Cum sa recunosti simptomele anxietatii

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Cum sa recunosti simptomele anxietatii

Loading

Anxietatea si teama sunt emotii umane normale si sunt considerate ca reactii ale starii de stres. Stresul este greu de definit. El reprezinta sindromul de adaptare pe care individul il realizeaza in urma agresiunilor mediului.

Stresul este un ansamblu care cuprinde incordare, tensiune, constrangere, forta, solicitare, tensiune.

In mod normal anxietatea este ceea ce simtim cand suntem expusi la stresul extern cum ar fi pierderea locului de munca, dificultati in casnicie sau copii bolnavi. Acest tip de anxietate este denumit adeseori ingrijorare si se mentine pina cand problema se rezolva intr-un fel.

Atunci cand anxietatea apare ca raspuns la o amenintare imediata, cum ar fi atacul unui ciine furios sau starea existenta atunci cand privim in jos de pe un munte inalt, ea se numeste teama.

Anxietatea normala devine anormala cand simptomele sunt atit de intense atunci cand activitatea zilnica, cotidiana este afectata de aceste stari dureroase si deranjante. Teama anormala, denumita uneori fobie, este teama intensa de anumite lucruri.

Persoanele anxioase si cele care traiesc perioade de angoasa sunt predispuse la dezvoltarea fobiilor. Acest lucru se intampla pentru ca anxietatea si angoasa sunt modalitati prin care organismul ne atrage atentia asupra unor probleme emotionale. Daca aceste probleme persista, organismul ajunge la forme mai violente de manifestare cum ar fi atacurile de panica si fobia.

Deci, fobiile sunt forme patologice ale anxietatii si reprezinta teama anormala fata de un obiect, de o fiinta, de un fenomen sau de o situatie. Mai mult, persoanele care au fobii admit ca teama lor este irationala, dar acest lucru nu-i opreste sa simta in continuare o frica nejustificata si disproportionata in raport cu ceea ce o produce.

Cand suntem anxiosi acest lucru este vizibil atit mental cat si fizic. Nu ne putem concentra, suntem iritabili si usor distrati si ca atare ineficienti. Exista tendinta de a dormi prost si de a fi obositi usor. Si corpul se resimte prin batai mai puternice ale inimii (palpitatii, tensiune si dureri in muschi, inabilitatea de relaxare, transpiratie, rasuflari greoaie, ameteala, lesinuri, indigestie, etc).

Aceste simptome sunt considerate de persoanele anxioase drept boli serioase cum ar fi boli de inima sau cancer si astfel anxietatea se accentueaza.

Izbucniri subite, neasteptate de anxietate sunt denumite panica si uneori sunt destul de neplacute deoarece oamenii devin tematori de eventualitatea unui atac de panica. Anxietatea si panica sunt adeseori insotite de depresie, atunci cand ne simtim rau, ne pierdem pofta de mincare, suntem pesimisti si ne pierdem speranta in viitor.

O persoana care sufera de fobie are simptome de anxietate intensa sau panica, dar numai in situatii particulare.

Fobia cainilor nu functioneaza atunci cand nu sunt caini prin preajma, fobia inaltimilor este inexistenta pe termen sigur, fobia sociala nu functioneaza atunci cand suntem singuri, iar agorafobia este tratata cel mai bine acasa, in singuratate. Fobiile duc la evitarea lucrurilor de care ne temem.

Unele fobii sunt asociate cu ganduri obsesive repetate care patrund in minte, sau cu ritualuri pe care se simt obligati sa le efectueze, in ciuda rationamentului.

De exemplu, de fiecare data cand se pleaca din casa se verifica daca ferestrele si usile sunt bine inchise de mai multe ori, asa incat se intarzie la serviciu. Desi intelege ca reactioneaza exagerat, persoana afectata de fobie nu isi poate invinge frica excesiva.

Acest sentiment vine din anticiparea consecintelor groaznice in cazul apropierii de situatia sau obiectul fobiei. Astfel, fobii pot fi uneori scurte, dar in cazul anumitor persoane acestea pot persista multi ani si reprezinta un serois handicap.

Oamenii stresati si anxiosi, cu sentimente de teama si obsesii se confrunta adeseori si pot infrunta aceste manifestari daca recunosc cauzele si isi dau seama ca aceste sentimente nu pot dura.

Astfel o persoana care trebuie sa sustina examenul pentru obtinerea carnetului de conducere poate fi extrem de anxioasa dar stie ca aceste sentimente vor dispare de indata ce testul s-a terminat. Daca simptomele persista si par sa nu se atenueze , trebuie inceput un tratament imediat. Unii oameni intirzie, amana mersul la doctor deoarece se tem ca ar putea fi calificati drept”nebuni”.

De fapt oamenii care sufera de anxietate si teama au foarte rareori boli mentale serioase si este mult mai bine ca ajutorul medical sa fie cautat mai devreme decat mai tirziu.

Anxiosii nu discuta simptomele lor cu familia sau prietenii dar efectele sunt evidente celor din jur. Discutarea problemei poate ajuta atunci cand anxietatea provine din socuri recente cum ar fi parasirea unuia dintre soti, imbolnavirea unui copil, sau pierderea unui loc de munca. Cu cine ar trebui sa discutam toate acestea?

Incercati cu prietenii de incredere si cu rudele mai apropiate ale caror pareri le apreciati, oameni care stiu sa asculte. Poate ca si acestia au avut aceleasi probleme la rindul lor, sau poate cunosc pe cineva care a avut aceleasi probleme, si astfel puteti impartasi din cunostintele lor, obtinind astfel o noua perspectiva.

Puteti afla astfel cum s-au simtit si ei si ce au facut sa-si imbunatateasca situatia.

Psihoterapia este un tratament mai intensiv care prin discutii ajuta pacientii sa recunoasca, sa inteleaga si sa se impace cu motivele care in mod aparent nu au fost vizibile la inceput. Tratamentul pate dura mai mult decat odata pe saptamina, timp de cateva saptamini sau luni.

Invatarea procedurii de relaxare este de un mare ajutor. Sa invatam tehnicile de relaxare pentru a ne reduce tensiunile si anxietatea care pot fi astfel controlate. Profesionisti ca psihologi ne pot ajuta sa invatam aceasta. Este foarte important sa stim ca putem stapini mijloacele de relaxare. Un lucru foarte bun este practicarea acestor metode im mod regulat.

Terapia de expunere a imbunatatit tratamentul celor care sufera de fobii si ritualuri anormale.

Terapia de expunere functioneaza bine ca o forma de autoajutorare daca este folosita in mod corect si sistematic.

Sentimentul de teama dispare cam intr-o jumatate de ora de expunere si este bine sa se ramina cam 1-2 ore in acea situatie pentru marirea vitezei de recuperare. Prin repetitii zilnice ale acestei expuneri prelungite, teama si frica dispar in mod gradual.

Printr-o practica regulata oamenii care sufera de fobie incep sa se obisnuiasca cu lucruri care inainte ii speriau.

Persoanele cu ritualuri sunt rugate sa se integreze intr-o situatie care nu-i fac sa se simta la locul lor si doresc sa se spele, sa se aranjeze, etc.

Sunt rugati sa reziste acestor cerinte cat pot de mult ceea ce poate dura chiar si cateva ore.

Sportul este o metoda naturala de a scadea stresul si anxietatea. Sunt suficiente 30 de minute de miscare, de cinci ori pe saptamana, dar pentru rezultate bune este benefica o ora de sport in fiecare zi.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×