Cum ne antrenam forta psihica: 9 pietre de moara pe care trebuie sa le depasim ca sa ne descurcam mai bine in viata
Mostenirea genetica, personalitatea si experientele de viata ne formeaza ca individualitati, iar forta psihica tine de aceste date. Un psiholog considera ca putem avea un psihic mai puternic daca ne educam in acest sens, forta psihica fiind o abilitate pe care o putem dezvolta.
Psihoterapeutul american Amy Morin, autoarea cartii „13 Things Mentally Strong People Don’t Do“, este de parere ca fiecare dintre noi isi poate antrena psihicul pentru a face fata situatiilor diverse cu care ne confruntam in viata, dar si pentru a ne dezvolta in directiile pe care le dorim.
In cartea sa, psihoterapeutul enumera acele lucruri pe care oamenii cu un psihic puternic obisnuiesc sa le faca:
Isi monitorizeaza emotiile
Adesea, avem tendinta sa credem ca oamenii puternici se comporta ca niste roboti pentru ca nu lasa emotiile sa-i copleseasca. Morin ateage atentia ca, de fapt, aceste persoane sunt extrem de constiente de ceea ce simt.
„Isi monitorizeaza emotiile si isi dau seama cum pot acestea sa le influenteze gandirea si actiunile. Stiu ca, uneori, trebuie sa actioneze contrar modului in care le dicteaza emotiile pentru a-si atinge potentialul real“, a precizat psihologul.
Practica un optimism realist
Sa ai o atitudine pozitiva tot timpul este imposibil, la fel cum prea mult negativism este daunator. Persoanele puternice psihic realizeaza ca gandurile lor nu sunt mereu realiste si, atunci cand sunt napadite de ganduri negre, se straduiesc sa le inlocuiasca rapid cu unele mai apropiate de realitate.
Sunt orientati catre rezolvarea problemelor
Persoanele puternice psihic refuza sa se implice in activitati care nu sunt productive.
„In loc sa stam si sa ne plangem ca totul ne-a mers pe dos la locul de munca si ca ti-ai dori sa nu mai ai parte de astfel de zile, ar trebui sa evaluam de ce avem probleme si sa incercam sa rezolvam situatia“, puncteaza psihologul.
„Invatati cum sa evaluati riscurile si apoi incercati sa avansati intr-o directie“, mai recomanda aceasta.
Practica auto-compasiunea
In loc sa se invinovateasca pentru ca au gresit, persoanele cu un psihic puternic au intelegere fata de propria persoana, procedeaza ca si cum s-ar afla in fata unui prieten bun care a gresit.
„Reusesc sa ramana fermi in prezenta spiritului critic pe care il avem cu totii si sa se ierte, dar mai ales sa se felicite atunci cand reusesc sa atinga obiectivele propuse“, spune psihoterapeutul american Amy Morin.
Seteaza limite de bun simt
Oamenii obisnuiesc sa renunte la puterea de decizie atunci cand se simt epuizati emotional. Un lucru pe care o persoana puternica nu il va face pentru ca stie sa stabileasca anumite limite emotionale si psihice.
„Isi asuma responsabilitatea pentru modul in care gandesc, simt sau se comporta si refuza sa lase alte persoane sa le dicteze daca vor avea o zi buna sau proasta“, explica psihologul.
Folosesc timpul cu intelepciune
Oamenii care sunt puternici din punct de vedere mintal considera timpul o resursa finita, acesta fiind si motivul pentru care incearca sa-l foloseasca in asa fel incat sa conteze.
„In loc sa-si iroseasca energia regretand trecutul sau fiind suparati pe alte persoane, se concentreaza pe activitati productive“, puncteaza psihologul.
Lupta sa-si atinga scopurile
Sa ai succes in ceea ce ti-ai propus in viata nu se intampla peste noapte. Iar cei puternici inteleg asta si se concentreaza pe imaginea de ansamblu, fara sa uite ca deciziile de azi vor avea impact in viitor.
Incearca mereu sa devina mai puternici
Persoanele care se bazeaza pe forta lor psihica vad provocarile de zi cu zi ca pe oportunitati de a deveni mai puternice. Tocmai de aceea au tendinta sa nu se considere niciodata suficient de puternice, fiind convinse ca este mereu loc de mai bine.
Isi monitorizeaza progresele
Nu in ultimul rand, oamenii puternici mintal isi constientizeaza punctele slabe si nu au obiceiul sa-si gaseasca scuze.
„In loc sa caute scuze pentru esecurile sau greselile pe care le fac, cauta explicatii care ii vor ajuta sa se descurce mai bine pe viitor“, conchide Morin.
Sursa:http://adevarul.ro/
Va multumesc,
Psiholog Alina Blagoi