Conflictul isi are originea in nevoi sufletesti neexprimate

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Conflictul isi are originea in nevoi sufletesti neexprimate

Loading

26

Una dintre cele mai complexe si provocatoare lectii de viata este a invata sa nu punem totul la inima, acumuland negativitate.

In special atunci cand suntem tineri, sau daca suntem prea sensibili, ducem atat de mult din energia aferenta intamplarilor vietii, in lacasul inimii. Aceasta atitudine poate fi coplesitoare si contraproductiva, daca ne destabilizeaza in mod frecvent.

Atunci cand ne simtim criticati sau atacati din toate directiile, devine extrem de dificil sa ne revenim, pentru a continua sa afirmam adevarul nostru, redandu-l prin cuvinte si reflectandu-l in fapte.

In aceste situatii, am face bine sa ne amintim vechea zicala cu privire la importanta desprinderii de anumite situatii, ce vor aluneca din campul nostru, precum se prelinge apa de pe spatele unei ratuste.

Conflictul este un aspect inevitabil al vietilor noastre; dat fiind ca, adeseori, sistemele noastre de credinta si modurile noastre de a fi contrasteaza puternic cu cele ale fiintelor dragi, ale cunostintelor, ale partenerilor de afaceri, ori ale colegilor de serviciu.

Totusi, in pofida suferintei pe care o pot declansa neintelegerile, ele constituie, totodata, o sursa de invataminte.

Maniera in care ne strunim pe noi insine, atunci cand ne aflam in situatii tensionate sau conflictuale, indica nivelul nostru de rabdare, de stapanire de sine, precum si gradul de elevare a starilor noastre emotionale – calitatea energiei noastre.

Cu scopul de a solutiona conflictele, oricat de suparatoare ar fi motivele neintelegerilor, ar trebui sa ne abordam oponentul cu inima deschisa, plina de compasiune. Judecatile si vina trebuie lasate deoparte; mai mult decat atat, ele trebuie inlocuite cu respect reciproc.

Conflictul isi are, in mod frecvent, originea, in nevoi sufletesti neexprimate, care sunt mascate de atitudini combative, sau de un comportament agresiv.

Daca abordam si gestionam o stare conflictuala, cu inimile pline de iubire si acceptare, atunci vom fi, cu siguranta, in masura sa gasim o cale de solutionare favorabila.

Cel mai adesea, atacul si critica din partea celorlalti au legatura mai degraba cu ei insisi, precum si cu simtamintele lor, decat cu noi.

Daca ne implicam excesiv in procesul de adaptare la energia negativa emisa de alti oameni, pierdem contactul cu insasi esenta fiintei noastre.

De fapt, din perspectiva gandirii pozitive, aceste pietre azvarlite si sageti lansate in directia noastra, ne ofera posibilitatea de a ne consolida perceptia fundamentala asupra Sinelui, precum si de a invata sa facem un salt lateral si sa deviem negativitatea celorlalti, gresit directionata.

Cu cat mai frecvent procedam astfel, cu atat mai dibaci vom deveni in a discerne ceea ce ne apartine si tine de noi, fata de ceea ce apartine altor oameni si tine de ei.

Prin practica, vom dobandi controlul asupra integritatii noastre energetice, refuzand sa servim drept tinte pentru mania si frustrarea neconstientizate si neasumate de oamenii din jurul nostru.

Cheia pentru a descoperi si descifra intelepciunea tainuita in conflict rezida in a te intreba de ce esti in dezacord sau „ai intrat in coliziune” cu o anumita persoana, sau de ce esti in dizarmonie cu o anumita situatie. Sinele tau launtric ori Universul incearca, probabil, sa te indrume catre o lectie de viata; prin urmare, fii cu urechile ciulite si cu ochii larg deschisi!

Odata ce vei fi examinat indeaproape radacinile – cauzele, atat cele profunde, cat si cele de suprafata, ale neintelegerii, depune efortul constient de a elibera mania ori resentimentele!

Procedand astfel, energia dintre tine si oponentul tau se va ameliora semnificativ, chiar daca acesta din urma inca actioneaza sub imperiul unei stari emotionale mai limitate si al unui nivel energetic mai scazut.

Ia in considerare faptul ca fiecare dintre voi are propriile motive pentru a gandi si simti in modul sau specific! De asemenea, accepta ca nu iti este cu putinta sa schimbi mentalitatea oponentului tau!

Astfel, vei reusi sa gestionezi dezacordurile in chip rational, cu fermitate, precum si cu dorinta de ajunge la un consens.

Daca asculti cu luare-aminte, chibzuinta si atentie dublata de empatie, pe parcursul conflictului si al negocierilor, vei reusi sa transformi „coliziunile”, litigiile, in oportunitati de solutionare, prin concesii reciproce.

Analizeaza-ti gandurile si sentimentele, cu mare atentie! S-ar putea sa descoperi fie o anumita recalcitranta in interiorul tau, in virtutea careia opui rezistenta; fie faptul ca, pe negandite, te alimentezi pe tine insuti cu mesaje negative, referitoare la oponentul tau.

Pe masura ce ti se clarifica propriul rol in cadrul disensiunilor, fiecare conflict se preschimba intr-un nou prilej de a-ti dezvolta empatia, compasiunea si toleranta.

In cele din urma, vom fi in masura sa percepem corect feedback-ul oferit de ceilalti, preluand ceea ce ar putea avea caracter constructiv si eliberand ceea ce nu ne priveste si nu are nicio legatura cu noi.

Intai de toate, insa, vom avea grija de noi, cu compasiune, constientizand cand nu este recomandat sa preluam ceva din exterior, intrucat ne va rani.

In aceste situatii, procedam ca ratustele, scuturandu-ne si lasand negativitatea sa se prelinga si sa se rostogoleasca de pe noi, in timp ce ne urmam calea in lume.

 Puterea Compasiunii – Madisyn Taylor

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×