Cum își pedepsesc narcisicii partenerii în relațiile de cuplu?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Cum își pedepsesc narcisicii partenerii în relațiile de cuplu?

Loading

Tratament tăcut, proiecție a vinei, răzbunare pasivă… Un narcisist are multe metode de a te pedepsi după o ofensă. În articolul următor, vei descoperi cum să te protejezi.

Cum își pedepsesc narcisicii partenerii în relațiile de cuplu?

Metodele prin care narcisicii își pedepsesc partenerii în relațiile de cuplu sunt sofisticate și distructive. Se comportă ca niște prădători, așteptând momentul potrivit pentru a ataca. De multe ori, nu îi vei vedea venind, dar atunci când furia lor atinge cote maxime, vor acționa inevitabil pentru a se răzbuna. Efectele pot fi extrem de dureroase.

Printre tacticile utilizate se numără tratamentul tăcut, manipularea și respingerea. În unele cazuri, pot recurge la comportamente mai agresive, care pot lăsa urme traumatice. În continuare, vei găsi o listă cu aceste strategii pentru a putea reacționa la timp și a-ți proteja bunăstarea emoțională.

Metode prin care narcisicii își pedepsesc partenerii în relațiile de cuplu

Din punct de vedere clinic, eticheta „narcisism” este adesea folosită în exces. Cu toate acestea, există persoane cu trăsături narcisice pronunțate, iar impactul acestora asupra relațiilor poate fi devastator. Revista Borderline Personality Disorder and Emotion Dysregulation evidențiază acest fenomen.

O persoană cu trăsături narcisice puternice este arogantă, invidioasă, necesită admirație constantă și prezintă o empatie redusă. În plus, o caracteristică definitorie a acestui profil este incapacitatea de a gestiona emoțiile negative. Când se simte umilit, va aplica o serie de mecanisme reci pentru a te pedepsi. Iată câteva dintre ele:

1. Desconsiderarea constantă

Un narcisist te poate critica și desconsidera încă de la început. Totuși, când se simte jignit, va începe o campanie de umilire persistentă. Sunt extrem de abili cu cuvintele și vor folosi sarcasmul și ironia pentru a te desconsidera în diverse moduri.

Cum să te protejezi? În fața narcisicilor care își pedepsesc partenerii, scopul lor este să te facă să te simți mic și să îți pierzi demnitatea pentru a-și recupera puterea. Ce poți face:

 • Nu lua în serios cuvintele lor.
 • Evită confruntarea pentru a nu intensifica furia lor.
 • Amintește-ți cine ești și menține-ți respectul de sine.
 • Nu personaliza ceea ce spun; acea persoană nu ești tu.

2. Manipularea psihologică

Narcisicii sunt maeștri în a manipula emoțiile și percepțiile tale pentru a te pedepsi și a deține controlul. Vor subestima nevoile tale, te vor face să te îndoiești de tine și te vor compara cu alții pentru a te transforma într-o persoană fragilă și supusă.

Cum să te protejezi? Pentru a te proteja de un partener narcisist, aplică tehnica „pietrei gri”. Ignoră ce spune și nu acorda importanță cuvintelor sale. Scopul este să arăți indiferență emoțională și să nu arăți că îți pasă.

3. Triangularea

Printre metodele narcisicilor de a-și pedepsi partenerii se numără triangularea. Vor folosi o a treia persoană pentru a o întoarce împotriva ta, deseori pe cineva apropiat ție, cum ar fi un prieten, folosind minciuni pentru a-și atinge scopul.

Cum să te protejezi? Recunoaște că ești victima triangulării și înțelege că partenerul tău încearcă să te manipuleze folosind alte persoane. Este crucial să menții calmul și să pui distanță între tine și narcisist.

4. Proiecția vinei

Dacă îți ofensezi partenerul narcisist, va încerca să te facă să te simți vinovat folosind proiecția psihologică. În loc să-și asume responsabilitatea, te va pedepsi folosind diverse tactici:

 • Se va prezenta ca victimă.
 • Va încerca să-ți stârnească mila.
 • Te va face să te simți rușinat pentru cum l-ai ofensat.
 • Va distorsiona realitatea pentru a te face să te simți vinovat.

Cum să te protejezi? Păstrează-ți calmul și nu pierde contactul cu realitatea. Scrie într-un jurnal atacurile verbale și argumentele narcisistului și analizează-le. Notează-ți punctele tale forte, virtuțile și valorile.

5. Furia narcisistă

Când un narcisist se simte vulnerabil, poate reacționa cu furie. Aceasta poate include comportamente ostile, pasiv-agresive și uneori chiar violență fizică.

Cum să te protejezi? Furia unui narcisist este periculoasă. Păstrează distanța și caută sprijinul unei persoane apropiate. Gândește-te să te îndepărtezi definitiv de narcisist.

6. Tratamentul tăcut

În loc să-și exprime furia deschis și matur, unii narcisici vor alege să te ignore. Ignorarea deliberată poate dura zile sau săptămâni.

Cum să te protejezi? Recunoaște că tratamentul tăcut este o formă de manipulare. Nu-i da importanță și nu-i cere iertare, deoarece asta îți va afecta și mai mult stima de sine.

7. Răzbunarea pasiv-agresivă

Narcisicii sunt predispuși la răzbunare. Dacă i-ai ofensat, așteaptă-te la diverse strategii de răzbunare, cum ar fi:

 • Infidelitate
 • Defăimare și calomnie
 • Distrugerea obiectelor tale personale
 • Controlul finanțelor
 • Plângeri false împotriva ta
 • Întoarcerea copiilor sau prietenilor împotriva ta

Cum să te protejezi? Răzbunările narcisice pot fi foarte dăunătoare. Pune limite clare, caută sprijin social și rupe legătura cu narcisistul.

8. Respingerea narcisistă

Respingerea narcisistă apare atunci când decid să încheie relația brusc și fără avertisment. O fac într-un mod rece și insensibil, fără a lua în considerare sentimentele tale.

Cum să te protejezi? Acceptă că narcisistul poate reveni cu promisiuni false. Este important să menții distanța și să cauți sprijin din partea celor apropiați.

Concluzie

Dacă te întrebi cum își pedepsesc narcisicii partenerii, răspunsul este simplu: distrug tot ce ești. Îți distorsionează valorile, îți fragmentează identitatea și îți scad stima de sine. Este esențial să pui distanță între tine și un narcisist, iar sprijinul unei persoane apropiate te poate ajuta să vezi lucrurile clar și să iei cea mai bună decizie pentru bunăstarea ta.

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×