Desenează un copac și află cine ești – Testul Baum

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Desenează un copac și află cine ești – Testul Baum

Loading

Testul Baum, cunoscut și sub denumirea de „Testul Copacului”, este o metodă proiectivă utilizată în psihologie pentru a explora personalitatea și emoțiile subiectului. Acest test a fost dezvoltat de psihologul elvețian Charles Koch în anii 1950 și se bazează pe presupunerea că desenul unui copac reflectă inconștientul individului, dezvăluind trăsături de caracter, stări emoționale și aspecte ale relației acestuia cu mediul înconjurător.

Este fascinant să observăm cum acesta servește drept un instrument introspectiv, care încurajează subiecții să-și exprime, poate chiar fără să-și dea seama, propriile temeri, speranțe, conflicte interne și modul în care percep relațiile cu ceilalți.

Charles Koch a intuit că, în simplitatea sa, desenul unui copac poate fi o expresie profundă a sinelui interior, un fel de fereastră deschisă către sufletul uman.

Procesul Testului Baum

Procesul de realizare a testului este simplu, dar rezultatele pot fi surprinzător de complexe și revelatoare.

Subiectului și se oferă o foaie de hârtie și un instrument de scris și i se cere să deseneze un copac, fără alte instrucțiuni specifice.

Ce urmează după această cerință aparent simplă este un proces profund personal și, uneori, emoțional, în care subiectul transferă pe hârtie elemente ale propriei sale ființe.

Simbolismul copacului în Testul Baum

Copacul, ca simbol, are rădăcini adânci în psihicul uman, fiind asociat cu viața, creșterea, stabilitatea și, în unele culturi, cu renașterea.

Prin urmare, modul în care o persoană alege să reprezinte un copac poate oferi indicii valoroase despre starea sa interioară.

De exemplu, dimensiunea copacului desenat poate reflecta autoestima subiectului, în timp ce detaliile despre coroană pot indica nivelul de deschidere față de lumea exterioară.

Aspecte tehnice în interpretarea testului

Interpretarea testului trebuie să fie efectuată cu prudență și sensibilitate, ținând cont de contextul cultural și personal al subiectului.

De asemenea, este important să se considere variațiile individuale și să se evite etichetările sau diagnosticările precipitate.

Un desen al unui copac cu ramuri frânte, de exemplu, nu indică neapărat o traumă sau o problemă psihologică; el poate, de asemenea, să simbolizeze o perioadă de dificultate sau de schimbare prin care trece subiectul.

Testul Baum în contextul terapeutic

În contextul terapeutic, Testul Baum poate fi un punct de plecare pentru discuții mai profunde despre emoții, experiențe și percepții personale.

Terapeutul poate folosi desenul copacului ca un mijloc non-verbal de a aborda subiecte delicate sau pentru a ajuta subiectul să-și exprime sentimente pe care le-ar putea găsi dificil de verbalizat.

Acest aspect face din Testul Baum un instrument valoros în terapia cu copiii, adolescenții și chiar adulții care se confruntă cu blocaje emoționale sau dificultăți de comunicare.

Ce trebuie sa faci?

Ia o foaie și ceva de scris și desinează un copac. Nu sta prea mult pe gânduri. Trebuie să îl desenezi repede, „așa cum îți vine”, încearcă să nu fie ceva prea elaborat.

După ce ai sfârșit desenul, poți afla rezultatele testului.

Trebuie să urmărești aceste aspecte ale desenului tău:

1. Rădăcina
2. Trunchiul
3. Ramurile
4. Frunzele sau fructele

Realizarea Testului Baum este un proces simplu și accesibil, însă interpretarea lui necesită o înțelegere profundă și atentă a simbolismului și a psihologiei umane. Iată câteva detalii suplimentare despre criteriile de evaluare folosite în analiza desenului copacului:

Forma Trunchiului

  • Trunchiul drept și solid: Poate sugera o personalitate echilibrată și rezilientă, capabilă să facă față provocărilor vieții.
  • Trunchiul înclinat sau curbat: Poate indica flexibilitate sau adaptabilitate, dar, în unele cazuri, și instabilitate sau incertitudine în fața dificultăților.

Rădăcinile

  • Rădăcini detaliate și extinse: Sugerează o legătură puternică cu familia și mediul, precum și o mare importanță acordată originilor și valorilor.
  • Rădăcini superficiale sau neclar definite: Pot indica o posibilă nesiguranță în relațiile și conexiunile cu lumea înconjurătoare.

Coroana și Ramurile

  • Ramuri deschise spre exterior: Reflectă deschiderea către noi experiențe și o atitudine pozitivă față de viață.
  • Ramuri înghesuite sau orientate descendent: Pot semnala tendințe introvertite, pesimism sau o rezistență la schimbare.

Frunzele și Fructele

  • Prezența frunzelor bogate și a fructelor: Indică vitalitate, creativitate și o perioadă de prosperitate sau creștere personală.
  • Frunzele absente sau fructele lipsă: Pot reflecta o perioadă de stagnare sau lipsă de motivație și inspirație.

Detaliile și Precizia

  • Detaliere minuțioasă: Poate sugera o personalitate atentă la detalii, meticuloasă, posibil predispusă la anxietate sau preocupată excesiv de perfecțiune.
  • Desen simplist sau vag: Poate indica o abordare mai relaxată sau o tendință spre generalizare, evitând detaliile mărunte.

Este important de menționat că niciun element al desenului nu este interpretat în izolare. Psihologul va lua în considerare întregul context al desenului, precum și orice detalii suplimentare oferite de subiect în timpul testului. De asemenea, se va acorda atenție modului în care diferitele părți ale copacului interacționează și se completează reciproc, pentru a oferi o imagine de ansamblu cât mai completă și nuanțată a personalității individului.

Testul Baum nu oferă doar o fereastră spre inconștientul subiectului, ci și oportunitatea de a discuta despre sentimentele și gândurile evocate în timpul desenării. Această interacțiune poate deschide calea către o mai bună înțelegere de sine și spre explorarea unor aspecte ale personalității care altfel ar rămâne neobservate.

Să vă fie cu folos!
Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×