Cum funcționeaza terapia sistemica de familie? Aflati care sunt beneficiile si cand poate fi folosita

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Loading

Care sunt beneficiile terapiei sistemice de familie? De ce ar trebui sa cautam acest tip de terapie? 

Terapia sistemica de familie abordeaza problemele pe care le pot prezenta oamenii incercand sa se concentreze asupra celor mai semnificative conexiuni din viata lor si asupra modului in care acestea i-au afectat.

Ce este terapia sistemica de familie?

In practica terapeutica, abordarea sistemica propune conectarea tuturor indivizilor unui sistem – cuplu, familie, prieteni… – care interactioneaza intre ei. Terapia sistemica nu este asadar interesata de trecutul indivizilor si de multiplele cauze care le-ar putea explica dificultatile, simptomele, emotiile, ci de comunicarea si relatiile pe care indivizii le au intre ei in viata lor cotidiana actuala, de rolurile pe care le joaca in cadrul familiei, in cuplu, de functiile pe care si le asuma si de identitatile multiple care ii definesc in relatie cu ceilalti.

Care este scopul terapiei sistemice de familie?

Acesta este ceea ce va incerca sa descopere terapia sistemica, cu ajutorul familiei – pentru ca terapeutul sistemic nu este un magician, el este doar un ghid, un interpret in slujba familiei.

Intr-adevar, se intampla ca in cadrul unui cuplu sau al unei familii comunicarea sa fie dificila, conflictuala sau chiar inexistenta, fie ca relatiile sunt stranse, indepartate sau chiar rupte, ceea ce genereaza suferinta si disconfort in randul membrilor sai, care nu mai sunt capabili sa avanseze si nu stiu pe ce cale sa o apuce.

Uneori, unul dintre ei prezinta aceste semne de indispozitie, stare de rau, suferinta, care apar ca simptome fizice si emotionale suficient de puternice pentru a alerta familia si care sunt, pentru terapeut, semnul ca relatiile din interiorul familiei au devenit fragile si ca atunci intregul echilibru al familiei este amenintat.

In acest moment, terapeutul familial sistemic poate ghida familia spre alte moduri de operare, alte moduri de relationare si poate aduce schimbari benefice, nu numai pentru persoana nefericita, ci pentru intreaga familie.

De fapt, „pacientul desemnat sau identificat”, asa cum este numit in terapie, este adesea cel care permite familiei sa-si modifice functionarea apeland la specialist. O familie nu ar veni sa consulte un terapeut pentru fiul/fiica lor, sotul… care nu se simte bine, esueaza la studii, este deprimat, nerabdator.

Exista pacienti care au avut curajul sa-si aduca familia la terapie aratand, prin corpul lor, emotiile, sentimentele lor ca familia are nevoie de ajutor pentru a comunica altfel, pentru a functiona diferit, pentru a-si gasi bunastarea si echilibrul.

Ne putem consulta singuri fara sa ne aducem familia?

Fie ca este vorba de o consultatie individuala, de cuplu sau de familie, intregul sistem este prezent. Chiar si atunci cand o persoana vine sa se consulte singura, isi aduce cu sine familia sa de origine, parintii, fratii si surorile, sotia, copiii, prietenii, colegii, seful, care, chiar daca nu sunt fizic prezenti in camera, fac parte din viata ei, din trecutul ei, din prezentul ei si, ca atare, plutesc in jurul ei in timpul sedintei, martori tacuti ai unei vieti.

Intr-adevar, o persoana nu se construieste pe sine. Ea are puncte de ancorare: o familie de origine, un camin pe care l-a intemeiat, referenti importanti in viata ei, figuri de atasament, iar toti acesti oameni, vii sau morti, fac parte din constructia identitatii sale, a ceea ce a fost aceasta persoana, a ceea ce a devenit si acesti oameni pot fi si surse importante de influenta, atat pentru prezent, cat si pentru viitor.

Deci da, sunt oameni in terapia de familie, sunt multe scaune goale sau ocupate si, in final, nu suntem chiar singuri in consultatia de terapie familiala.

Terapeutul poate primi apoi o singura persoana sau un cuplu ori poate primi intreaga familie. Dar poate alege, de asemenea, in anumite sedinte, sa primeasca un singur sistem (sistemul parintilor de exemplu) sau cel al copiilor (fratii) sau chiar sistemul conjugal (cand este vorba de probleme care privesc doar cuplul) si poate reuni sistemul in intregime la urmatoarea sesiune.

Ce beneficii ofera terapia sistemica de familie?

Fiecare poate sa vorbeasca in numele sau si sa auda ceea ce ceilalti membri ai sistemului exprima, gandesc, imagineaza, stiu, simt… calm, si fiind atenti unul la celalalt, ceea ce nu este intotdeauna posibil acasa.

Spatiul terapeutic este un spatiu in care terapeutul este garantul cadrului. Fiecare il asculta pe celalalt fara a intrerupe, fara a critica sau a judeca si apoi informatiile pot fi schimbate, descoperite, iar vorbele pot fi eliberate in deplina siguranta, fara sa se simta in pericol de a fi indraznit sa spuna, de a indrazni sa simta.

Intr-un astfel de spatiu, membrii familiei sau cuplul dobandesc chei pentru a intelege cum functioneaza familia/cuplul lor, cum si de ce o astfel de persoana reactioneaza astfel, a urmat un astfel de drum, uneori se pierde sau dimpotriva a schimbat directia.

Terapia de familie permite apoi familiei sa experimenteze, in sedinta, in deplina siguranta, alte modalitati de relationare intre ei, fiecare dobandeste instrumente, resurse, pentru a comunica mai bine intre ei, ceilalti, sa se inteleaga mai bine, sa traiasca mai bine impreuna. Si cand aceasta experienta se dovedeste a fi pozitiva si sigura in timpul sesiunii – garantata de profesionalismul si amabilitatea terapeutului – stiu ca vor putea reproduce aceste experiente in afara sedintei, acasa, in propriul camin.

Cand familia/cuplul realizeaza aceasta dorinta de a experimenta in afara consultarii, schimbarea a avut loc deja si familia a fost deja transformata.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×