Eșecul la un examen este o lecție de viață

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Eșecul la un examen este o lecție de viață

Loading

Probabil mulți dintre noi am avut în viață măcar un eșec la un examen important.

Pe lângă frustrarea, supărarea și rușinea suportate, de cele mai multe ori a trebuit să nu confruntăm și cu mustrările părinților.

În unele situații, eșecul unui examen poate arunca adolescentul în pragul unei depresii care, dacă nu este observată la timp, poate conduce la situația nefericită.

În urmă cu o lună, toate televiziunile și ziarele prezentau rezultate dezastruoase de anul acesta de la bacalaureat. În această situație, mulți adolescenți, pe lângă frustrarea de a nu fi trecut examenul, în loc să plece liniștiți în vacanță ori să se pregătească pentru admiterea facultatii, sunt acum în situația îngrată de a se pregăti din nou pentru bacalaureat.

This situație este însoțită și de mustrări părinților, care, de multe ori, în loc să-și încurajeze și să-și motiveze copiii pentru a învăța și a reuși la examenul din toamnă, îi descurăjează, adresându-li-se cu expresii de genul. :
„Vezi, dacă învățai ca X, acum plecai la mare” sau
„Cum să reușești să intri la facultate, când nici Bac-ul n-ai fost în stare să-l iei?”.

Sigur, au dreptate, dar acești factori pot arunca adolescentul într-o stare de depresie care poate conduce la situații extrem de grave, precum suicidul.

Se cunoaște cazul elevului din Craiova care, după ce a picat la bacalaureat, sa șinuci cu arma de vânătoare a tatălui său, nesuportând nereușita.

Părinții și copilul trebuie să fie o echipă

Psihologul Alina Maria Blagoi din cadrul Cabinetului Individual de Psihologie din București oferă câteva direcții de abordare a unei situații de acest gen și, mai ales, cum să se prevină deznodământul fatal:

„În primul rând, depresia poate fi prevenită prin împărțirea materialului care este necesar studierii, astfel încât să nu ajungă la momentul de panică și îngrijorare că nu poate fi parcurs până la data examenului.

În cazul unui eșec la examen, tânărul trebuie să fie susținut, încurajat, înconjurat cu afecțiune și căldură, înțeles, și nu mustrat, pedepsit, certat. Părinții trebuie să mențină o relație de apropiere cu adolescentul, să petreacă mai mult timp cu acesta, să discute deschis despre nevoile și trăirile lui, fără reproșuri.

Pentru a depăși această activitate critică, ar trebui să se creeze o echipă părinte și elev, astfel încât să îl încurajeze și să îl sprijine în depășirea momentelor de frustrare, anxietate și depresie”.

De asemenea, doamna psiholog Blagoi sugerează ca părții să știe în orice moment care să stea sufletească a copilului lor, astfel încât să nu îl lase singur cu povara și grija examenului.

„Pe lângă toate acestea, este și un mod de viață sănătos, format dintr-o dietă în cauză, o alimentație naturală, somn suficient, activități sportive sau hobby-uri”, mai spune psihologul amintit.

Izolarea este un semn depresie

Dacă însă părinții observă că tânărul are tendința de a sta singur, de a se izola de prieteni, fiind apatic, fără poftă de viață, abătut, îngândurat, trist, obosit, iritate, înseamnă că sa instalat depresia.

Alte semne ale acestui boli pot fi:

  • acces de planuri foarte dese,
  • incapacitatea de concentrare și de luare a unei hotărâri,
  • insomnie sau, din contra, somn prelungit,
  • lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate,
  • apetit exagerat și, automat, creșterea în greutate.

Dacă depresia e severă, elevul trebuie să fie văzut de medic

„Este foarte important ca tânărul să învețe să-și exteriorizeze sentimentele, eliberându-se de cele care nu îi fac bine – furia, mâhnirea, frustrarea – pentru a merge înainte.

Eșecul poate fi înțeles ca o lecție de viață din care să se învețe ceva și la care să nu se mai ajungă, să se identifice lacunele și să se umple golurile.

Este necesar ca tânărul să-și fixeze obiective, ținte clare, un scop precis pentru a merge mai departe. Întoarcerea în trecut nu mai are nici o valoare, așa că trebuie văzut viitorul.

În jurul acestor tineri trebuie să existe persoane pline de viață, optimiste, care să le transmită speranța, să încurajeze, să se încredințeze în forțele proprii.

Dacă depresia este severă, atunci este indicat să apeleze la un specialist, iar acesta, în funcție de caz, va îndruma tânărul către consiliere sau psihoterapie de grup ori psihoterapie individuală.

În acest caz, eu aș recomanda psihoterapia de grup pentru ai arăta adolescentului că nu este singurul în situație, că sunt în viață obstacole mult mai greu de trecut, că situația prin care trece nu este cea mai gravă și că, dacă există persoane care au reușit să depășească situații mult mai dificile, cu siguranță va reuși și el”, a mai spus psihologul Alina Maria Blagoi.

O a doua șansă

În cazul nereușitei la un examen, fie el foarte important, cum este bacalaureatul, este indicat ca tânărul să privească partea pozitivă a lucrurilor și să se gândească la faptul că beneficiază de o a doua șansă pentru a susține un examen și a reuși.

Nu puține au fost cazurile în care oameni care au realizat lucruri deosebite pe plan profesional nu au reușit să ia din primul examen de bacalaureat sau de admitere la universitate.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×