Cum să gestionezi gelozia copilului tău în fața unui nou-născut

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Cum să gestionezi gelozia copilului tău în fața unui nou-născut

Loading

Gelozia este o combinație a sentimentelor de mânie și de teamă – mânie, deoarece copilul este frustrat în dorința sa de a fi iubit cel mai mult sau în primul rând, și teamă, datorată posibilității de a pierde dragostea părinților săi.

Gelozia poate fi provocată atunci când părinții au un alt bebeluș de a cărui îngrijire se ocupă mai atent și căruia trebuie să-i acorde mai mult timp pentru a-i satisface nevoile.

Copilul mai mare, care, până acum, a fost obișnuit să i se acorde toată atenția, are impresia că nu mai este iubit, pentru că nu mai petreceți atât de mult timp cu el.

Pe parcursul acestei perioade de acomodare, copilul mai mare poate fi încurajat să ajute la îngrijirea sau la confortul bebelușului, în timp ce voi, ca părinți, vă asigurați că petreceți cât mai mult timp cu el, astfel încât să nu se mai simtă gelos.

Când trebuie să fiți împreună cu nou-născutul, veți descoperi că, în general, copiii de trei sau patru ani pot începe să înțeleagă situația, atunci când le vorbiți deschis și le spuneți: „Adi se simte rău acum pentru că îi este dor de mami și vrea să îl iau în brațe”.

„Uneori, când ți-este teamă sau nu te simți bine, ai nevoie de mine ca să te iau în brațe și să te strâng lângă mine, dar acum este rândul lui Adi”.

În același timp, poate fi de folos să vă avertizați din timp copiii că va mai sosi un bebeluș în casă, pentru că are și el nevoie de cineva care să-l îngrijească.

Discutați cu ei despre posibilitatea ca în inima lor să apară sentimentele de gelozie și îndrumați-i cum să le rezolve înainte de sosirea copilului nou-născut.

Este interesant de observat că, în cadrul familiei, întâiul născut este, de obicei, mai gelos decât următorii. Gelozia în familie tinde să scadă odată cu creșterea numărului de membri.

De asemenea, există mai multă gelozie în căminele în care părinții sunt exagerat de grijulii, inconsecvenți și geloși.

Gelozia copiilor mici este îndreptată, de obicei, împotriva unei alte persoane – cea despre care copilul crede că i-a uzurpat locul în afecțiunea celor dragi.

Uneori, gelozia îl face pe copil să revină la vechile obiceiuri sau comportamente imature, cum ar fi suptul degetului, udarea patului noaptea, o atitudine generală de neascultare, cerșirea atenției prin refuzul de a mânca, pretenția că este bolnav sau că îi este teamă.

De obicei, gelozia apare atunci când în familie se naște un nou copil, iar copilul mai mare simte că părinții lui îl iubesc mai mult pe bebeluș.

De ce? Pentru că ei stau atât de mult cu el. În mintea copilului, atenția care i se acordă (timpul) este considerată ca fiind echivalentă cu dragostea. Cu cât părinții acordă mai multă atenție bebelușului, cu atât copilul mai mare simte că ei îl iubesc pe acesta mai mult decât pe el.

Iată câteva sugestii:

Începe să îți pregătești copilul mai mare pentru a-l primi pe nou-născut înainte ca bebelușul să se nască. Este nevoie de timp până când copilul se obișnuiește cu ideea că va împărți atenția părinților cu altcineva.

Zugrăvește-i o imagine realistă cu privire la cum va arăta viața familiei o dată cu venirea pe lume a bebelușului. Nu-i spune că bebelușul va fi un excelent tovarăș de joacă sau că îl va iubi foarte mult. Spune-i, în schimb, ce implică îngrijirea unui bebeluș și discută despre situațiile specifice care ar putea apărea.

Încurajează-ți copilul să simtă că bebelușul aparține întregii familii, nu doar mamei sau tatălui.

Ajută-ți copilul să pregătească un dar pentru bebelușul nou-născut. Acest gest simbolic poate întări legătura dintre frați.

Dăruiește copilului mai mare o „jucărie specială” din partea bebelușului. În timp ce mama se ocupă de bebeluș, copilul mai mare poate îngriji jucăria.

Implică copilul mai mare în activitățile legate de bebeluș. Acordă-i încredere și apreciază-l pentru eforturi.

Permite-i copilului mai mare să-l vadă și să-l atingă pe bebeluș cât mai curând posibil după nașterea acestuia. Astfel, se va simți implicat și acceptat.

Evitați să creați situații care ar putea stârni gelozia. De exemplu, nu îl obliga pe copilul mai mare să fie de față în momentele intime dintre mamă și bebeluș, cum ar fi alăptarea.

Fii pregătit să treci „testul dragostei”. În astfel de momente, răspunde cu calm și reasigură copilul de dragostea ta.

Răsplătește dorința copilului mai mare de a ajuta. Chiar dacă nu reușește perfect, arată-i că efortul său este apreciat.

Gestionarea geloziei copilului mai mare necesită empatie, răbdare și comunicare deschisă. Cu sprijinul vostru, această tranziție poate deveni o ocazie de creștere emoțională și întărire a relațiilor de familie.

Vă doresc mult succes!

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×