De ce creierul nostru detesta anumite persoane

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

De ce creierul nostru detesta anumite persoane

Loading

17

Rasa, sexul, varsta, limba, religia, statutul economic – sunt cateva dintre criteriile prin care impartim oamenii in doua grupe: „noi” si „ei”.

„Ei” sunt impotriva „noastra”

Creierul nostru este „setat” sa imparta lumea intre „ai nostri” si „strainii”.

Cercetatorii au studiat acest fenomen cu ajutorul rezonantei magnetice – metoda care prezinta activitatea diferitor parti ale creierului in anumite conditii. Timp de 50 de milisecunde, subiectii experimentului au vazut anumite fotografii si chiar si intr-un timp atat de scurt, creierul a reusit sa imparta oamenii in cele doua grupuri.

La vederea fetelor straine, celulele corticale fusiforme au fost active mai putin – zona care raspunde pentru recunoasterea fetelor. Din aceasta cauza, memoram mai putin fetele persoanelor din alta rasa diferita de cea a noastra.

Se pare ca un rol deosebit il joaca emotiile. „Mi se pare ca ceva nu este in regula” – gandim noi la inceput, apoi incepem sa generam idei si justificari de ce ii detestam pe „ceilalti”.

Cum se manifesta aceasta stare?

Iertam cu usurinta pe cei din grupul nostru pentru greselile si gandurile lor. Insa daca „strainii” fac ceva gresit, credem de parere ca aceste actiuni le demonstreaza natura – asa au fost si vor fi intotdeauna. Insa cand cineva dintre „noi” greseste, gasim tot felul de justificari.

Fiecare tip de „straini” ne trezesc diferite emotii. Pe unii ii vedem agresivi, care nu ne merita increderea, altii ni se par naivi si devin subiectul glumelor.

Iar, uneori, „ei” ne pot trezi si dezgust. In acest caz se actioneaza acea parte a creierului nostru care tine de toxiinfectiile alimentare, trezind reflexul de voma ca raspuns la gustul sau mirosul anumitor produse. Insa in acest caz suferim nu doar dezgust fizic ci si moral. Acest lucru se intampla cand intalnim anumite persoane, de exemplu drogatii.

Cum sa facem fata?

Interactioneaza

Cand oamenii din diferite grupuri lucreaza impreuna si au un scop comun, contradictiile isi scad din intesitate.

Incepem sa ii intelegem mai bine si sa vedem asemanarile dintre noi.

Gaseste un exemplu pozitiv apoi activeaza empatia

Pentru a scapa de stereotipuri, aminteste-ti de cineva din „straini” care este popular si respectat de multime, o vedeta oarecare.

Sau pune-te in locul unui reprezentat al altui grup si gandeste-te cu ce probleme se poate confrunta. Aceasta metoda iti va schimba perceptiile.

Nu-i pune pe toti in aceeasi oala

Gandeste-te la fiecare persoana ca la o personalitate, dar nu un grup.

Sa scapi definitiv de idea de a diferentia oamenii in doua grupuri este imposibil. Insa nu este totul atat de grav.

Nu uita: ceea ce ti se pare rational, dese ori poate fi o incalcitura de ganduri. Concentreaza-te asupra scopurilor comune. Si pune-te in pielea lor pentru a intelege ce simt.

Sursa: https://dozadesucces.ro

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 Retineti:

 A comenta pe acest site (ca si pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept.

 De aceea, va rugam:

Referiti-va, pe cat posibil, doar la subiectul postarii.
Folositi un limbaj decent.
Daca intrati in polemici cu alti comentatori, folositi argumente, nu injurii.

Comentariile care nu respecta aceste cerinte nu vor putea fi publicate.
Va multumim si va asteptam cu interes opiniile si sugestiile.

 

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×