În lumea agitată și plină de provocări de astăzi, căutăm adesea comori și oportunități în locuri îndepărtate, fără să ne dăm seama că adevăratele bogății se află adesea chiar sub picioarele noastre.
Povestea fermierului persan Ali Hafed ilustrează perfect această lecție valoroasă. În căutarea sa de nestăvilit pentru diamante, Ali Hafed a traversat continente și a înfruntat nenumărate dificultăți, doar pentru a descoperi că adevărata comoară se ascundea chiar în propria sa curte.
Această poveste clasică ne amintește că, uneori, cele mai mari oportunități și comori se află în locurile cele mai neașteptate, ascunse sub munca asiduă și dedicarea noastră zilnică.
Haideți să pătrundem în această poveste captivantă și să descoperim învățăturile profunde pe care ni le oferă.
„Ali Hafed, un bătrân fermier persan, într-o zi, a fost foarte încântat să audă de la un preot budist că există, undeva în lume, mine de diamant și că poate ajunge foarte bogat.
Bătrânul a hotărât să-și vândă ferma, a organizat o caravană și a plecat să găsească diamante, pentru a putea să-și adune o avere fabuloasă.
Timp de mai mulți ani, a străbătut mai multe continente în căutare de diamante, în cele din urmă, a rămas fără bani și a fost abandonat de toți. Singur, cuprins de disperare, s-a aruncat în ocean și s-a înecat.
Între timp, într-o zi, la ferma pe care o vânduse, noul fermier adăpa o cămilă, într-un pârâu ce traversa ferma.
El a găsit o piatră ciudată, care reflecta lumina într-un mod deosebit.
A luat-o în casă și nu s-a mai gândit la ea.
Câteva luni mai târziu, același preot budist a poposit la fermă pentru o noapte.
Când a văzut piatra, a fost foarte entuziasmat și a întrebat dacă bătrânul fermier s-a întors.
I s-a răspuns că nu, bătrânul fermier nu a mai fost văzut de când a plecat – și a fost întrebat de ce era atât de entuziasmat?
Preotul a ridicat piatra și a spus: „Acesta este un diamant de mare preț și valoare”.
Noul fermier a fost sceptic, dar preotul a insistat să i se arate unde fusese găsit diamantul.
Ei au mers în locul în care fermierul își adăpase cămila și, privind în jur, au găsit încă un diamant și apoi încă unul și încă unul.
Au descoperit că întregul câmp al fermei era acoperit de mii de diamante.
Bătrânul fermier plecase departe să caute diamante, fără să privească vreodată ce se afla sub propriile lui tălpi.
Morala acestei povestiri este că bătrânul fermier nu a înțeles că diamantele, în starea lor brută, nu arată ca diamantele prelucrate. Pentru un ochi neavizat, ele arată ca niște simple pietre.
Un diamant trebuie tăiat, fațetat, șlefuit și montat, înainte de a arăta ca diamantele pe care le vedem în magazinele de bijuterii.
La fel, câmpurile voastre cu diamante se află, probabil, chiar în grădina voastră.
Dar ele sunt ascunse de munca asiduă depusă pe câmp.
„Oportunitățile vin îmbrăcate în haine de lucru”.
Câmpurile voastre cu diamante se află, probabil, în propriile talente, în pasiunile voastre, în educație, experiență, afaceri, în orașul vostru și în relațiile pe care le aveți.
Câmpurile voastre de diamante stau, probabil, sub picioarele voastre, dacă veți avea timp să le recunoașteți și apoi să mergeți și să le lucrați.”