Ce este gelozia deliranta?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Ce este gelozia deliranta?

Loading

Gelozia deliranta, cunoscuta si sub numele de sindromul Othello sau gelozie patologica, este o forma extrema de gelozie in care persoana care o experimenteaza are convingeri nelinistitoare, nerezonabile si incontrolabile legate de infidelitatea partenerului lor, chiar in absenta unor dovezi concrete. Acest tip de gelozie poate deveni obsesiva si poate conduce la comportamente distructive sau periculoase.

Manifestari

Gelozia deliranta poate duce la manifestari agresive, cum ar fi urmarirea obsesiva a altor persoane si chiar comportamente periculoase, comiterea de infractiuni sau sinuciderea. Cercetarile au sugerat ca exista mecanisme neuronale implicate in aparitia acestei tulburari, cu accent pe cortexul frontal ventro-medial, o regiune cerebrala care guverneaza procesele cognitive si afective.

Oamenii de stiinta italieni au elaborat un model teoretic bazat pe observatiile clinice ale persoanelor care sufereau de gelozie deliranta si prezentau simptome similare celor ale pacientilor cu schizofrenie, alcoolism sau boala Parkinson. 

In tratamentul geloziei delirante, administrarea unor medicamente care regleaza nivelul de dopamina poate fi utila. Aceste medicamente pot contribui la ameliorarea simptomelor. Este important de mentionat ca gelozia deliranta este o afectiune serioasa si ca pacientii care prezinta aceasta tulburare au nevoie de sprijin medical si psihologic adecvat pentru a gestiona simptomele si consecintele grave ale acestei afectiuni.

Caracteristicile geloziei delirante includ:

Convingeri delirante –  persoana are convingeri puternice si incontrolabile despre infidelitatea partenerului lor, chiar daca nu exista nicio dovada sau doar dovezi slabe pentru a sustine aceasta credinta.

Lipsa dovezilor – in ciuda lipsei de dovezi clare de infidelitate, persoana cu gelozie deliranta este total convinsa ca partenerul lor ii insala.

Comportamente compulsive – gelozia deliranta poate duce la comportamente compulsive, cum ar fi urmarirea partenerului, investigatii excesive, intrebari repetitive si verificari ale telefonului sau mesajelor.

Tensiune si anxietate severe – persoanele care sufera de gelozie deliranta trec adesea prin stari severe de anxietate, furie si stres in legatura cu convingerile lor delirante.

Izolare sociala – gelozia deliranta poate duce la izolare sociala, deoarece persoana poate simti ca nu poate incredinta pe nimeni cu acele convingeri nejustificate.

Impact asupra relatiei – aceasta forma de gelozie poate avea un impact devastator asupra relatiei cu partenerul, deoarece comportamentele geloziei delirante pot duce la tensiuni si conflicte constante.

Gelozia deliranta este, de obicei, o manifestare a unor tulburari psihologice subiacente, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC), schizofrenia sau tulburarile de personalitate.

Tratamentul, de regula, implica terapia psihologica (cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala) si, in unele cazuri, medicamente, pentru a controla simptomele severe de anxietate sau stres.

Este important sa recunoastem ca gelozia deliranta nu este subiectul controlului sau rationalitatii persoanei care o experimenteaza, si suportul psihologic si medical este adesea necesar pentru a ajuta la gestionarea acestei afectiuni.

Va multumesc,

Psihoterapeut Aina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.