Cum să evităm capcanele orgoliului și să împărtășim lecțiile vieții cu grație

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Cum să evităm capcanele orgoliului și să împărtășim lecțiile vieții cu grație

Loading

Când ai succes în viață, evită să te fixezi pe eșecurile altora. Atunci când cineva atinge un obiectiv ce a necesitat mult efort, poate apărea tendința de a dezvolta un sentiment de superioritate.

Cei care au slăbit pot privi cu dispreț pe cei care încă se luptă cu greutatea, iar cei care au renunțat la fumat pot privi cu dispreț pe cei care sunt încă prinsi în acest viciu.

Dacă cineva își controlează strict sexualitatea, poate începe să privească cu dispreț pe cei care încă se luptă cu propriile tentații, cedând în fața instinctelor.

Succesul, în loc să ne curețe, poate să ne corupă chiar mai mult decât păcatul în sine, răsturnându-ne reperele emoționale într-un mod care ne intoxica sufletul.

Atracția banilor ne poate transforma în persoane arogante și zgârcite, în timp ce succesul ne poate arunca în abisul temerilor sufletești.

Prin prisma superiorității, inima noastră se poate împietri, invadată de dispreț, ură și orgoliu, dacă nu suntem pregătiți să primim succesul cu umilință și eleganță. Tot ce realizăm și ne încarcă pozitiv este destinat să fie împărtășit cu cei care încă se zbat în necazuri și greșeli.

Privirea noastră nu ar trebui să fie una de dispreț, ci una care să reflecte iubirea ce încearcă să se manifeste din adâncul nostru.

Dacă suprimi senzația de foame în timpul postului, aceasta va deveni mai intensă. Mintea ta va începe să viseze la alimente delicioase și va percepe arome ispititoare chiar și în vis, doar pentru ca ulterior, frustrată, să manifeste dispreț față de cei care nu postesc.

Astfel, postul devine un pretext pentru mândrie, pentru a arăta o victorie asupra ispitelor. Cu toate acestea, mândria, în esența sa, rămâne mândrie, iar sentimentul de frustrare confirmă acest lucru.

Dacă ai cunoscut succesul în viață, evită să te agăți de nereușitele altora pentru a nu hrăni orgoliul și vanitatea în tine.

Succesul este energia iubirii și acceptării vieții, dar nu este static, nu este etern ca un munte sau ca un ocean. Vanitatea și orgoliul care însoțesc succesul te pot detrona treptat, aducând în viața ta consecințe proprii.

Slăbește, bucură-te discret! Renunță la fumat, bucură-te în liniște! Îngrijește-ți spațiul, bucură-te de ordine și lasă resturile altora în grija lor.

Există o conexiune nevăzută între vecin și dezordinea din curtea sa, emoții necunoscute și cauze ascunse care pot rămâne un mister pentru tine.

Între o persoană supraponderală și greutatea sa se ascunde o legătură profundă, o înțelegere tăcută, sentimente neexplorate.

Grăsimea devine învățătorul său, la fel cum viciul îl educă pe cel care se luptă cu el. În existența noastră, nu există lecții mai dure decât cele predate de slăbiciunile și viciile noastre.

Acum realizez că orice formă de ură, repulsie, resentimente, lipsa compasiunii sau empatiei, orice comportament ce nu se ridică la finețea și delicatețea unei piese de Mozart… constituie o abatere.

Nu doar acțiunile direct dăunătoare, ci și vulgaritatea, indiferența, orice privire plină de dispreț și starea generală negativă poluează totul. Aceasta este lecția pe care am învățat-o…

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×