Cum sa salvezi relatia de cuplu?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Cum sa salvezi relatia de cuplu?

Loading

Fa-ti timp sa reflectezi:

In primul rand, inainte de a incepe sa fii ostil sau sa contactezi un avocat, fa-ti timp să te gandeasti la tine, la partenerul tau, la povestea voastra si la ceea ce ati impartasit impreuna.

Daca ai nevoie sa-ti reimprospatezi memoria, uita-te la fotografii vechi, cadouri…, la tot ceea ce iti poate aduce aminte de momentele frumoase.

Apoi, dupa o prima introspectie cauta sa-ti definesti in mod real problemele pe care le ai in relatia de cuplu, care sunt cauzele si consecintele acestora.

Este de retinut faptul ca in relatia de cuplu nu este totul roz, ca pot fi probleme si situatii complicate cu care se confrunta partenerii si care trebuie rezolvate cu multa rabdare si tact. Altfel spus, fiecare protagonist este responsabil de ceva in relatia de cuplu si aceasta relatie nu poate fi in culori numai de alb sau de negru.

Desi fiecare poveste este diferita, cele mai multe cauze ale despartirii provin din relationarea dintre cei doi parteneri.

Este imposibil sa fie tratate toate problemele care apar in relatia de cuplu deoarece fiecare cuplu are propria istorie si nevoie.

Totusi se poate discuta pentru rezolvarea a trei cauze carora li s-a gasit solutii.

1. Monotonia in relatia de cuplu

Oricat de frumoasa si solida ar fi o relatie, odata cu trecerea timpului aceasta se degradeaza. Monotonia in relatia de cuplu apare atunci cand cei doi nu depun eforturi pentru a intretine relatia de iubire dintre ei.

Cu toate acestea, un pic de imaginatie nu strica, nu este foarte greu sa te rupi de rutina si sa reaprinzi flacara iubirii: astfel, se poate sa te angajezi in altfel de experiente decat cele pe care le faceai in trecut: serviciu, casa.

a) Ar fi indicat sa faceti impreuna lucruri noi. Noile experiente va fac sa fiti mai atenti unul cu celalalt, sa va priviti cu alti ochi, iar asta e important intr-o relatie: recucerirea continua.

b) Micile surprize la care nu se asteapta partenerul pot conduce la o retrezire a sentimentelor. Activitatile mici, surprizele marunte, dar importante pot sa salveze relatia de cuplu.

c) Serile romantice sunt un mod special, pur personal, romantic, inedit si relaxant de a-ti petrece timpul alaturi de persoana iubita.

d) Invata sa imbratisezi mai des! Studiile au aratat ca imbratisarile imbunatatesc starea de spirit, reduc stresul si scad tensiunea arterială.

2. Infidelitatea in cuplu

Infidelitatea poate fi generata tocmai de nevoia de a trai lucruri noi. Infidelitatea este o problema care da multe batai de cap intr-un cuplu si, totodata, cea care provoaca cele mai multe dubii.
Primul pas pentru a depasi infidelitatea in cuplu este comunicarea cu partenerul, sa te faca sa intelegi care a fost

motivul, cauza care l-a impins spre a fi infidel. Astfel, va veti gasi raspunsurile si veti incepe sa faceti un pact de comun acord pentru a face primii pasi in a va rezolva problemele.

Vorbeste cat mai mult cu partenerul tau despre ce simti, ce gandesti, cat de tare suferi. Incepe sa faci schimbari in comportamentul si atitudinea ta si arata-i partenerului ce pierde daca se mai repeta aceeasi greseala.

3. Schimbarea atitudinii in relatia de cuplu

Pe parcursul relatiei se intampla frecvent ca partenerii sa nu mai fie pe aceeasi lungime de unda. Este destul de greu sa se poata gasi o cauza efectiva pentru care se intampla astfel de diferente (proiecte, probleme diferite).

Succesul vietii in doi depinde desigur de felul in care partenerul vibreaza si raspunde la emotiile celuilalt, dar si de felul in care partenerii comunica intre ei, de calitatea comunicarii.

Trairile tensionate pot aluneca rapid intr-o comunicare conflictuala, iar apoi sa duca spre o distantare emotionala.

Comunicare nu inseamna doar exprimarea unui gand sau a unui sentiment. Este bine ca persoana iubita sa cunoasca sentimentele tale in multe situatii, iar comunicarea sincera rezolva multe probleme intr-o relatie.

Important este sa inveti sa comunici corect cu partenerul, fara a fi agresiv, dar fiind in acelasi timp atent atat la nevoile tale cat si la nevoile celuilalt. Invatand sa-ti exprimi dorintele, sa discuti deschis si cu calm despre ele, vei putea identifica cele mai potrivite solutii pentru amandoi.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Aina Blagoi

 

Ai probleme in gestionarea relatiei de cuplu? Treci printr-un moment dificil? Ai dificultati de comunicare, relationare, adaptare? Nu (mai) poti gestiona eficient propriile emotii? Nu (mai) reusesti sa gasesti solutii pentru problemele tale? Spune-mi ce te framanta si vom gasi metoda potrivita tie pentru a te ajuta si a te vindeca.

Viata este frumoasa si merita traita!

Fa-ti o programare la numarul de tel: 0730/58.74.58 sau la adresa de e-mail: alina@alinablagoi.ro.

Te astept cu drag!

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×