De ce esueaza RELATIA DE CUPLU?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

De ce esueaza RELATIA DE CUPLU?

Loading

„Mizeria unui cuplu incepe, de fapt, o data cu prima cearta. Terfelirea sistematica a imaginii de sine cu ajutorul celuilalt devine apoi o chestiune de timp.

Reusita unei casnicii se masoara prin scurtimea duratei in care doi parteneri au nevoie, dupa fiecare scandal, pentru redresarea imaginii de sine. Caci, de vreme ce, de ambele parti, se arunca cuvinte grele – si din ce in ce mai grele – nimeni nu scapa neterfelit.

Problema consta in abilitatea partenerilor de a-si recompune rapid chipul, in vederea iesirii in lume. Un cuplu e terminat cand nu-si poate evacua urmele ticalosiei lui si cand ceilalti ajung sa vada pe fetele celor doi, intacte, exercitiile de injosire la care s-au dedat intre patru pereti.

Un cuplu cu adevarat versat este cel care trece fara pauza de la sudalma privata la mica ciripeala sociala, punctata cu privirile galese si diminutivele alintatoare („pisicu’.”, „motanel”, „dragule”, „iubita”, etc) din care se compune, in mod curent, minciuna publica.Subestimam, de obicei, puterea de oglinda a cuvintelor care ne sunt azvarlite in fata, capacitatea lor de a ne poci personalitatea, de a sapa in noi o galerie infinita de persoane hidoase, cu care, in momentele noastre de luciditate sau de slabiciune, suntem dispusi sa ne identificam.

Si, din punctul acesta de vedere, partenerul de cuplu este oglinda care ne sta la dispozitie in fiecare zi. Un coleg de la facultate imi marturisea ca, de cate ori pleaca la curs, inainte de a iesi din casa, nevasta-sa striga in urma lui: „Imbecilule”!

Din cauza asta, cand nu reusea sa scape complet de imbecilul cu care plecase de acasa, ii iesea intotdeauna mai prost.

Mai toate casniciile se organizeaza in jurul a ceva negativ. O data epuizate rezervele de candoare si de iluzie ale inceputului, locul lor il ocupa complicitatea cu partea mai cazuta a fiintei noastre, cu ipostazele dezgustatoare pe care, infruntandu-l pe celalalt, le-am scos din noi, de care ne este rusine, pe care am fi dorit sa nu le traim, pe care am dori sa le uitam.

Orice avant, orice pornire de inaltare, orice poza in ochii lumii sunt subminate de amintirea felului in care ne-au injosit convulsiile ultimului scandal. Divortul este o incercare la limita de a-ti recupera demnitatea pierduta in ochii tai, asa cum pactul unei noi casnicii reprezinta incercarea incapatanata de a trai pana la capat cea mai riscanta aventura a vietii unui om: posibilitatea de a trai respectabil in doi.

Cred insa că… oamenii pot iubi, pentru ca au nevoie cu disperare sa o faca. Continui sa cred ca jumatatea fiintei noastre, de care am fost despartiti intr-un timp imemorial, exista undeva, daca nu cumva, la scara imperfectiunii noastre omenesti, si rupta si ea in bucati, am terminat prin a o fi gasit.

Am cunoscut, cu titluri de exceptie, cupluri fericite, unele neverosimile chiar, in care minciuna nu a patruns niciodata.

Si cred, in continuare, ca orice om are datoria sa decida, de fiecare data liber, daca va ramane sau nu pe un drum pe care, cel mai adesea, il alegem intr-un moment in care nu avem inca desavarsita o cultura a optiunilor existentiale”.

„Scrisori catre fiul meu”, Gabriel Liiceanu

 Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×