De ce ai ceea ce ai si de ce traiesti asa cum traiesti? – Piramida lui Dilts

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

De ce ai ceea ce ai si de ce traiesti asa cum traiesti? – Piramida lui Dilts

Loading

0 (1)

Recunoaste, uneori  te intrebi: „De ce ce traiesc asa cum traiesc?” sau „De ce am ceea ce am?”

Poate ca e momentul sa cauti raspuns la aceste intrebari…

Robert Dilts, un cunoscut expert in comunicare si limbaje de programare neuro-lingvistica a inventat o piramida care descrie perfect viata omului. Acesta a ajuns la concluzia ca omul functioneaza pe baza a sase sisteme neurologice, fiecare nivel implicand intr-un anumit modsistemul nervos.

Nivelul de baza al piramidei este cel care se raporteaza la mediu si raspunde la intrebarea “Ce am eu?” Se refera la bani, serviciu, casa, familie, apopiati.

Al doilea nivel raspunde la intrebarea “De ce am ceea ce am?” si este legat cu actiunile tale. Altfel spus, intrebandu-te “Ce fac eu?” intelegi in baza a ceea ce faci zi de zi depinde ceea ce ai acum.

Al treilea nivel raspunde la intrebarea “De ce fac ceea ce fac?” si tine de strategii. Acest nivel raspunde la intrebarea “Cum aleg?”, respectiv dupa cum decizi, faci alegeri si ce strategie utilizezi depinde cum vei actiona intr-o situatie concreta.

De exemplu: cand vii de la munca citesti carti de specialitate, faci sport sau bei bere in fata televizorului?

“De ce aleg ceea ce aleg?” e intrebarea specifica nivelului patru, unde se gasesc credintele si valorile tale. Aici gasesti raspuns la intrebarea “In ce cred eu?” Daca crezi ca un seviciu bun il poti obtine mituind, nu vei depune efort sa inveti. Daca esti convins ca perseverenta invinge orice obstacol, atunci vei incerca pana iti va reusi.

Cel de-al cincilea nivel e responsabil de identitate, aici iti pui intrebarea “De ce cred in ceea ce cred?” Raspunde la intrebarea “Cine sunt eu?” si-ti vei testa credinta. Omul care repeta intruna “Sunt un nimeni, nimeni nu are nevoie de mine”va fi diferit de cel care-si va spune “Sunt un geniu, voi avea succes in toate”.

Ultimul nivel este nivelul sensului vietii si raspunde la intrebarea “Pentru ce traiesc?”Acest nivel este accesibil mai mult oamenilor religiosi – presupune ca sensul vietii tale nu este in insasi viata, dar este deja stabilit de Divinitate.

De ce e nevoie sa cunosti piramida lui Dilts?

Te ajuta sa intelegi de ce traiesti asa cum traiesti si de ce ai ceea ce ai, astfel iti permite sa faci o analiza a vietii tale. Apoi, te ajuta sa intelegi ce anume trebuie sa schimbi in viata ta ca sa obtii un rezultat bun.

Sursa:http://devorbacutine.eu/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×