
Cum recunosti un partener narcisic
Viata alaturi de un partener narcisic este una dintre cele mai dureroase, tulburatoare si devastatoare experiente pentru jumatatea din viata lui.
Si, pentru ca este dificil de recunoscut, cu greu iti dai seama ce ti se intampla, si adesea ceea ce simti este vina, nesiguranta, confuzie, tristete, furie si foarte multa singuratate.
„Poate este totusi vina mea, ea este o femeie minunata”, iti spui.
Sau la polul opus: „Sigur am facut eu ceva, daca as sti ce… e un barbat atat de special, nu voi mai intalni pe cineva ca el. Si in sufletul lui stiu ca si el ma iubeste”.
Asadar, de oricare tabara te-ai situa, semnele sunt similare: te gandesti obsesiv ca tu esti cel care a gresit, ii gasesti scuze, ii justifici raceala, neimplicarea, indiferenta, nervii… Practic, tot! Pentru ca, nu-i asa!, el e imaculat, nu are cusur si tu ai norocul chior sa-i fii alaturi.
Narcisicul este un partener care cauta sa il iubesti si accepti „neconditionat” si sa ii alimentezi sentimentul de superioritate. Un partener caruia cu cat ii dai mai mult, cu atat se simte mai important si se distanteaza de tine.
Pentru o persoana narcisica, „iubirea de sine” are conotatii speciale, el/ea se simte „unic”, iar egocentrismul este nemasurat.
Lipsa de empatie, marea lui sensibilitate fata de nevoia de atentie sau atitudinea de respingere sunt doar cateva dintre semnele ce ar trebui sa-ti dea de gandit.
La fel si teama lui de rusine sau vina: „Ce noroc ai ca esti cu mine!” este mesajul pe care ti-l comunica destul de repede. Trebuie doar sa-ti gasesti resursele sa-l auzi. In adevaratul lui sens.
Cand „vulnerabilitatea” si „sensibilitatea” te atrag
Ce te-a atras la el sau ea la inceput? Statutul, frumusetea, sensibilitatea? Te-a curtat ca nimeni altul?
Ti-a acordat atentie, te-a flatat cu complimente, aprecieri, gesturile si vorbe dulci. Cuvinte si gesturi mari de la inceput.
Adesea, insa, acestea reprezinta disperarea lui sau a ei de a fi iubit/a.
Daca te-ai indragostit de un narcisic este deja cam tarziu – din pacate, il vei vedea, cu adevarat, dupa va disparea „valul” indragostirii.
Au talentul de a te manipula, aratandu-se mereu vulnerabili, „sensibili”, „afectuosi” si te agata cu insasi nevoia ta de a ajuta, proteja, de a fi un om „bun si intelegator”.
Vrea „sa-l salvezi”, sa te subjugi, sa fii responsabil, protector, grijuliu, sa il doresti si sa il admiri, permanent si neconditionat. Si mai vrea sa-i oferi „iubirea” pe care nu a primit-o sau pe care o merita, pentru ca este atat de special. Obositor si epuizant, nu?
Imaginea sociala a narcisicului este principala lui „carte de vizita”
Barbatul sau femeia narcisica au o mare nevoie de statut sau pozitie sociala: au o imensa nevoie de validare, admiratie si atentie.
Daca, insa, ajungi sa-i intelegi istoria relatiilor intime, iti dai seama ca a avut ori relatii de scurta durata, neasumate – cu o nevoie aproape bolnavicioasa ca partenerul sa fie indragostit de el, sa il admire, dar pe care le-a incheiat pentru ca „nu s-a simtit iubit” sau cu o istorie de infidelitate –, ori relatii abuzive, reci, distante.
Narcisicul cauta mereu dovezi ca este iubit, cu permanentele lui temeri sau ingrijorari daca este „vazut” si „acceptat neconditionat”.
Si cu prea putin sau deloc despre partea lui de relatie, ori cat de mult iubeste el cu adevarat. Pentru ca NU poate. Este, pur si simplu, o putere pe care nu o are: sa iubeasca. Este mult prea nesigur si framantat de propriile lui dorinte, frustrari si nevoi.
Adesea cu multe episoade depresive. Ofera in relatie numai si numai ca sa primeasca, sa i se faca pe plac, sa i se acorde atentie, sa fie apreciat. Este un om nerabdator, impulsiv si reactiv.
Se simte usor ranit si extrem de sensibil la feedback-ul negativ, pe care il percepe ca pe o „critica” neavizata. E incapabil sa faca fata discutiilor dificile, de care fuge si pe care le evita, facandu-l sa devina agresiv si autoritar – si isi daca isi cere vreodata iertare, cu adevarat, o va face cu mare greutate. De altfel, cu greu vei auzi sau vei vedea ca isi asuma ceea ce a facut.
De altfel, de obicei, discutiile grele sfarsesc prin a-ti spune cat de ranit se simte. Este, in definitiv, tot despre el!
Si asta fiinca e incapabil sa asculte, sa simta cum te simti tu, sa fie empatic, sa isi asume responsabilitatea – un cuvant pe care il detesta, pentru ca nu suporta sa simta „vina” – a ceea ce face si ce te raneste.
La bine si la greu, un concept inexistent pentru un narcisic
Un alt lucru teribil de dureros cand traiesti alaturi de un narcisic este ca atunci cand tu ai o suferinta sau o nevoie, un disconfort, o tristete, frica sau teama, asta, pur si simplu, il irita, il enerveaza, il infurie. Si ori te pedepseste prin retragerea afectiunii, prin raceala si critica, ori, mai rau, te face sa te simti tot tu vinovat sau vinovata. Te abandoneaza cu usurinta pentru ca tu „nu meriti”: tu esti cel sau cea care a gresit si l-ai ranit.
De ce ai fost atras de un partener narcisic?
Aici este o alta poveste, povestea ta.
Sursa: http://www.mindeducation.ro/cum-recunosti-un-partener-narcisic/
Va multumesc,