Corpul nostru emotional se modeleaza in functie de energia emotionala care predomina in casa noastra – Otrava emotionala din relatia de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Corpul nostru emotional se modeleaza in functie de energia emotionala care predomina in casa noastra – Otrava emotionala din relatia de cuplu

Loading

Oamenii, prin natura lor, sunt ființe profund sensibile, având o viață emoțională remarcabil de profundă și intensă, pe care o experimentează prin intermediul corpului lor emoțional.

Acest corp emoțional funcționează asemenea unui radio, capabil să se acordeze pe anumite frecvențe emoționale sau să reacționeze la ele.

În starea lor naturală, înainte de a fi modelați de societate, oamenii sunt acordați pe frecvența curiozității și bucuriei de a trăi; sunt conectați la iubire. Pentru copii, iubirea este mai mult decât un simplu concept – este o trăire directă, un mod natural de a fi.

Corpul emoțional include o componentă asemănătoare unui sistem de alarmă, care ne alertează când ceva nu este în regulă.

La fel, corpul fizic posedă un mecanism similar care ne semnalează prin durere când ceva nu funcționează corect în interior. Durerea este un semnal de alarmă care indică necesitatea unei intervenții pentru repararea mecanismului afectat.

Sistemul de alarmă al corpului emoțional este teama. Teama ne semnalează mereu că ceva nu este în ordine, cum ar fi riscul de a ne pierde viața. Corpul emoțional simte emoțiile, dar nu prin intermediul ochilor.

Corpul nostru emoțional se formează și se adaptează în funcție de energia emoțională dominantă din mediul familial și de reacția personală la acea energie.

În acest context, învățăm să reacționăm într-un mod specific și personal. Această emoție rămâne în noi și influențează permanent cursul vieții noastre. Experiențele se repetă, injustițiile se intensifică, venind din partea familiei, școlii, societății, alimentându-ne teama.

Teama este instrumentul folosit pentru a domestici oamenii, iar frica noastră crește cu fiecare experiență a nedreptății. Simțul nedreptății este ca un cuțit care rănește corpul emoțional.

Otrava emoțională este creată din reacția noastră la ceea ce percepem ca fiind nedrept.

Unele răni se vindecă, în timp ce altele rămân deschise și se umplu de otravă emoțională.

Când nivelul acestei otrăvi devine prea mare, simțim nevoia să ne descărcăm, transferând-o altor persoane. Aceasta este modalitatea prin care distribuim și împărtășim durerea și frica acumulată, într-un ciclu nesfârșit de răspunsuri emoționale negative.

Cum se transferă emoțiile negative în relații?

Procesul începe prin captarea atenției celuilalt. Să considerăm un cuplu tipic: soția este supărată din cauza unei nedreptăți pe care o percepe că a fost comisă de soțul ei. El nu este acasă, dar ea rumegă această nedreptate, iar mânia ei crește. Când soțul se întoarce, ea caută imediat să-i capteze atenția pentru a-și descărca frustrarea asupra lui și a se simți ușurată. Odată ce-i exprimă sentimentele de furie și nemulțumire, emoția negativă din ea este transferată asupra lui. Ea continuă să vorbească până când îi atrage atenția complet. În cele din urmă, soțul reacționează, adesea supărându-se, iar ea începe să se simtă mai bine. Acum, însă, el este cel încărcat cu această emoție negativă și simte nevoia să răspundă. Ceea ce se întâmplă este un schimb reciproc de emoții negative, un fel de ping-pong emoțional.

Atenția este un instrument puternic al conștiinței umane. Oamenii încearcă mereu să capteze atenția celorlalți pentru a-și crea canale de comunicare. Prin acest proces, se transferă nu doar visele și puterea, dar și emoțiile negative.

De obicei, ne descărcăm emoțiile negative asupra celor pe care îi considerăm responsabili pentru suferința noastră. Dacă aceștia sunt prea puternici, suntem dispuși să ne descărcăm asupra oricui altcuiva, doar pentru a scăpa de această povară emoțională.

Adesea, copiii devin ținte ale acestor descărcări emoționale, dând naștere relațiilor abuzive. Oamenii puternici abuzează adesea de cei mai slabi, pentru a se elibera de propria lor emoție negativă.

Oamenii nu caută mereu dreptatea; ei vor doar să scape de emoțiile negative. De aceea, unii sunt mereu în căutarea puterii, pentru că le este mai ușor să-și descarce emoțiile negative asupra celor mai slabi.

În acest proces, nu există vinovați; este doar un mecanism prin care oamenii încearcă să se elibereze de emoțiile negative acumulate. La fel cum nu ne simțim vinovați pentru bolile fizice, nu ar trebui să ne simțim rușinați pentru bolile emoționale. Constientizarea este cheia pentru a înțelege și a opri acest ciclu de suferință.

În copilărie, mintea noastră se împarte între Judecătorul interior, care ne critică constant, și Victima, care se simte pedepsită și neputincioasă. Aceste roluri sunt bazate pe credințele false impuse din exterior.

Constientizarea ne ajută să înțelegem de ce relațiile noastre – cu familia, prietenii, partenerul de viață și cu noi înșine – sunt adesea problematice. Ne dăm seama că suntem plini de emoții negative pentru că am crescut cu o imagine a perfectiunii care nu este reală.

Pentru a ne vindeca și a ieși din acest ciclu, trebuie doar să fim conștienți de realitatea din jurul nostru și să ne acceptăm așa cum suntem. În acest fel, putem curăța otrava emoțională și ne putem vindeca rănile, acceptându-ne pe noi înșine și ieșind astfel din suferință.

Această dinamică emoțională, bazată pe schimbul de otravă emoțională, evidențiază modul în care oamenii își transferă suferințele și frustrările unii altora, fără a rezolva cu adevărat problemele de bază. Fiecare dintre noi, într-o formă sau alta, își exprimă propriile răni, adesea fără a fi conștienți de impactul pe care îl au asupra celor din jur.

Mecanismul acesta de transfer al emoțiilor negative funcționează ca un soi de echilibru distorsionat, unde fiecare parte implicată în relație încearcă să echilibreze balanța propriei suferințe prin proiectarea acesteia asupra celuilalt. În această interacțiune, niciuna dintre părți nu câștigă cu adevărat, deoarece fiecare continuă să se lupte cu propriile sale emoții negative.

Este important să înțelegem că, deși putem simți că merităm un anumit nivel de abuz sau că suntem condamnați să suferim, realitatea este că putem alege să ne schimbăm perspectiva și să ne vindecăm. Constientizarea este primul pas în acest proces. Când devenim conștienți de propriile noastre modele emoționale și de modul în care acestea influențează relațiile noastre, putem începe să lucrăm la schimbarea lor.

Această schimbare implică, de multe ori, un proces de introspecție profundă și de vindecare a rănilor emoționale vechi. Este un drum care poate fi dificil și dureros, dar care, în cele din urmă, conduce la o viață mai sănătoasă și mai echilibrată.

Trebuie să învățăm să ne iertăm pe noi înșine și pe ceilalți pentru suferințele din trecut și să ne eliberăm de povara emoțiilor negative acumulate. Prin acceptarea și iubirea de sine, ne putem transforma experiențele și putem începe să trăim în armonie și pace, atât cu noi înșine, cât și cu cei din jur.

În concluzie, depășirea acestor cicluri de suferință și abuz emoțional nu este doar o cale către sănătatea personală, ci și un pas esențial în construirea unei societăți mai compasive și înțelegătoare. Prin conștientizare, vindecare și transformare, putem schimba nu doar propriile vieți, ci și modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru.

Sursa: Don Miguel Ruiz

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×