Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online
Cum să încetezi să fii timid
A fi timid poate fi definit ca o trăsătură de personalitate în care este obișnuit să experimentezi senzații de disconfort în anumite interacțiuni sociale.
Este o caracteristică care influențează comportamentul unei persoane și care condiționează relațiile interpersonale, producând un sentiment de blocare care împiedică persoana să interacționeze normal în societate.
Această teamă cronică de a desfășura o anumită acțiune în fața altcuiva produce un sentiment de insecuritate care face dificile conversațiile și apropierea de alte persoane.
Dar oare ne naștem timizi sau devenim timizi prin primele experiențe ale vieții?
Se pare că există un factor genetic care stabilește o predispoziție către aceasta, dar, mai degrabă, a fi timid este considerat o trăsătură de caracter care se formează din copilărie, bazându-se pe experiențele personale sau pe mediul social.
A crește într-o familie supra-protectoare sau, dimpotrivă, într-o familie autoritară sau descalificantă poate fi cauza dezvoltării unei personalități timide.
Părinții care folosesc frecvent fraze precum „ar trebui să-ți fie rușine” sau „te faci de râs” dezvoltă din copilărie sentimente de respingere și umilire.
Copilul sau adolescentul se simte într-un mediu emoțional ostil, cu o senzație de a fi constant evaluat și de a dezamăgi persoanele din jur.
Prin urmare, este important să educăm copiii noștri încurajându-i să-și exprime opiniile și învățându-i să fie respectuoși cu gândurile celorlalți, la fel cum noi suntem toleranți cu ale lor.
Aceasta este modalitatea de a favoriza dezvoltarea unei stime de stimă sănătoasă la copiii noștri.
Dacă această capacitate de a gestiona senzația de teamă și insecuritate nu a fost dobândită în copilărie, nu te îngrijora deoarece poate fi învățată în timp și îți poți dezvolta abilitățile sociale.
Cum să încetezi să fii timid cu 17 strategii practice
1.Înțelege originea timidității tale
A cunoaște ce declanșează starea ta emoțională este primul pas pentru a învinge timiditatea, deoarece numai așa vei putea identifica gândurile care preced emoțiile de rușine sau nervozitate și a evita transformarea lor în modele negative de comportament.
Fă o listă detaliată a situațiilor care îți produc mai multă anxietate și în fața cărora reacționezi cu timiditate. Pentru a elabora această listă, poate fi foarte util să ne punem următoarele întrebări: Îmi întâmplă doar ocazional în anumite situații?
Se produce mai ales în fața oamenilor pe care nu îi cunosc?, Se întâmplă doar cu persoane atrăgătoare care mă atrag sau pe care le admir profund?, Mă simt așa doar când vorbesc despre mine?
2.Recunoaște că ești timid
„Sunt timid, îmi este greu să îmi exprim opiniile pentru că mă simt nervos”. A exprima în mod natural că ești timid este una dintre cele mai simple modalități de a te relaxa și de a scăpa de presiune, pentru că astfel nu va trebui să te străduiești să-l ascunzi.
Adesea luptăm să schimbăm emoțiile, când, de fapt, ceea ce ar trebui să facem este să le acceptăm. Vorbește despre asta cu cineva de încredere, a împărtăși sentimentele tale și a le exprima cu voce tare este o modalitate de a normaliza ceea ce ți se întâmplă.
3.Nu lăsa rușinea să îți condiționeze viața
Dacă frecvent simți următorul lucru: „o să-mi pierd cumpătul dacă trebuie să îmi exprim opinia”, gândește-te că toată lumea este timidă într-un fel sau altul, cu o intensitate mai mare sau mai mică, și se simte nesigură în anumite situații, doar că a învățat să-și disimuleze mai bine îndoielile și insecuritățile și le menține sub control.
Prin urmare, toate persoanele, la un moment dat în viața lor, au simțit ceva asemănător cu ceea ce tu simți mai frecvent. Nu ești, deci, ciudat, nici nu simți ceva (anxietate, agonie) pe care nu-l simt ocazional și ceilalți.
4.Nu confunda a fi introvertit cu a fi timid
„Nu doresc să împărtășesc opinia mea” este diferit de „mi-e frică să împărtășesc opinia mea”. Pe de altă parte, persoana timidă chiar dorește să mențină un contact social, dar simte o teamă irațională de a fi respins.
Această frică îi generează anxietate și frustrare. Persoana introvertită este rezervată pentru că preferă medii liniștite și să fie în singurătate față de situațiile care implică relații sociale.
O persoană introvertită nu trebuie neapărat să fie timidă, totuși o persoană timidă tinde să acționeze într-un mod introvertit pentru a evita stresul pe care îl produce confruntarea cu oamenii.
Este normal ca persoanele timide să încerce să rămână în plan secund pentru a trece complet neobservate, doar pentru a nu se supune judecății celorlalți.
5.Lucrează la stima ta de sine
Timiditatea implică adesea o evaluare negativă a propriei persoane („opiniile mele nu merită”) și o preocupare excesivă pentru opiniile oamenilor din jur, adică o stimă de sine scăzută.
O persoană timidă se teme să își exprime gusturile sau opiniile pentru că se teme să fie umilită, ignorată sau respinsă, așa că optează să rămână în tăcere și să nu vorbească.
Prin urmare, dacă ești timid, trebuie să lucrezi la stima ta de sine pentru a te putea simți valoros și a te iubi pe tine însuți. Tratează-te cu blândețe, ca și cum ai trata pe cel mai bun prieten al tău, doar așa vei obține cea mai bună versiune a ta.
6.Evită autocritica constantă sau perfecționismul
O mare parte a autocriticii constante la care se supun persoanele timide se bazează pe propriile așteptări care sunt foarte înalte. Cred că opiniile lor trebuie să fie cele mai interesante și comentariile lor trebuie să fie acceptate de toți, creându-și astfel pretenții imposibile de atins.
În plus, nu vei putea avansa dacă nu îți permiți să faci greșeli. Greșelile sunt esențiale pentru învățare. Perfecționismul conține multă autocritică și un nivel ridicat de exigență, care împiedică dezvoltarea psihologică a persoanei. Este, prin urmare, necesar să fii mult mai tolerant cu tine însuți și să te tratezi bine.
7.Dezvoltă asertivitatea
Deoarece persoanele timide sunt foarte preocupate de reacțiile celorlalți, încearcă să treacă neobservate și nu le place să creeze probleme.
A fi asertiv înseamnă să te aperi atunci când ar trebui să o faci („mă deranjează asta”), să revendici ceea ce vrei sau ai nevoie („mi-ar plăcea ca…”), sau să te exprimi când altcineva îți rănește sentimentele.
Comportamentele asertive presupun apărarea propriilor nevoi în fața cerințelor altora, ceea ce nu înseamnă să contrazici din principiu.
Trebuie să încercăm să schimbăm modul nostru de a relaționa și să fim comunicativi, adică avem nevoie să arătăm ce gândim, dar și, și mai important, ce simțim.
8.Gândește pozitiv
Schimbă acel „opinia mea nu contează pentru nimic” cu un „opinia mea contează la fel de mult ca celelalte”.
Emoțiile negative provoacă timiditate și optimismul te va ajuta să te confrunți cu problemele tale cu simțul umorului.
Adică, dacă gândim că ceva ne va ieși rău pentru că nu ne simțim capabili să reușim, este destul de probabil ca acest lucru să se întâmple.
Acesta este ceea ce se numește profeție autoîmplinită. Limitele sunt puse de propria ta minte, nu ar trebui să trăiești conform limitărilor pe care ți le-ai impus singur.
Nu analiza obsesiv comportamentul tău în situații trecute. Adesea, persoanele timide sunt cufundate într-un dialog interior care judecă într-un mod foarte negativ și distructiv comportamentul lor trecut. Deoarece simt că au acționat într-un mod incorect și insuficient, timizii amplifică sentimentele de umilire și rușine. Singurul lucru pe care îl vei obține mustrându-te constant este scăderea autoestimei tale și creșterea anxietății tale.
Nici nu-ți imagina sau anticipa situații pe care crezi că s-ar putea întâmpla. Asta va mări anxietatea ta, deoarece mintea tinde să exagereze fără niciun fundament. Este important să nu trăiești în viitor, ci în prezent, rezolvând problemele în momentul în care apar.
9.Fii tu însuți
Fă și spune ceea ce se potrivește cu propriul tău stil. Trebuie să te arăți așa cum ești, chiar dacă simți că nu îndrăznești să fii tu însuți. A pretinde că ești cineva care nu ești doar te va confunda și, pe termen lung, te vei simți frustrat pentru că te trădezi pe tine însuți și nu vei reuși să fii fericit.
Adesea, nu îndrăznim să spunem lucrurile pe care le gândim de teamă să nu spunem cuvintele potrivite sau de teamă să fim ridiculizați, nici să ne arătăm așa cum suntem de teamă să fim respinși.
Dar nimic nu este mai rău decât să taci gândurile tale și să te ascunzi. În plus, această atitudine se autoalimentează și, cu cât dorim să trecem mai mult neobservați, cu atât autoestima noastră scade și ne simțim mai puțin siguri pe noi înșine.
10.Nu te compara niciodată cu nimeni
Singurul lucru pe care îl vedem la ceilalți este imaginea publică pe care o proiectează, dar nu dincolo de fațada exterioară pe care ne-o arată. Dacă te compari cu ei și vrei să te transformi în cineva care nu ești, gândirea ta față de tine va deveni mai negativă și, de fapt, te bazezi doar pe aparența exterioară care nu este decât un miraj.
11.Cărțile de dezvoltare personală te pot ajuta să reflectezi asupra situației tale
Caută informații care te pot ajuta să depășești timiditatea. Majoritatea oamenilor au apelat la un moment dat în viața lor la cărți de dezvoltare personală pentru a rezolva anumite probleme emoționale sau ca sursă de reflecție asupra propriilor experiențe.
Cărțile de dezvoltare personală oferă orientări care te vor ajuta în dorința ta de auto-îmbunătățire și dezvoltare personală. Cu cât te cunoști mai bine, cu atât te vei simți mai încrezător în tine.
12.Înscrie-te la o activitate care te ajută să depășești timiditatea
Caută o activitate creativă care te interesează să înveți, cum ar fi pictura, teatrul, dansul… Pe lângă faptul că vei învăța ceva ce te atrage, vei cunoaște oameni noi cu interese similare. Acest tip de activități te vor ajuta să te simți integrat într-un grup, precum și să îți controlezi limbajul corporal și emoțiile.
Dacă alegi teatrul, de exemplu, nu este necesar să fii de la bun început protagonistul piesei, ci poți începe ajutând în spatele scenei cu costumele sau interpretând câteva replici. Treptat, îți vei crește încrederea în tine. Realizarea unei activități în care ne simțim împliniți îmbunătățește întotdeauna stima de sine.
13.Participă la asociații sau cursuri care îți plac
Dacă activitățile creative nu sunt pe placul tău, te poți înscrie la cursuri de ceva ce te interesează, cum ar fi un limbaj. O altă opțiune este participarea la un club, cum ar fi o asociație de lectură sau de cinema, unde oamenii își împărtășesc opiniile.
La început, îți va fi greu să le spui celorlalți ce crezi despre cartea pe care ai citit-o, așa că îți poate fi util să îți faci un schiță acasă pe o foaie unde să îți aduni ideile. Important este că vei cunoaște oameni noi cu preocupări similare, care vor fi receptivi și respectuoși față de opiniile străine.
14.Fă sport
Dacă ai calități sau interes pentru activitatea fizică, sălile de sport sunt locuri în care poți întâlni oameni noi.
Dacă preferi să faci o activitate în aer liber, drumețiile pot fi, de asemenea, o opțiune bună.
Exercițiile regulate te vor ajuta să reduci anxietatea și să adormi mai ușor, îmbunătățindu-ți, de asemenea, starea fizică și, prin urmare, încrederea în tine.
15.Aplică tehnici de relaxare sau yoga
Practicarea exercițiilor de relaxare este bună pentru a reduce nivelul general de anxietate. Vei învăța să te relaxezi și să controlezi respirația, ceea ce îți va fi foarte util în afara clasei pentru a te calma în fața situațiilor stresante care îți declanșează anxietatea.
16.Evită consumul de substanțe stimulante sau alcool
Evită consumul de stimulente precum cafeaua, ceaiul sau băuturile răcoritoare cu cafeină, deoarece stimulează sistemul nervos și activează excesiv organismul, ceea ce poate duce la o creștere suplimentară a anxietății și nervozității.
La fel se întâmplă cu alcoolul care, deși în faza ulterioară consumului are un efect dezinhibitor, este un depresor al sistemului nervos, care alterează negativ starea de spirit și care, ca efect de rebound, produce anxietate la câteva ore după consum.
17.Consultă un profesionist pentru a dezvolta noi abilități sociale
Timiditatea este o problemă ușoară, dar uneori poate deveni o fobie socială. Apelează la un profesionist în sănătate mintală dacă simți niveluri ridicate de anxietate, palpitații, atacuri de panică, insomnie, presiune în piept, amețeli…
Dacă simți că problema te depășește, psihoterapia te poate ajuta să identifici și să schimbi gândurile distorsionate și modelele de comportament care îți produc disconfort, pe lângă dezvoltarea de noi abilități sociale pentru a te relaționa mai bine cu ceilalți și pentru a te simți mai bine cu tine însuți.
Sper că aceste sfaturi te vor ajuta să descoperi cum să încetezi să fii timid. Nu permite timidității să limiteze tot potențialul tău și să condiționeze relațiile tale social.