Forma corpului femeii demasca traumele psihologice – Lise Bourbeau

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Forma corpului femeii demasca traumele psihologice – Lise Bourbeau

Loading

Ai observat că forma corpului tău diferă de cea a prietenei tale sau chiar a mamei tale. Dar știai că fiecare formă a corpului reține informații despre traumele psihologice acumulate de-a lungul vieții, care, la rândul lor, au influențat aspectul tău fizic?

Psihologul canadian Lise Bourbeau, în cartea sa “Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”, ne introduce într-o analiză profundă a modului în care traumele psihologice și emoționale se manifestă la nivelul corpului. Bourbeau identifică cinci tipuri principale de „răni” sau traume interioare, care au un impact direct asupra formei și stării corpului nostru:

1.Rana de respingere, care se manifestă printr-un sentiment profund de respingere și o conștientizare insuficientă a propriei valori. Această rană poate duce la un corp slab și fragil sau la o tendință de a te face „invizibil” prin felul în care îți porți corpul.

2.Rana de abandon, care se traduce prin sentimente de singurătate, nevoie de atenție și o dependență emoțională. Acest lucru se poate reflecta într-un corp care pare nevoiaș de afecțiune și sprijin.

3.Rana de umilire, legată de sentimente de vinovăție și lipsă de respect de sine, adesea reflectată în probleme legate de greutatea corpului sau de aspectul fizic.

4.Rana de trădare, care se manifestă prin dificultăți de încredere și control. Aceasta poate fi asociată cu un corp rigid sau foarte controlat în aspectul său.

5.Rana de nedreptate, care se leagă de rigiditate, perfecționism și o nevoie puternică de echitate, adesea vizibilă într-un corp foarte drept și bine structurat.

Bourbeau sugerează că înțelegerea și vindecarea acestor răni interioare pot avea un efect profund nu doar asupra sănătății emoționale, ci și asupra modului în care ne trăim viața fizică. Prin lucrul asupra acestor aspecte interioare, putem începe să ne eliberăm de influențele negative și să ne îmbrățișăm adevăratul potențial, atât la nivel emoțional, cât și fizic.

Astfel, Bourbeau ne încurajează să privim dincolo de aspectul exterior și să acordăm atenție mesajelor pe care corpul nostru ni le transmite despre starea noastră interioară. Prin această conștientizare și lucrul asupra sinelui, putem deschide calea către o viață mai sănătoasă și mai împlinită.

Corpul este atat de inteligent, incat gaseste intotdeauna un mijloc de a ne arata ce anume avem de rezolvat. In realitate, DUMNEZEUL nostru interior este cel care il foloseste pentru a ne vorbi.

Uitati-va la oamenii din jurul vostru pentru a le descoperi ranile, este un exercitiu foarte bun pentru intuitie. Deoarece corpul ne spune totul despre acea persoana, exista tot mai multi oameni care incearca, prin toate mijloacele, sa-si modifice infatisarea, de exemplu apeland la chirurgia plastica sau dezvoltandu-si excesiv muschii prin culturism. Atunci cand vrem sa ne ascundem corpul de ceilalti, incercam sa ascundem acele rani care corespund partilor “alterate” ale corpului nostru.

Prin intuitie putem sa descoperim la ceilalti partile transformate ale corpului. Am intalnit de mai multe ori astfel de persoane. De exemplu, studiind o clienta in timpul unei consultatii, am observat ca avea un piept frumos, ferm, in timp ce prima mea impresie privind-o fusese ca are sanii lasati. A fost ca un “flash” de cateva secunde. Cum am invatat sa am incredere in intuitia mea, i-am spus: “E ciudat, te privesc si vad ca ai sanii frumosi, fermi, dar adineauri, pentru o secunda am vazut mai degraba niste sani mici, moi. Ai facut cumva o operatie estetica?”. Femeia mi-a confirmat ca, intr-adevar facuse o operatie estetica deoarece nu-i placeau sanii ei.

Este destul de dificil sa vedem anumite detalii, mai ales tonusul muscular, in cazul femeilor care poarta sutien, pernute pentru a ridica umerii sau fesele si alte accesorii care ne induc in eroare. Oricum persoana care se priveste in oglinda nu se poate minti pe sine. Este indicat sa ne urmam intuitia si prima impresie pe care o avem cand privim pe cineva.

Este important sa retinem descierea fizica, deoarece corpul reflecta fidel ceea ce se intampla in interiorul nostru. Este mult mai dificil sa ne recunoastem la nivel emotional sau mental. Amintiti-va ca ego-ul nostru nu vrea sa ne descoperim toate convingerile, deoarece este hranit cu aceste convingeri si prin ele supravietuieste.” – Lise Bourbeau

Silueta liniară: Dacă corpul tău nu prezintă diferențe semnificative între partea superioară și cea inferioară și nu are curbe pronunțate, se poate spune că ai o siluetă liniară. Chiar și în situația în care iei în greutate, aceasta se acumulează mai puțin în zona abdomenului și a spatelui.

Trauma psihologică asociată: Respingerea

Perioada de activare a traumei: De la concepție până la vârsta de un an, de obicei activată de părintele de același sex. Persoana nu s-a simțit dorită sau acceptată, resimțind această rană în special în relația cu persoanele de același sex.

Comportamentul caracteristic: Cel al “fugarei”

Caracteristici ale fugarei: Persoana crede că nu are dreptul de a exista, se întreabă care este scopul ei pe această planetă și se simte fără valoare sau semnificație. Se retrage în lumea ei interioară, găsind diverse modalități de a evita confruntarea cu lumea exterioară, cum ar fi visarea, somnul excesiv, consumul de droguri sau alcool. Tinde să se izoleze, chiar și în prezența altora, și se simte adesea singură, devenind aproape invizibilă pentru cei din jur. Fugara poate manifesta și un perfecționism obsesiv în anumite domenii, având tendința de a se panica ușor și de a-și construi scenarii negative.

Silueta alungită: Caracteristicile siluetei: Un corp lung și subțire, lipsit de tonus, cu umeri căzuți și o postură ușor curbată.

Trauma psihologică asociată: Abandonul

Perioada de activare a traumei: De la naștere până la vârsta de trei ani, de obicei activată de părintele de sex opus. Persoana nu s-a simțit susținută și a resimțit lipsa de afecțiune, trăind această rană în special în relația cu persoanele de sex opus.

Comportamentul caracteristic: Cel al “dependentei”

Caracteristici ale dependentei: Aceasta caută constant atenția și sprijinul celor din jur. Poate deveni victimă sau manifesta frecvent probleme de sănătate pentru a atrage atenția asupra sa. Are dificultăți în a funcționa independent și dezvoltă o dependență de alți oameni sau lucruri pentru a se susține. Tinde să fie centrul atenției în interacțiunile sociale și pune întrebări nu din necesitate, ci pentru a atrage atenția asupra sa. La bătrânețe, are adesea temeri legate de singurătate.

Silueta măr: Caracteristici fizice: O formă rotundă a corpului, cu accent pe partea superioară.

Trauma psihologică asociată: Umilirea

Perioada de activare a traumei: Între primul an de viață și vârsta de trei ani, activată de părintele care reprima orice formă de plăcere fizică, fie de unul dintre părinți, fie chiar de amândoi. Persoana s-a simțit agresată în libertatea sa și privată de experiența plăcerii fizice.

Comportamentul caracteristic: Cel al “masochistei”

Caracteristici ale masochistei: O persoană foarte senzuală, care iubește plăcerile asociate cu simțurile, dar le refulează din frica de a nu pierde controlul sau de a nu se simți rușinată. Se dedică excesiv celorlalți și își neglijează propriile nevoi, adesea manifestându-și auto-disprețul prin comportamente auto-agresive. Se recompensează cu alimente, oferindu-și astfel motive de auto-dispreț. Atrage situații în care este umilită în public.

Silueta pară: Caracteristici fizice: O formă cu accent pe partea inferioară a corpului.

Trauma psihologică asociată: Trădarea

Perioada de activare a traumei: Între vârsta de doi și patru ani, activată de părintele de sex opus. Persoana s-a simțit trădată, manipulată sau mințită, cu așteptări neîmplinite de către părinți și și-a pierdut încrederea. Această rană este trăită în special în relația cu părintele de sex opus.

Comportamentul caracteristic: Cel al “dominatoarei”

Caracteristici ale dominatoarei: Având o personalitate puternică, aceasta își impune controlul asupra celorlalți pentru a-și satisface așteptările. Este netolerantă și nerăbdătoare cu persoanele care nu se aliniază ritmului ei, încercând să-și impună punctul de vedere în orice situație. Foarte seducătoare și manipulatoare, este sceptică în privința altora și are dificultăți în a avea încredere, de teamă să nu fie mințită sau trădată. Specializată în a da vina pe alții, evită să-și asume responsabilități, dar își dorește să fie percepută ca fiind responsabilă.

Silueta clepsidră: Caracteristici fizice: Un corp bine proporționat, cu talie evidentă și echilibrată între partea superioară și cea inferioară.

Trauma psihologică asociată: Nedreptatea

Perioada de activare a traumei: Între patru și șase ani, activată de părintele de același sex. Persoana s-a simțit împiedicată în dezvoltarea propriei individualități și a suferit din cauza lipsei de empatie și înțelegere din partea părintelui. Această rană este trăită în special în relația cu părintele de același sex.

Comportamentul caracteristic: Cel al “rigidei”

Caracteristici ale rigidei: Foarte perfecționistă, aceasta aspiră să trăiască într-o lume ideală, neglijând propria sensibilitate pentru a nu simți imperfecțiunile. Apare ca fiind etern optimistă, chiar și atunci când se confruntă cu probleme. Rareori admite că întâmpină dificultăți, oboseală sau dureri fizice. Nu își recunoaște limitările, deoarece nu le simte. Se controlează ușor în diverse aspecte (greutate, alimentație, emoții etc.) și poate fi percepută ca fiind rece și insensibilă. Este apreciată mai mult pentru ceea ce face decât pentru ceea ce este. Foarte exigentă cu ea însăși, își impune standarde înalte în toate aspectele vieții.

Sursa: “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine” – Lise Bourbeau

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×