Cum invatam copilul sa scrie corect?
Cercetatorii au descoperit ca daca micutul tau face cunoștinta de mic cu stiloul sau pixul, chiar și fara sens, doar cu niște mazgalituri, invata sa scrie mai repede decat alti copii.
Copilul poate invata sa tina corect stiloul sau creionul in mana in jurul varstei de 4-5 ani. Prinderea și tinerea corecta a creionului in mana depind de gradul de dezvoltare a motricitatii (atat grosiere, cat si fine), a coordonarii mana-ochi, dar si a abilitatilor intelectuale ale copilului.
Pozitia corecta a copilului la masa de scris:
Cartile clasice de caligrafie recomanda ca scrierea sa se realizeze pe suprafete inclinate la 45 grade, dar o astfel de pozitie este incomodata pentru cei mai multi dintre noi. Se poate exersa la fel de bine pe o suprafata plana, situata aproximativ la nivelul taliei, avand in permanenta grija sa tinem spatele drept, dar nu teapan.
Asigura-te ca micutul are o pozitie corecta la masa de scris. Este important ca spatele sa fie drept, fara a depune efortul de a ridica din umeri. Nu trebuie sa ne aplecam deasupra foii de scris, iar suprafata de scris pe care exerseaza trebuie sa fie destul de mare pentru a oferi sprijin și libertate de mișcare mainii cu care scrie. De asemenea, scaunul și corpul trebuie sa stea cat mai aproape de masa de scris și mainile pe masa, pana la coate.
Scriem cu degetele sau cu toata mana?
Persoanele care au intotdeauna probleme cu scrisul, de regula scriu mișcandu-și doar degetele, desenand fiecare litera, in timp ce restul mainii ramane nemișcata, lipita de suprafata de lucru. Astfel, daca scriem cu degetele, avem tendinta de a lasa intreaga greutate a mainii pe foaia de hartie și de a mișca doar degetele in timpul scrierii.
Aceasta postura ne obliga sa mutam in repetate randuri mana pe foaie.Persoanele carora le vine ușor sa scrie au o tehnica diferita de a scrie – iși sprijina ușor mana pe pagina și, in timp ce scriu, mișca antebratul și umarul. Scrisul acestor persoane este fluent, relaxat, lejer, caci nu deseneaza literele mișcandu-și doar degetele, ci iși folosesc intreaga mana, degetele avand doar rolul de a ghida mișcarile stiloului.
Pune un creion pe masa, cu varful pozitionat spre pieptul copilului. Incurajeaza-l sa prinda in manute obiectul de scris, cu mana pe care o prefera, folosindu-și degetul mare, aratatorul și degetul mijlociu.
Cei mai multi dintre noi tinem stiloul intre degetul mare și aratator, sprijinindu-l pe degetul mijlociu, ca in figura alaturata. Aceasta pozitie este mai avantajoasa daca tinem stiloul intre degetul mare, aratator și degetul mijlociu, sprijinindu-l pe inelar. A doua pozitie nu este neaparat mai proasta, insa este ceva mai greoaie decat prima, care ofera mai multa lejeritate si relaxarii mainii, in timpul scrisului. Indiferent de postura, degetele ramase libere vor sta libere, ușor incovoiate, oferind sprijin mainii.
Deci, exista doua moduri in care copilul poate tine creionul sau stiloul in mana. Ambele metode presupun prinderea instrumentului din partea de jos a lui (la 1-2 cm distanta de varf):
• intre degetul mare și aratator, sprijinind obiectul de scris pe degetul mijlociu;
• intre degetul mare, aratator și cel mijlociu, sprijinind instrumentul de scris pe inelar.
Manuirea stiloului in procesul de scris:
La inceput, va trebui sa ii tii tu manuta in care tine obiectul de scris pana cand invata sa o faca singur.
Este recomandat sa ii explici copilului ca mana trebuie sa fie cat mai relaxata in timpul scrisului și ca nu trebuie sa stranga foarte tare cu degetelele de stilou.
Să vă fie cu folos,
Psihoterapeut Alina Blagoi