
Depresia reactiva
Depresia este o stare mentala de tristete profunda care persistata mult timp.
Depresia reactiva mai este denumita si tulburare de adaptare cu dispozitie depresiva. Este considerata cel mai frecvent tip de depresie pe care il intalnim si se defineste ca fiind o consecinta a reactiei unui individ cu privire la un eveniment tragic/traumatizant, stresant, dificil al vietii.
Diferenta dintre depresia endogena si depresia reactiva
Depresia endogena este o consecinta a factorilor ereditari, biologici, isi are originea in modul de structurare a personalitatii.
Depresia reactiva este cauzata de factori psihosociali, evenimente traumatice, dificile prin care individul trece la un moment dat.
Depresia reactiva apare diferit de la o persoana la alta in functie de capacitatea individului de a se adapta la mediu si de bagajul emotional al acestuia. Poate aparea la orice varsta, dar mai ales la adolescenta sau varstele inaintate.
Cauzele depresiei reactive
Cauzele variaza enorm de la o persoana la alta, fiind vorba uneori de la schimbarea locuintei sau de pierderea unui parinte in copilarie, pana la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort.
In situarii de depresie reactiva subiectul tinde sa fie preocupat doar de propriile sale probleme si poate deveni iritabil si banuitor, avand relatii tensionate, ostile cu anumite persoane.
Simpomele depresiei reactive
Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres si chiar la mult timp dupa sfarsitul acestei perioade. Persoanele afectate se simt rau, nervoase, irascibile, anxioase sau chiar furioase.
Simptomele specifice depresiei reactive sunt:
- dispozitie depresiva
- iritabilitate
- irascibilitatete
- nervozitate
- dificultati de indeplinire a activitatilor profesionale si sociale.
Pacientul care sufera de acest tip de depresie are nevoie de sprijinul celor apropiati si, in unele cazuri, este indicat sa mearga la psiholog.
Va multumesc,
Psiholog Alina Blagoi