
Comorbiditatea anxietate-depresie
Coexistenta anxietatii si depresiei este extrem de frecventa. Astfel, cam o treime dintre persoanele care prezinta anxietate generalizata sau tulburare de panica (atacuri de panica repetate) vor prezenta si o simptomatologie depresiva la un moment dat.
Pe de alta parte aproximativ doua treimi dintre persoanele cu depresie intrunesc criteriile unei tulburari de anxietate.
Studiile au aratat ca intre 50 si 70% dintre persoanele care sufera de depresie au fost tratate si pentru anxietate, de-a lungul evolutiei afectiunii lor.
Riscul de a dezvolta un episod depresiv major este de 9 ori mai mare la persoanele care sufera sau au suferit de fobie simpla, de 11 ori mai mare la cei cu tulburare obsesiv complusiva, de 15 ori mai mare la cei cu agorafobie, de 19 ori mai mare la cei cu tulburare de panica.
Totodata existenta unui episod depresiv major in istoricul unei persoane cu atacuri de panica, reprezinta un factor de evolutie nefavorabila a tulburarii de panica.
Peste 40% dintre persoanele care suferit un episod depresiv vor prezenta tulburari de anxietate si 25% dintre persoanele cu anxietate vor prezenta cel putin un episod depresiv. O cincime (20%) dintre persoanele deprimate au prezentat atacuri de panica.
Studiile efectuate in randul persoanelor care sunt consultate in cabinetul medicului de familie arata ca in aproximativ 70% din cazuri depresia se asociaza cu axietatea.
De remarcat ca agravarea depresiei antreneaza si accentuarea simptomatologiei anxioase si viceversa.
Comorbiditatea anxietate-depresie are un impact negativ asupra
• gravitatii afectiunii persoanelor in cauza,
• evolutiei afectiunilor,
• adaptarii sociale,
• raspunsului la tratament.
Va multumesc,
Psiholog Alina Blagoi