Depresia
CE ESTE DEPRESIA?
Depresia este una dintre cel mai des intalnite afectiuni din lume si poate si cea mai caracteristica. O persoana din cinci va suferi de depresie la un moment dat in viata ei. Poate afecta atat femeile cat si barbatii de toate varstele si indiferent de mediul in care traiesc. Conform studiilor epidemiologice, prevalenta maxima a depresiei majore variaza intre 5-9% la femei si 2-3% la barbati, cu valori mai mari intre 25 si 44 de ani si un mic varf in adolescenta. Riscul aparitiei unui episod depresiv major, pe toata durata vietii, ajunge pana la 25% pentru femei si 12% pentru barbati.
CAUZELE DEPRESIEI
Cauza nu este cunoscuta cu exactitate, insa exista mai multe ipoteze care incerca sa explice motivele aparitiei depresiei. Astfel, doliul, pierderea unui loc de munca, divorţul sau bolile cronice pot duce spre comportamente care pot fi confruntate cu depresie.
SIMPTOMELE DEPRESIEI:
Principalele simptome inregistrate de o persoana care sufera de depresie sunt:
• stare depresiva (simptom major)
• sentimente de anxietate sau de ingrijorare fara un motiv evident
• sentimentul de a fi coplesit (chiar de activitati obisnuite)
• schimbari ale apetitului
• insomnie, dar și cresterea duratei de somn
• plans facil
• toleranta scazuta la frustrare
• pierderea interesului pentru activitati care inainte produceau placere
• scaderea capacitaţii de concentrare si de procesare a informatiilor si nehotarare
• incapabilitate de a mai simti emotii
• frica
• auto-invinovatire
• auto-compatimire
• senzatia de inutilitate si vina
• sentiment de neajutorare
• stima de sine scazuta
• ganduri despre moarte si/sau suicid
• oboseala fizica si/sau mentala
TIPURI DE DEPRESIE
a)Distimia
Distimia este o forma de depresie ale carei simptome sunt mai puţine intense si pot persista de la cateva zile pana la 2 ani. Distimia este depresia cronica cu debut in perioada de adult. Cu o stare permanenta de rau pacientul, desi consulta un numar mare de medici, face numeroase tratamente, ajunge sa se obisnuiasca cu aceasta stare cronica pe care parca o are dintotdeauna.
b) Depresia anxioasa
Depresia anxioasa se caracterizeaza prin stari de anxietate excesiva si de nelinisti permanente, cauzand, adesea, atacuri de panica si agitatie.
c) Depresia reactiva
Adesea, depresia reactiva este o consecinta la reactia unui individ cu privire la un eveniment tragic/ traumatizant. Aceasta este declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele afectate se simt rau, nervoase, anxioase sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres si chiar la mult timp dupa sfarsitul acestei perioade. Cauzele variaza enorm de la o persoana la alta, fiind vorba uneori de schimbarea locuinţei sau de pierderea unui parinte in copilarie, pana la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divorţ. Riscul de sinucidere nu este mare, dar nici nu trebuie neglijat. Pacientul care sufera de acest tip de depresie are nevoie de sprijinul celor apropiaţi si, in unele cazuri, este indicat sa mearga la psiholog.
d) Depresia sezoniera
Aceasta apare ca urmare a lipsei de lumina naturala. Se manifesta periodic, in anotimpurile in care ziua este scurta, iar lumina naturala mai redusa (toamna si iarna)
Femeile tinere sunt afectate cu precadere de depresia sezoniera. Aceasta lipsa de lumina a zilei limiteaza producerea serotoninei, un hormon al fericirii produs de creierul nostru, provocand sentimente de nefericire. Acest tip de depresie poate fi tratat cu terapie prin lumina.
e) Psihoza maniaco-depresiva
Este numita si tulburare bipolara si se caracterizeaza prin dispoziţii oscilante, prin trecerea de la o stare la alta (de exemplu, de la fericire la tristeţe), intre care se intercaleaza o perioada de stabilitate emoţionala.
Cel putin o persoana dintr-o suta va experimenta genul acesta de depresie cel putin o data in viata ei. In afara sentimentului de nefericire care o urmareste tot timpul, persoana afectata experimenteaza o crestere exagerata de energie si stari de exaltare, urmate de scaderi bruste si de disperare cumplita. Aceste urcusuri si coborasuri de stare pot dura chiar si cateva luni la rand.
De asemenea, persoanele afectate pot suferi de deziluzii si halucinatii – vad si aud lucruri care nu exista. Cei mai multi din cei afectati de acest tip de depresie sufera de aceasta in adolescenta si in jurul varstei de 20 de ani.
Ca si in cazul celorlalte tipuri de depresie, se poate da vina pe un intreg amestec de factori fizici si de ambient. Nu s-a confirmat ca ar exista vreo legatura cu determinarea genetica; daca unul din parinti sufera de aceasta afectiune, exista sanse de 10% ca aceasta boala sa te afecteze.
f) Melancolia
Melancolia este o forma grava de depresie, caracterizata prin pesimism, tristete profunda, insomnie.
Gesturile, cuvintele, lipsa de motivatie si starile de tristeţe profunda ale celui care sufera de aceasta forma de depresie sunt asociate unui risc sporit de sinucidere.
g) Depresia postpartum (dupa nastere)
Dupa nastere, multe femei au de infruntat starea de depresie, mai ales in prima luna.
Proaspata mamica se poate confrunta cu anxietate, schimbari bruste de dispozitie, tristete, insomnie, stare de iritabilitate.
Aceasta forma de depresie afecteaza intre 10 si 20% dintre femeile care dau nastere unui copil. A nu se confunda cu o alta afectiune, denumita “baby-blues” – o scurta perioada de timp de nefericire care apare la trei sau patru zile dupa nastere. Aceasta afectiune poate provoca un plans inexplicabil si sentimentul de singuratate pentru cateva zile de la nastere.
Depresia post-natala este o afectiune cu mult mai serioasa, care apare dupa doua sau chiar trei saptamani de la nastere si care se dezvolta incet, ceea ce face sa fie foarte greu de diagnosticat. De asemenea, poate fi foarte dificil chiar si pentru mama sa isi dea seama ca sufera de depresie, ceea ce ingreuneaza cu mult situaţia. Acest tip de depresie este cauzat de un dezechilibru hormonal in creier.
h) Depresia infantila
Copiii se confrunta rar cu depresii. La copii depresia se manifesta astfel: se izoleaza de cei din jur, are din ce in ce mai multe esecuri la scoala, isi pierde pofta de mancare, slabeste, se plange adesea de dureri de cap, se plange de dureri de stomac.
i) Depresia adolescentina
Este mai greu de depistat, din cauza numeroaselor schimbari prin care trece adolescentul. Cu toate acestea, fetele necesita o supraveghere mai atenta decat baieţii: pot prezenta dezinteres pentru activitatile ce tin de invatat, izolare, grad mare de sensibilitate la critici si chiar idei suicidale.
j) Depresia la persoanele in varsta
Adesea, batranii sufera de depresie care, de cele mai multe ori, nu este asociata tristetii, cat mai ales lipsei de motivatie si de energie, dar si problemelor fizice (dureri musculare, dureri de cap).
CUM SE TRATEAZA DEPRESIA?
Omul depresiv simte o stare de tristete profunda prelungita anormal.
Primul pas catre ajutarea unei persoane care sufera de depresie consta in intelegerea acestui fenomen si identificarea manifestarilor sale inca de la primele simptome.
Tratamentul depresiei cuprinde de obicei administrarea de medicamente, unele forme de consiliere profesionala (psihoterapie) sau o combinare a acestora. Depresia se poate vindeca daca cereti ajutor de specialitate! Exista mai multe tipuri de tratament (medicatie antidepresiva, psihoterapie, sport etc.), care pot fi folosite cu succes de la om la om.
Este deosebit de importanta stabilirea unei relatii terapeutice confortabile si de durata cu specialistul pentru a se putea trata depresia.
Să vă fie cu folos,