va asteptati intotdeauna la ce este mai bun din partea celorlalti. Oamenii vor incerca mereu sa nu va dezamageasca.

Eu le spun intotdeauna copiilor mei: „Sunteti cei mai buni; esti cea mai buna fata/cel mai bun baiat din lume”. Le spun ca ii iubesc, ca sunt copii minunati si ca am convingerea ca vor face lucruri extraordinare in viata. Oare acest lucru are un impact asupra personalitatii lor? Da – si inca unul foarte mare. incercati si voi, si veti vedea. Multi oameni de succes atribuie progresul lor influentei cuiva pe care il respecta si care si-a manifestat constant increderea in capacitatea lor de a fi mai mult decat sunt. Probabil ca cel mai frumos lucru pe care il puteti face pentru o alta persoana, este sa-i spuneti: „Eu am incredere in tine. Stiu ca poti”.

A patra sursa o constituie asteptarile pe care le aveti de la voi insiva. Un lucru minunat legat de asteptari este ca puteti sa vi le creati singuri. Va puteti crea, cu incredere, propria configuratie mentala, propriul mod de a aborda lumea, avand incredere si impunandu-va sa actionati cel mai bine cu putinta, in orice situatie. Asteptarile pe care le aveti de la voi insiva sunt indeajuns de puternice pentru a depasi orice asteptare negativa pe care o alta persoana ar putea-o avea de la voi. Puteti crea in jurul vostru un camp puternic de energie mentala pozitiva, asteptand increzatori sa castigati ceva din fiecare situatie.

Multimilionarul W. Clement Stone este faimos pentru ca e un „paranoic invers” – adica cineva care crede ca universul conspira sa-i faca muliblne. Un „paranoic invers” considera fiecare situatie ca fiind trimisa din Cer, fie pentru a-i aduce un oarecare beneficiu, fie pentru a-l invata cate ceva care l-ar ajuta sa aiba succes. Aceasta forma de „paranoie inversa” este baza unei atitudini mentale pozitive. Ea este calitatea cea mai usor de identificat din exterior, a oricarei persoane de succes.

Unul dintre absolventii seminarului meu, care nu avea serviciu in acel moment, mi-a spus ca isi incepe ziua cu formula: „Sunt convins ca astazi mi se va intampla ceva minunat.”

El a repetat in permanenta aceasta formula, pana cand si-a dezvoltat o atitudine care il determina sa astepte cu nerabdare fiecare eveniment al zilei.

Uimitor este faptul ca au ince-put sa i se intample lucruri extraordinare. Dupa ce a fost somer timp de sase luni, a primit doua oferte de serviciu, dupa prima saptamana de repetare zilnica a formulei. Problemele sale fi-nanciare si legale pareau sa se rezolve in chip miraculos. La fiecare pas i se intamplau lucruri minunate.

Imaginati-va ca va petreceti toata ziua cu convingerea ca vi se va intampla ceva minunat. Ganditi-va cat de pozitivi, optimisti si veseli ati fi, daca ati avea deplina convingere ca totul concura pentru ca voi sa fiti fericiti si sa aveti succes.

Pot sa va garantez ceva: daca practicati acest exercitiu doar trei zile, la sfarsitul celei de-a treia zi, vi se vor fi intamplat atatea lucruri minunate, incat nici nu veti mai putea sa vi le amintiti pe toate.

Niciodata nu veti putea sa va ridicati mai sus de nivelul asteptarilor pe care vi le impuneti singur. De vreme ce ele sunt complet controlate de voi, asigurati-va ca asteptarile pe care le aveti sunt compatibile cu ceea ce doriti sa se intample, intotdeauna asteptati-va la ce puteti da voi mai bun.

Cand incepeti sa lucrati constient cu aceasta lege mentala, puterea de a primi si de a da tot ce este mai bun devine efectiv nelimitata, insasi puterea asteptarilor pozitive va poate schimba intreaga personalitate – cat si viata.

5. LEGEA ATRACTIEI

S-au scris multe carti despre aceasta lege si multi o considera ca esentiala pentru intelegerea conditiei umane.

Legea atractiei afirma ca noi suntem un magnet viu. Invariabil, atragem in viata noastra persoane si situatii ce corespund gandurilor noastre predominante. Cine se aseamana, se aduna. Tot ceea ce ati atras in viata voastra s-a datorat persoanei care sunteti si, in special, gandirii voastre

Prietenii, familia, relatiile, serviciul, problemele si posibilitatile voastre au fost atrase spre voi, datorita modului obisnuit de a gandi in fiecare dintre aceste domenii.

In muzica exista un exemplu de acest fel – ceea ce se numeste principiul rezonantei prin simpatie. Daca aveti doua piane intr-o incapere mare si apasati clapa notei do a primului pian, iar apoi traversati incaperea spre celalalt pian, veti constata ca nota do a celui de-al doilea pian vibreaza cu aceeasi frecventa ca si nota do a primului pian.

Conform aceluiasi principiu, veti avea tendinta sa intalniti si sa aveti legaturi cu oameni si situatii care se afla in armonie cu propriile voastre ganduri si emotii dominante.

Pe masura ce treceti in revista fiecare aspect al vietii, pozitiv sau negativ, veti vedea ca intreaga voastra lume, este numai produsul vostru. Cu cat adaugati mai multa emotie unui gand, cu atat mai mare va fi frecventa vibratiei acestuia si cu atat mai rapid veti atrage oameni si situatii in armonie cu acel gand.

Vedeti aceasta lege actionand peste tot in jurul vostru. Va ganditi la un prieten – si exact atunci suna telefonul, iar la capatul firului se afla tocmai prietenul la care v-ati gandit. Va hotarati sa faceti ceva – si imediat dupa aceea, va vin ideile si ajutorul. Sunteti asemeni unui magnet care atrage pilitura de fier.

Multi oameni nu progreseaza, pentru ca nu stiu cum sa ajunga de acolo de unde sunt, acolo unde doresc sa fie.

Dar, datorita Legii atractiei, nu e necesar sa aveti toate raspunsurile, inainte sa va apucati de treaba. Atata vreme cat va este clar ce anume va doriti si cu ce fel de persoane vreti sa va asociati, ii veti atrage in viata voastra .

Gandurile voastre sunt o forma de energie, care vibreaza cu o viteza determinata de nivelul de intensitate emotionala ce acompaniaza gandul. Cu cat sunteti mai agitati sau mai speriati, cu atat mai rapid emiteti ganduri si atrageti oameni si situatii similare.

Oamenii fericiti par sa atraga alti oameni fericiti si placuti. O persoana care tinteste spre prosperitate pare sa atraga idei profitabile si posibilitati de afaceri din care ies bani. Agentii de vanzari optimisti, entuziasti, atrag clienti mai multi si mai fideli. Oamenii de afaceri optimisti atrag resursele, clientii, furnizorii si bancherii de care au nevoie pentru a cladi afaceri de succes. Legea atractiei actioneaza in permanenta, pretutindeni.

Asemeni altor legi mentale, Legea atractiei este neutra. Ea va poate ajuta, sau va poate face rau. De fapt, aceasta lege poate fi considerata o varianta a Legii cauzei si efectului, sau a semanatului sl recoltatului. De aceea, un filozof spunea:

Cultivi un gand, si culegi un fapt; Cultivi un fapt, si culegi un obicei; Cultivi un obicei, si culegi un caracter; Cultivi un caracter, si culegi un destin.

Puteti avea mai mult, puteti fi mai mult si face mai mult, deoarece puteti sa va schimbati ca persoana. Va puteti schimba gandurile predominante, practicand un control mental riguros. Va puteti autodisciplina, concentrandu-va gandurile asupra a ceea ce doriti si refuzand sa va ganditi la ceea ce nu doriti.

Persoanele care folosesc Legea atractiei m mod pozitiv, sunt deseori catalogate drept norocoase. Aceasta este doar o alta incercare de a explica de ce atatea lucruri bune si oameni de ajutor sunt atrasi in vietile celor ce stiu cu exactitate care le sunt idealurile si sunt absolut optimisti, avand convingerea ca le vor atinge.

6. LEGEA CONCORDANTEI

Legea concordanteieste una dintre cele mai importante si, in multe privinte, ea explica in mod concis multe alte legi. Ea spune: „Cum e in interior, asa e si in exterior”. Aceasta lege afirma ca lumea noastra exterioara este o reflectie a lumii noastre interioare. Aceasta lege afirma ca poti spune ce se intampla in interior, privind la ce se intampla in jurul tau.

In Biblie, acest principiu este explicat prin cuvintele: „Pomul dupa roade se cunoaste”. Tot ce este in viata voastra se manifesta din interior spre exterior. Lumea exterioara de manifestari corespunde cu lumea interioara a gandurilor si emotiilor noastre. Lumea exterioara a relatiilor va corespunde persoanei care esti cu adevarat in interior, adevaratei tale personalitati interioare. Lumea exterioara a sanatatii va corespunde atitudinilor mentale interioare. Lumea exterioara a venitului si realizarii financiare va corespunde lumii interioare a gandirii si pregatirii personale. Modul in care oamenii reactioneaza la tot ceea ce laceti si spuneti, reflecta atitudinea si comportamentul pe ca-re-l aveti fata de acestia.

Masina pe care o conduceti si felul in care o pastrati, corespunde starii voastre de spirit, la un anumit moment. Cand sunteti increzatori si simtiti ca detineti controlul asupra vietii voastre, atunci casa, masina si locul vostru de munca vor fi mai bine organizate si mai eficiente. Cand va simtiti coplesiti de munca, sau frustrati si nefericiti, masina, casa, locul de munca, chiar hainele voastre au tendinta sa reflecte aceasta stare de dezordine si confuzie.

Puteti observa peste tot efectele Legii corespondentei.

Totul are loc dinspre interior inspre exterior. Marea greseala pe care am facut-o in tinerete a fost sa ma concentrez pe „a face”, mai mult decat pe „a fi”. Simteam ca pot obtine lucrurile pe care mi le doream, practicand anumite metode si lehnici. in cele din urma, am invatat ca practica era necesara, clar nu suficienta.

Filozoful german, Goethe, a spus: „Omul trebuie sa fie ceva, pentru a fi in stare sa faca ceva”. Trebuie sa va schimbati, trebuie sa deveniti o persoana diferita in interior, inainte de a obtine rezultate diferite in exterior. Nu va puteti preface multa vreme – sau nu va puteti preface chiar deloc. Multi oameni vor sa imbunatateasca sau sa modifice anumite aspecte din viata lor, incercand sa-i schimbe pe altii. Nu le place ceea ce vad ca se reflecta inapoi in oglinda vietii lor, asa ca isi irosesc energia lustruind oglinda, in loc sa mearga la sursa reflectiei.

Emerson a scris: „Ceea ce esti striga la mine atat de tare, incat nu aud nici un cuvant din ceea ce imi spui.” Ceilalti va vad ,isa cum sunteti. Rareori pacaliti pe cineva. Si singurul mod prin care puteti schimba, pentru totdeauna, lucrurile din exterior, este sa le schimbati pe cele din interior.

William James scria: „Cea mai mare realizare din viata mea fost sa descopar ca oamenii pot modifica aspectele exterioare ale vietii lor, schimbandu-si atitudinile mentale interioare.”

Una din cele mai importante intrebari pe care vi le puteti pune este: „Ce fel de persoana trebuie sa fiu, pentru a castiga respectul celor la care tin si pentru a trai viata pe care o doresc?”

7. LEGEA ECHIVALENTEI MENTALE

Legea echivalentei mentale mai este numita si Legea Mintii, de fapt, ar putea fi considerata o re-enuntare a legilor anterioare, in esenta, ea spune ca gandurile se materializeaza. Gandurile, viu imaginate si repetate, incarcate de emotii, devin realitatea voastra. Aproape tot ceea ce aveti in viata a fost creat de propria voastra gandire – fie buna, fie rea.

Cu alte cuvinte, gandurile sunt lucruri. Ele capata o viata a lor. Mai intai le aveti voi pe ele – si apoi va stapanesc ele pe voi. Actionati intr-o maniera compatibila cu modul vostru in care ganditi in cea mai mare parte a timpului, in cele din urma, deveniti ceea ce ganditi. Si, daca va schimbati gandirea, va schimbati viata.

Tot ceea ce vi se intampla in viata incepe si are loc, mai intai, sub forma gandului. De aceea, modul de a gandi este o calitate esentiala a persoanelor de succes. A deveni un „ganditor” priceput, inseamna sa va folositi puterea mentala, astfel incat aceasta sa actioneze intotdeauna in avantajul vostru.

Cand incepeti sa ganditi intr-un mod pozitiv, increzator, asupra principalelor domenii ale vietii voastre, preluati con-trolul asupra a ceea ce vi se intampla. Va armonizati viata cu cauza sl efectul. Cultivati cauze pozitive si recoltati efecte pozitive, incepeti sa credetimai intens in voi insiva si in posibilitatile voastre. Va asteptati la mai multe rezultate bune. Atrageti oameni si situatii pozitive si, in curand, lumea exterioara, cea a rezultatelor, va incepe sa corespunda lumii voastre interioare de gandire constructiva.

Aceasta intreaga transformare incepe cu gandurile noastre. Schimbati-va gandirea si, cu siguranta, si viata voastra se va schimba. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti, este sa creati echivalentul mental a ceea ce doriti sa traiti in realitatea voastra. Toate celelalte vin de la sine.

Fragment din cartea: “Succesul in viata” de Brain Tracy

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×