Descifrati mesajele corpului: GURA, LIMBA si BUZELE

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Descifrati mesajele corpului: GURA, LIMBA si BUZELE

Loading

00000000000.6

Inca din cele mai vechi timpuri, gura este un organ care i-a fascinat pe oameni. 

Cu 5000 de ani inainte de Hristos, sumerienii, chinezii si egiptenii aveau deja remedii impotriva mirosului neplacut al gurii sau a durerii de dinti. Unele erau decocturi pe baza de vin sau de urina de copil mic, ale caror proprietati antiseptice au fost descoperite cu mult mai tarziu.

Desi dintii nu au asa de mult sex-appeal ca buzele, ei ne sunt totusi indispensabili. Ne permit sa meste­cam alimentele si impiedica limba sa iasa din gura (care are, si ea, un rol primordial in perceptia gustu­lui, in mestecare, vorbire si inghitit).

Dar pe langa bi­nefacerile pe care ni le ofera, limba poate sa fie si sur­sa mai multor pro­bleme.

De aceea, nu este de mi­ra­re ca, atunci cand intram in cabinet, doc­torul ne spune “deschideti gura si scoateti limba”.

Buzele umflate

De mii de ani, buzele carnoase sunt la femei un criteriu de frumusete si de senzualitate. In Anglia, in timpul domniei reginei Victoria, femeile pronun­tau cat mai multe cuvinte care incepeau cu litera “p”, in speranta de a a-si forma buze cat mai atragatoare. In zilele noastre, lucrurile au devenit mai simple, femeile care nu sunt inzestrate de mama na­tura cu buze de tip negresa fac apel la colagen.

Dar atentie, buzele se pot umfla brusc si din cauza unei alergii alimentare sau la utilizarea unui produs cosmetic.

Daca vi se umfla buza de jos si se acopera de coji sau de leziuni rosii sau albe, se poate sa sufe­riti de o cheilita actinica, datorata unei expuneri pre­lun­­gite la soare.

Aceasta inflamatie este mai frecventa la femeile de peste 50 de ani. Din nefericire, de multe ori leziunile sunt permanente.

Ca de cele mai multe ori in cazul maladiilor produse de soare, persoanele care au pielea deschisa la culoare sunt mai vulnerabile si trebuie sa consulte neaparat un dermatolog pentru a verifica daca inflamatia nu este un semn premer­gator al unui cancer la buza inferioara.

Buzele umflate pot fi si una dintre caracteristicile sindromului Melkersson-Rosenthal, o tulburare neu­ro­­logica congenitala.

Printre alte simptome ale acestei maladii, care, in general, apare la sfarsitul adolescen­tei, mai trebuie sa citam: o inflamare a fetei, o para­lizie faciala si leziuni pe limba.

Cu trecerea timpului, buzele devin uscate si crapate. Aceste caracteristici se regasesc si la persoanele ce sufera de sarcoidoza, ma­ladie inflamatorie grava, ce atinge diferite parti ale corpului, precum nasul, ochii si urechile, dar si organe interne.

Buzele stranse

Cand va aflati in fata unei persoane care are buzele stranse, va ganditi imediat ca este crispata ori avara. Dar trebuie sa stiti ca ele pot fi cauzate de sin­dromul sclerodermiei localizate. Pielea fetei se intinde, mai ales in jurul buzelor, fata luand aspectul unei masti.

Este din ce in ce mai greu sa se deschida gura, sa se vorbeasca si sa se manance. Cand boala atin­ge si orga­nele interne, este vorba despre sclero­der­mie sistemica.

Buzele reci si crapate

Frigul si buzele crapate sunt nedespar­tite. Dar aces­te crapaturi nu sunt mereu datorate unor factori externi, uneori, ele sunt semnul unei deshidratari ge­ne­rale.

In mod contrar a ceea ce cred multi, umezi­rea lor cu limba nu face decat sa agraveze problema.

Bu­zele uscate pot fi si semnul unei carente nutritio­nale sau a sindro­mului Gougerot-Sjogren, maladie carac­terizata printr-o uscare oculara si bucala.

Buzele albastre

Pot fi si un efect stilistic, dar de cele mai multe ori, ele se datoreaza expunerii la frig. Mai pot fi si semnul maladiei Reynaud, tulbu­rare care se manifesta printr-o constrictie brutala a micilor artere ale degetelor, dar se poate intinde si la alte parti ale corpului, sub efectul frigului sau al stre­sului.

Aceasta strangere impiedica o buna oxigenare a partilor atinse, care se albastresc.

Cianoza buzelor poate fi si semnul unei proaste oxi­genari cauzate de tulburari respiratorii ca: pneu­monia, astmul, bronsita cronica sau edemul pulmo­nar.

Lipsa de oxigen este frecventa la marii fumatori, pentru ca oxidul de carbon prezent in fum priveaza plamanii de oxigen. In plus, buzele de culoare albas­tra se pot datora si unei carente de fier.

Pistrui pe buze si in interiorul gurii

Daca multora li se pare ca a avea pistrui iti da un aer simpatic, nimeni nu isi doreste sa aiba asa ceva pe buze.

Cu toate acestea, maculele melanotice labiale sunt foarte frecvente. Aceste mici urme nu prezinta insa nici un pericol.

Ele dispar spontan dupa cativa ani. Dar pistruii pot aparea de asemenea si in gura. Acesti melanomi ai mu­coasei bucale sunt dese­ori unul dintre semnele premergatoare ale mala­diei lui Addison, o patologie rara datorata unei productii prea slabe de cortizol sau altor probleme hormonale.

Ca si in cazul alunitelor, daca pistruii isi schimba culoarea, forma sau aspectul, trebuie sa consultati cat mai repede cu putinta un dermatolog.

Pete albe in interiorul gurii

Leucoplaziile care apar in mod progresiv in orice loc al cavitatii bucale, inclusiv pe limba si gingii, se datoreaza de fapt unei dezvoltari celulare anar­hice.

Principalele cauze sunt: un aparat den­tar prost adaptat, obiceiul de a ne mus­ca interiorul obrajilor sau orice alt tip de iritatie. La anumiti subiecti, apa de gura care con­tine sanguinarina, un alcaloid ce actio­neaza impo­triva placii dentare, favorizeaza leucoplazia.

Aparitia brusca a petelor se poate datora si acriturilor, chiar daca cele mai frec­vente cauze sunt tabagismul si alcoolul.

Din nefericire, in aceste cazuri, petele sunt de mul­te ori pre-canceroase. De fapt, orice schimbare de culore din gura unui fumator sau fost fumator nu trebuie ignorata, pentru ca de multe ori este vorba despre un cancer al gurii.

Urme proeminente si albe in gura

Protuberantele mici si proeminente, de culoare alba, din gura, de pe gingii sau de pe limba, sunt ceea ce specialistii numesc “lichen plan”, o maladie cutanata cronica. Micile formatiuni apar si apoi dispar in mod spontan.

Chiar daca teoria este in continuare controversata, se pare ca lichenul plan este un semn premergator al hepatitei C.

Gingiile rosii si umflate

Gingiile de culoare rosu-aprins sunt semnul clar al gingivitei. Aceasta inflamatie este de multe ori con­se­cinta unei slabe igiene buco-dentare.

Daca gingi­vita nu este tratata, bacteriile se infiltreaza in os si distrug dintele. In acest caz, este vorba despre perio­dontita, una dintre principalele cauze ale pierderii din­tilor, mai ales la persoanele in varsta. Cu un trata­ment adecvat, gingivita se vindeca in cateva zile.

O inflamatie a gingiilor este frecventa si la persoanele care fumeaza sau care strang mereu din dinti. Unele pilule contra­ceptive, anumite calmante si medica­men­te prescrise in maladiile cardio-vasculare sunt la ori­ginea gingi­vi­telor.

Pacientii diabetici se plang de multe ori de o infla­matie a gingiilor. O persoana diabetica din trei are ast­fel de probleme. Chiar daca acest lucru surprinde, se pare ca a trata gingiile unei persoane diabetice favori­zeaza o stabilizare a glicemiei.

O umflatura sau o gaura in cerul gurii

In caz ca simtiti o umflatura pe cerul gurii, nu intrati in panica: sunt sanse mari sa fie vorba despre o malformatie la nivelul celor doua oase palatine.

Dar aceste protuberante nu trebuie sa va ingrijoreze. Evi­tati, totusi, alimentele ce pot cauza o iritatie, precum cojile de paine, biscuitii etc. Cand umflatura este foar­te mare, ea poate duce la probleme de pronuntare a cuvintelor.

De asemenea, si o gaura in bolta palatina este, in ge­neral, semnul unei inflamatii neplacute dar benig­ne, pe care specialistii o numesc “sialometaplazie ne­cro­zanta”.

Leziunile, care de cele mai multe ori sunt cauzate de o rana in interiorul gurii, dispar in mod spon­­­­­tan, dupa cateva luni. Trebuie, totusi, sa fim atenti, pentru ca unele dintre ele pot deveni cance­roase.

O gura uscata si o sete excesiva

Aveti gura uscata in permanenta? Se poate sa sufe­riti de xerostomie. Daca ati mancat ceva foarte sarat, ati baut alcool sau ati stat prea mult la soare nu este anormal sa vreti sa beti o sticla intreaga de apa. Tre­buie sa mai stiti ca o sete puternica este si felul in care corpul va spune ca daca sunteti stresati.

Daca nu va este cald, dar vi se usuca gura, este po­sibil sa aveti o reactie la un medicament: antihista­mi­nic, diuretic, antidepresiv sau un tratament pentru re­glarea tensiunii arteriale.

Consumul abuziv de al­cool sau de droguri (marijuana, cocaina si amfe­ta­mine) favorizeaza, de asemeni, uscarea excesiva a gu­rii.

Ade­­seori, aceasta poate fi, insa, si consecinta unei raniri a glandelor salivare, in timpul unui traumatism la nivelul gatului, al unei interventii chirurgicale, al unei radioterapii sau al unei chimioterapii. In cazul radio­terapiei, uscarea gurii este permanenta, in timp ce la chimioterapie, ea dispare odata cu incetarea tratamentului.

In sfarsit, o uscare a gurii este frecventa la subiectii care sufera de patologii grave, precum Parkinson, dia­bet si SIDA. Per­soa­nele sero-pozitive se plang ca au in permanenta gura uscata.

De multe ori, este greu de facut diferenta intre o uscare a gurii si o sete excesiva, cea de a doua fiind de multe ori consecinta primei.

Mai trebuie stiut ca o sete permanenta, ce nu poate fi potolita, este unul dintre semnele unei hipertiroidii avansate (o alta fiind foamea insa­tia­bi­la). Daca va este in permanenta foame si urinati foarte des, consultati un medic cat mai repede. Se poate sa aveti un diabet pe care daca nu il tratati la timp, puteti intra in coma diabetica.

Salivatia excesiva

A stropi in timp ce vorbesti este foarte neplacut. O salivatie excesiva este fie o reactie la medicamentele colinergice, prescrise pentru a trata problemele de us­care a gurii sau glaucomul, fie un semn al refluxului gastro-esofagian.

O hiper-salivatie este frecventa in ca­zul multor maladii grave: ulcere gastrice, boli ale ficatului, pancreatite, tulburari neurologice, obstruc­tia esofagului sau cancer.

Pentru a termina intr-o nota mai vesela, trebuie stiut si ca femeile care urmeaza sa nasca au de multe ori o salivatie excesiva.

Complement de ancheta – Vocea

Foarte multe dintre partile corpului, cor­zile vocale, buzele, limba, dintii, bolta palatina, gatul, laringele, traheea, pla­manii, diafrag­ma si nasul sunt solicitate in clipa in care scoatem cel mai mic sunet.

Este suficient ca doar una dintre aceste parti sa aiba o problema, pentru ca vocea sa se schimbe. Schim­barile in claritatea, calitatea sau vo­lumul vocii sunt factori indispensabili pentru a identifica pro­blema.

O voce ragusita si groasa

Uneori, cand vrem sa vorbim, vocea noastra este grava si ragusita. Daca dureaza mult, acest su­net este neplacut atat pentru vorbitor, cat si pen­tru asculta­tori.

Daca o laringita (inflamatia larin­gelui) este, in general, consecinta benigna a unei raceli sau alergii, ea poate sa fie legata si de o infectie mai grava a cailor respiratorii.

Si daca strigam mult la un concert, a doua zi ne vom trezi ragusiti. Chiar daca vom in­cerca sa vorbim incet, nu va trece.

Daca raguseala dureaza mai mult de doua sapta­mani, este indicat sa consultam un medic. El poate sa identifice mai multe cauze: un reflux gastro-esofa­gian sau unul la­ringo-faringian. In primul caz, aci­dul urca din stomac in esofag, in timp ce in al doilea, el ajunge pana in gat.

In ambele cazuri, vocea este ragusita dimi­neata, fenomenul fiind inso­tit de arsuri la stomac si ame­teli. Printre alte simptome, mai trebuie amintite: un gust amar in gura, o senzatie de arsura sau impresia ca avem ceva in gat.

Pot sa apara o infectie a sinusurilor si urechilor, leziuni in gat, precum si o maladie rara si grava, numita esofagul Barrett, ce poate duce la un cancer al esofagului.

O voce grava si ragusita este frecventa la fuma­tori sau la fostii fumatori. Tabagismul favorizeaza ingrosarea corzilor vocale, ceea ce duce la cunoscuta “voce de fumator”.

Ea este tipica persoanelor bol­nave de edemul Reinke (cresterea volumului corzilor vocale), foarte rar la nefumatori. De multe ori, mala­dia nu poate fi diagnosticata la barbati care, de la natura, au o voce grava. Si in acest caz tabagismul face ravagii.

Raguseala poate fi si rezultatul unui consum excesiv de bauturi alcoolice care irita corzile vocale si mucoasa din gura si din gat. Si in cazul in care traim intr-un oras industrial, trebuie sa stim ca substantele iritante si poluante favorizeaza o voce ragusita.

Printre alte cauze se mai numara si radioterapia, precum si unele medicamente, cum ar fi fluidificatoarele sanguine, medica­men­tele impo­tri­va hipertensiunii, antihista­minicele, steroizii, me­di­camentele impo­triva astmului, antidepresivele, diureticele si vitamina C in doze mari. Raguseala cro­nica mai poate fi si consecinta unei ex­crescente benigne sau maligne pe corzile vocale, in gat sau in gura.

Haraitul din gat

Haraiti neincetat din gat? Fie ati prins acest obicei in urma unei tuse persistente sau a unei laringite, sunteti o persoana angoasata si nervoasa sau aveti un tic ner­vos. In plus, daca aveti vocea ragusi­ta, se poate sa aveti o iritatie cronica sau un reflux gas­tro-esofagian.

A­ceas­ta dorinta per­manenta de cura­tare a gatului se poa­te datora si unor medicamente care usuca gatul, sau unei radioterapii. Mai grav, poate fi si semnul premerga­tor al unui cancer in gat.

O voce tremuratoare

O voce tremuratoare la o persoana calma si si­gura este fie una dintre consecintele anilor care trec, fie unul dintre simptomele unei tulburari neurologice a miscarilor bratelor si antebratelor, numita tremor esential.

Aceasta tulburare ce poate cuprinde si capul si gatul este de multe ori ereditara. Vocea tremurata mai poate fi si urmarea unor patologii mult mai grave, precum scleroza in placi sau Parkinsonul.

Tulburarile de vorbire

Cei ce vorbesc un pic mai greu dupa ce au baut un pahar in plus nu au nimic de a face cu ceea ce medicii numesc dizartrie. Aceasta tulburare a vorbirii rezulta de multe ori in urma unei scaderi a nivelului de zahar in sange (hipoglicemie), foarte frecventa la persoanele diabetice, la cei bolnavi de scleroza in placi sau de Parkinson.

De multe ori, din cauza problemelor de exprimare, aceste persoane sunt con­siderate drept alcoolice. Problemele cu vorbirea pot fi cauzate si de un mic accident vascular cerebral sau atac cerebral pasager, care este mai grav.

Vorbitul prea tare sau prea incet

Nu ati fost niciodata deranjati, intr-un restaurant, de o voce care le domina pe celelalte? O persoana care vorbeste foarte tare in public, in privat sau la telefon deranjeaza si este, cel mai frecvent, evitata.

De cele mai multe ori, cei care vorbesc foarte tare sau foarte incet sufera de o problema cu auzul. In aceasta categorie intra si cei care au o pierdere auditiva conductiva.

Persoana care vorbeste isi aude vocea amplificata, in timp ce vocea celorlalti este normala. Cauzele acestei tulburari sunt otitele, tumorile in ureche, dopurile de ceara sau o obturare a trompelor lui Eustache.

Dupa cum am vazut, numeroase tulburari ale gurii, buzelor sau vocii sunt greu de depistat, in timp ce altele sar, pur si simplu, in ochi.

Oricare ar fi problema, este mai bine sa mergeti la medic decat sa va tratati pe ghicite. O anomalie brusca, mai ales daca este vorba si despre o sangerare, insotita de durere sau de febra, trebuie sa va trimita de ur­genta la un specialist care o sa va spuna daca tulbu­rarea este grava sau nu.

Sursa: http://www.formula-as.ro/2016/1236/sanatate-35/descifrati-mesajele-corpului-gura-limba-si-buzele-21337

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×