Dependenta oarba de gasirea unui partener duce la suferinta, singuratate si nefericire

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Dependenta oarba de gasirea unui partener duce la suferinta, singuratate si nefericire

Loading

Foarte multe femei isi pun intrebarea: „Cum m-as putea simti implinita fara un partener?” Aceasta idee pare sa le inspaimante. Noi trebuie sa ne recunoastem insa temerile si sa le transcendem. Nu trebuie sa te lupti cu ele, caci in acest fel nu vei face decat sa le transferi puterea ta.

Daca nu suntem capabile sa ne acordam noi insine iubirea pe care o meritam, nimeni altcineva nu ne va iubi cu adevarat. Nu-ti pierde timpul cautand ceva ce nu exista deocamdata in viata ta. Incepe prin a fi plina de afectiune si de gingasie fata de tine insati. Lasa-ti corpul si inima sa experimenteze ce inseamna sa te simti iubita.

Trateaza-te regeste, asa cum ti-ai dori sa te trateze un iubit. Aproape toate femeile din lume traiesc singure la un moment dat din viata lor, fie cand sunt tinere si nemaritate, fie dupa ce divorteaza, fie ca vaduve. Dupa parerea mea, TOATE femeile, inclusiv cele care sunt angrenate in relatii de cuplu armonioase in momentul prezent, trebuie sa isi puna intrebarea: „Ma simt pregatita sa traiesc singura?”

Atunci cand depinzi in totalitate de altcineva care are grija de tine, tu nu te afli in contact cu resursele tale interioare.

Chiar daca esti angrenata intr-o relatie de cuplu, tu ai nevoie de perioade de singuratate in care sa descoperi cine esti si in care sa te gandesti la scopurile tale si la schimbarile pe care intentionezi sa le introduci in viata ta. Perioadele in care suntem singure pot fi la fel de satisfacatoare ca si cele pe care le petrecem in compania altor oameni, mai ales daca facem din gandurile noastre prietenele noastre.

In zilele noastre, o femeie nemaritata are intreaga lume in fata ei. Ea se poate inalta oricat de mult doreste, in functie de capacitatea ei si de increderea ei in sine. Poate calatori, isi poate alege slujba pe care si-o doreste, poate face foarte multi bani, poate avea foarte multi prieteni si isi poate dezvolta o mare pretuire de sine. Daca doreste, ea poate avea inclusiv parteneri de sex si relatii pline de iubire. Femeile moderne pot alege sa faca un copil fara sa fie maritate si fara ca societatea sa le respinga, asa cum putem vedea in cazul multor actrite renumite sau al altor figuri publice. Femeile moderne isi pot crea propriul stil de viata, asa cum doresc.

Exista foarte multe femei din aceasta lume care nu vor avea niciodata o relatie pe termen lung cu un barbat. Unele raman singure intreaga viata. La ora actuala, in Statele Unite exista aproximativ 122 de milioane de barbati si 129 de milioane de femei. Acest decalaj este inca si mai mare in alte tari, inclusiv in Franta. De aceea, viata traita fara un partener de cuplu este mai larg raspandita ca oricand. Personal, nu consider ca aceasta statistica reprezinta neaparat o tragedie, ci mai degraba o oportunitate pentru evolutia
femeilor.

Atunci cand oamenii nu fac singuri schimbarile care se impun, viata le da o mana de ajutor si ii forteaza sa le faca. Spre exemplu, daca nu isi dau demisia dintr-o slujba pe care o detesta sincer, se „intampla” sa fie CONCEDIATI.

Adeseori, viata ne ofera oportunitatile pe care noi refuzam sa ni le asumam singuri. De-a lungul istoriei, femeile nu au facut schimbarile pozitive necesare in planul constiintei lor pentru a-si recapata puterea personala, iar la ora actuala viata le da o mana de ajutor.

Iubirea exista in noi toti

Este trist ca un numar atat de mare de femei continua sa se lamenteze ca nu au un barbat in viata lor. Nimeni nu ar trebui sa se simta incomplet, chiar daca nu este casatorit sau angrenat intr-o relatie de cuplu. Atunci cand „cautam iubirea”, noi credem ca nu dispunem de ea. In realitate, iubirea exista deja in noi toti.

Nimeni altcineva nu ne poate da iubirea pe care ne-o putem darui noi insine. Mai mult decat atat, daca ne oferim aceasta iubire, nimeni altcineva nu ne-o mai poate lua. De aceea, noi ar trebui sa nu mai cautam iubirea acolo unde nu exista. Dependenta oarba de gasirea unui partener este la fel de nesanatoasa ca si ramanerea intr-o relatie dizarmonioasa sau disfunctionala. Daca suntem dependenti de gasirea unui partener, aceasta dependenta reflecta o lipsa, un gol pe care il simtim in interiorul nostru. Ea este la fel de nesanatoasa
ca orice alta dependenta.

Este un alt mod de a ne intreba: „Ce nu este in regula cu mine?” „Dependenta de gasirea unui partener” este inconjurata de foarte multa teama si este insotita de sentimentul ca „nu suntem suficient de buni”. Din cauza presiunii enorme de a gasi un partener pe care si-au creat-o singure, foarte multe femei sfarsesc prin a accepta relatii nesatisfacatoare sau abuzive. Nimeni nu merita asa ceva. Acestea nu sunt acte de iubire de sine. Nimeni nu ne obliga sa cream durere si suferinta pentru noi insine, si nici sa ne
simtim singure si nefericite. Acestea sunt simple alegeri ale noastre, iar noi avem in fiecare moment posibilitatea sa facem „noi alegeri”, care sa ne sustina si sa ne implineasca.

Stiu, noi am fost programate sa acceptam aceste alegeri limitative, dar trecutul nu mai exista. Traim acum o noua zi, iar punctul de putere este intotdeauna momentul prezent. Ceea ce alegem sa credem si sa acceptam astazi ne va crea viitorul. Noi ne putem schimba oricand dorim modul de a gandi si convingerile. Putem face acest lucru chiar acum, in acest moment, creandu-ne astfel un orizont diferit. Din aceasta perspectiva, timpul petrecut in singuratate poate fi privit ca un dar! Uneori este mai bine sa fim singuri. Tot mai multe femei care au incheiat o casnicie (prin divort sau prin decesul partenerului) opteaza pentru a nu se mai casatori, mai ales daca se pot sustine singure.

Casnicia este o institutie de pe urma careia beneficiaza inainte de toate barbatii. Chiar si acestia o considera o pierdere a independentei lor.

In ceea ce priveste femeile, acestea au fost invatate sa isi nege propriile nevoi pe altarul
casniciei, iar barbatii cred ca chiar acesta este scopul acestei institutii: sa ii sprijine pe ei. De aceea, tot mai multe femei moderne opteaza pentru a-si pastra independenta, ramanand singure. Obedienta fata de un barbat nu le mai atrage pe aceste femei puternice.

Exista o zicala care spune: „Femeile sustin jumatate din cer.” A sosit timpul sa transpunem in fapt aceasta zicala. Nu vom putea face niciodata acest lucru lamentandu-ne, fiind furioase, considerandu-ne victime sau renuntand la puterea noastra personala in favoarea barbatilor sau a sistemului. Barbatii din viata noastra sunt simple oglinzi ale propriilor noastre convingeri legate de sine. De multe ori, noi cautam iubirea si intimitatea la alte persoane, desi acestea nu fac decat sa oglindeasca iubirea noastra de sine. De aceea, daca dorim sa progresam cu adevarat, noi trebuie sa ne imbunatatim relatia noastra cu noi insine. Personal, mi-am dedicat o buna parte din timp pentru a le ajuta pe femei „sa isi accepte si sa isi foloseasca” puterea personala intr-o maniera cat mai pozitiva.

Mai presus de orice, noi trebuie sa intelegem ca iubirea din viata noastra incepe cu noi insine. De multe ori, noi cautam „Barbatul Ideal” care sa ne rezolve toate problemele, indiferent daca este vorba de tatal, iubitul sau sotul nostru. A sosit timpul sa devenim noi insine

„Femeia Ideala” din viata noastra. Chiar daca se intampla sa nu avem pe moment un „Barbat Ideal” in viata noastra, noi putem continua sa fim „Femeia Ideala”. Putem prelua controlul asupra destinului nostru si ne putem crea viata pe care ne-o dorim.

Asadar, daca nu esti angrenata intr-o relatie, nu te gandi ca esti condamnata pe vecie sa ramai singura.Gandeste-te la actuala perioada ca la o oportunitate de a-ti crea o viata mai presus de tot ce ai visat vreodata. 

Iubeste-te pe tine insati si lasa viata sa te conduca acolo unde trebuie sa ajungi.

Dizolva toate obstacolele, ia-ti zborul si inalta-te oricat de sus doresti.

Fragment din “Femei puternice” de Louise L. Hay

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×