Deblocarea energetica – Carl Jung

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Deblocarea energetica – Carl Jung

Loading

4

Termenul de „umbra” a fost prima data folosit de catre Jung pentru a defini un complex al subconstientului responsabil de refularea si inabusirea aspectelor constiintei. Jung foloseste termenul „umbra” facand referire la acele parti ale personalitatii noastre care au fost respinse din cauza fricii, a ignorantei, a rusinii sau a lipsei de dragoste.

DEBLOCARE ENERGETICA – Intre intuneric si lumina se formeaza UMBRA

Explicatia de baza data umbrei a fost simpla: „umbra este persoana care ai prefera sa nu fii”. De exemplu, umbra unei persoane care se considera buna poate fi una rea. Umbrele noastre detin secretul lui „cine suntem”. Jung credea ca integrarea umbrei va avea un impact profund, dandu-ne noua posibilitatea de a redescoperi o sursa mai profunda a propriei noastre vieti spirituale. Pentru a face acest lucru „suntem obligati sa ne luptam cu raul, sa ne confruntam cu umbra, sa integram diavolul. Nu avem de ales.”
Conform lui Jung, fiinta umana se lupta cu umbra in patru moduri:

• Negare

• Proiectie

• Integrare

• Transmutatie

Am ales aceasta introducere pentru o scurta incursiune in lumea lui „eu nu sunt asa”. Viata noastra este oglinda noastra. Absolut toti oamenii si toate aspectele care ne compun existenta sunt reflectii ale lumii noastre interioare. De obicei, din frica sau neiubire, ne ascundem, ne prefacem si proiectam in afara noastra ceea ce se afla inauntrul nostru. Intalnirea umbrei (ce amuzant, nu-i asa?) este un proces anevoios si inconfortabil. Din pacate, fara a ne cunoste umbra, nu avem libertatea de a fi si libertatea de a alege.

Cea mai evidenta proiectie a umbrei se reflecta in tendinta de a-i critica sau judeca pe altii.

Dar, sa nu uitam ca si admiratia pe care o nutrim fata de semenii nostri este o proiectie a calitatilor noastre. Revenind la umbra… Fiecare dintre noi s-a confruntat voit sau nu cu situatii tensionate intre noi si cei din jur. De obicei, avem tendinta de a ne extrage pe noi din conflict si de a arata acuzator catre ceilalti.

Oricat de bizar sau inacceptabil v-ar parea, victima unei agresiuni atrage singura aceasta experienta in viata sa. Probabil ca, undeva, in umbra sa, exista un cumul de agresivitate neasumata. Atunci cand nu ne asumam o trasatura a personalitatii, aceasta se proiecteaza „afara”.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×