Cum sa iti invingi frica si nelinistea. Sfaturi de la Dale Carnegie

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Cum sa iti invingi frica si nelinistea. Sfaturi de la Dale Carnegie

Loading

80% din viata unui om contemporan consta din stres si neliniste. Permanent suntem ingrijorati: nu vom reusi, se va intampla ceva, nu suntem gata pentru ceva. Gandurile de neliniste ne urmaresc la fiecare pas.

Doza de succes iti propune sa citesti cateva sfaturi de la Dale Carnegie pentru a invata cum sa-ti pastrezi nervii.

1.Pregateste-te pentru ce este mai rau

Exista o metoda profesionala care te va invata sa scapi de stresul de la munca si din viata de zi cu zi, care se realizeaza in trei pasi:

  • Intreaba-te:«Ce este mai ingrozitor din ceea ce mi se poate intampla?»;
  • Accepta faptul ca acest lucru se poate intampla;
  • Gandeste-te cum ai putea sa minimalizezi efectele negative.

Aceasta metoda are la baza povestea inginerului Willis Haviland Carrier.  In timp ce muncea la Buffalo Forge, Carrier a descoperit ca o metoda de filtrare, realizata de firma lui, nu este destul de efectiva.

Carrier a inteles ca cel mai rau lucru pentru compania lui este sa piarda 20.000 de dolari. El a acceptat acest lucru si a inceput sa analizeze toate solutiile posibile. Carrier a propus ca cumpere o noua tehnologie cu 5.000 de dolari. Insa aceasta decizie l-a ajutat sa scape de toate problemele.

2. Analizeaza obiectiv

Carnegie iti propune doua cai pentru a scapa de gandirea subiectiva in situatiile critice:

Imagineaza-ti ca ceea ce se intampla este in viata unei persoane straine si gandeste-te ce ai sfatui-o. Emotiile ne limiteaza ratiunea si logica, iar o problema simpla ne face sa ne facem prea mari griji.

Si imagineaza-ti ca esti un procuror, care va analiza toate dovezile impotriva ta. Asa vei intelege toate avantajele si dezavantajele situatiei create si o vei privi deja din alta perspectiva.

3. Intotdeauna cauta solutii potentiale pentru probleme

Directorul unei edituri ruse mi-a marturisit metoda lui prin care i-a ajutat pe angajatii sai sa-si rezolve problemele de la munca, fara sa-l deranjeze.

El a rugat pe fiecare angajat ca atunci cand se afla intr-o situatie complicata si din care crede sa nu are iesire, sa-si puna urmatoarele intrebari:

  • Care este problema?
  • Care sunt motivele?
  • Care sunt posibilele solutii ale acesteia?
  • Pe care dintre ele le consider cele mai potrivite?

Dupa asta, angajatii editurii au inceput sa-si rezolve singuri problemele. Directorul explica ca astfel ei au inteles ca de cele mai multe ori, solutia pentru problemele noastre se afla foarte aproape.

Va multumesc,

Psihoterapeut Aina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×