Adresa: Bucuresti, Sos. N. Titulescu, nr. 10
0730587458
alina@alinablagoi.ro

Forma corpului femeii demasca traumele psihologice – Lise Bourbeau

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Forma corpului femeii demasca traumele psihologice – Lise Bourbeau

109

Ai observat ca forma corpului tau difera de cea a prietenei tale, sau chiar a mamei tale. Dar stiai ca fiecare forma pastreaza anumite informatii despre traumele psihologice pe care le-ai acumulat de-a lungul traiectoriei tale in viata si care, ca rezultat, au avut un impact asupra fizicului tau?

Psihologul canadian Lise Bourbeau ne-a prezentat in cartea: ”Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine” urmatoarele:

Corpul este atat de inteligent, incat gaseste intotdeauna un mijloc de a ne arata ce anume avem de rezolvat. In realitate, DUMNEZEUL nostru interior este cel care il foloseste pentru a ne vorbi.

Uitati-va la oamenii din jurul vostru pentru a le descoperi ranile, este un exercitiu foarte bun pentru intuitie. Deoarece corpul ne spune totul despre acea persoana, exista tot mai multi oameni care incearca, prin toate mijloacele, sa-si modifice infatisarea, de exemplu apeland la chirurgia plastica sau dezvoltandu-si excesiv muschii prin culturism. Atunci cand vrem sa ne ascundem corpul de ceilalti, incercam sa ascundem acele rani care corespund partilor „alterate” ale corpului nostru.

Prin intuitie putem sa descoperim la ceilalti partile transformate ale corpului. Am intalnit de mai multe ori astfel de persoane. De exemplu, studiind o clienta in timpul unei consultatii, am observat ca avea un piept frumos, ferm, in timp ce prima mea impresie privind-o fusese ca are sanii lasati. A fost ca un „flash” de cateva secunde. Cum am invatat sa am incredere in intuitia mea, i-am spus: „E ciudat, te privesc si vad ca ai sanii frumosi, fermi, dar adineauri, pentru o secunda am vazut mai degraba niste sani mici, moi. Ai facut cumva o operatie estetica?”. Femeia mi-a confirmat ca, intr-adevar facuse o operatie estetica deoarece nu-i placeau sanii ei.

Este destul de dificil sa vedem anumite detalii, mai ales tonusul muscular, in cazul femeilor care poarta sutien, pernute pentru a ridica umerii sau fesele si alte accesorii care ne induc in eroare. Oricum persoana care se priveste in oglinda nu se poate minti pe sine. Este indicat sa ne urmam intuitia si prima impresie pe care o avem cand privim pe cineva.

Este important sa retinem descierea fizica, deoarece corpul reflecta fidel ceea ce se intampla in interiorul nostru. Este mult mai dificil sa ne recunoastem la nivel emotional sau mental. Amintiti-va ca ego-ul nostru nu vrea sa ne descoperim toate convingerile, deoarece este hranit cu aceste convingeri si prin ele supravietuieste.” – Lise Bourbeau

Forma siluetei: Linie
Daca silueta ta nu are diferente marcante intre partea de sus a corpului si cea de jos si nici curburi foarte evidente, atunci ai forma de linie. Chiar cand te ingrasi, acumulezi relativ putina grasime in zona abdomenului si a spatelui.

Trauma psihologica: Respingerea
Trezirea ranii: Inca de la concepere pana la varsta de un an. Trezita de parintele de acelasi sex. Nu s-a simtit dorita, acceptata. Aceasta rana este deci traita cu persoanele de acelasi sex.

Masca: fugara
Atitudinea si comportamentul fugarei: 

Ea crede ca nu are dreptul sa existe. Se intreaba ce face ea pe aceasta planeta. Se considera a fi nula si fara valoare. Se exclude din lumea exterioara, fugind in lumea sa. Ea gaseste numeroase mijloace de sustragere (astral, somn, droguri, alcool, etc.). O modalitate de a se sustrage din lumea fizica si de a se interesa de tot ceea ce este mental, intelectual. Se izoleaza chiar si in prezenta altora, se simte singura, caci are nevoie de atat de putin spatiu, ca devine aproape invizibila in fata altora. Fugara este adesea o perfectionista obsedanta in anumite domenii. Se crede un ideal de neatins. Se panicheaza repede urmand scenariile pe care si le construieste.

Forma siluetei: Corp lung, subtire, fara tonus. Umeri picati si spate curbat
Trauma psihologica: Abandonul
Aparitia ranii. Intre nastere si varsta de trei ani. Trezita de parintele de sex opus. Nu s-a simtit sustinuta si a simtit indeosebi lipsa de afectiune. Aceasta rana este deci traita in viata cu persoanele de sex opus.
Masca: dependenta
Atitudinea si comportamentul dependentei:

Aceasta cauta atentia, suportul si sustinerea, mai intai de toate, a anturajului. Ea poate de asemenea sa devina victima si deseori bolnava doar pentru a atrage atentia. Are dificultati in a functiona singura. Dificultati in a sta drept, se dezvolta cu ajutorul altora sau altor lucruri. Mari afinitati de comedianta, sa fie vedeta intr- o intalnire. Pune intrebari in mod regulat, nu de nevoie, ci doar pentru a atrage atentia. La batranete are multe angoase vis-à-vis de ideea singuratatii.

Forma siluetei: Mar
Trauma psihologica: Umilirea
Trezirea ranii: intre primul an de viata si varsta de trei ani. Trezita de catre parintele care reprima orice forma de placere fizica. Poate fi unul dintre parinti sau chiar amandoi. S-a simtit agresata in libertatea sa, privata sa cunoasca placerea fizica.
Masca: masochista
Atitudinea si comportamentul masochistei: 

O persoana foarte senzuala care iubeste placerile asociate cu sens, dar pe care le refuleaza din frica de a nu deborda, de a nu pierde controlul si de a nu-i fi rusine. Face totul pentru a nu fi libera, deci devine astfel prea serviabila si se ocupa de nevoile apropiatilor inaintea nevoilor ei.  Frecvent dezgustata de ea insasi, se trateaza in interiorul ei cu obraznicie si indignare. Se recompenseaza cu alimente, dandu-si astfel motive de a fi dezgustaa de ea insasi. Atrage situatii in public pentru a se umili.

Forma siluetei: Para
Trauma psihologica: Tradarea
Trezirea ranii: Intre varsta de doi si patru ani. Trezita de catre parintele de sex opus. S-a simtit tradata, manipulata sau mintita. Asteptarile sale nu corespund parintilor. Si-a pierdut increderea. Aceasta rana este deci traita cu parintele de sex opus.
Masca: dominatoarea
Atitudinea si comportamentul dominatoarei:

Avand o personalitate puternica, ea iubeste controlul exercitat asupra celorlalti pentru a-si raspunde propriilor asteptari. Cauta sa fie speciala si importanta. Netoleranta si nerabdatoare cu oamenii lenti. Incearca sa-si impuna punctul de vedere in orice moment. Foarte seducatoare si manipulatoare. Sceptica in privinta altora, din frica de a nu fi sedusa. Dificultatea in a fi cu cineva de sex opus. Nu are incredere atat de usor. Nu poate tolera sa fie mintita, dar ii minte des pe altii. Specialista in a da vina pe ceillalti, nu isi asuma responsabilitatea, dar isi doreste ca toata lumea sa o creada responsabila.

Forma siluetei: Clepsidra
Trauma psihologica: Nedreptatea
Trezirea ranii: Intre varsta de patru si sase ani. Trezita de catre parintele de acelasi sex. S-a simtit blocata in dezvoltarea propriei individualitati. A suferit din cauza racelii si insensibilitatii parintelui. Aceasta rana este deci traita alaturi de parintele de acelasi sex.
Masca: Rigida
Atitudinea si comportamentul rigidei: 

Foarte perfectionista, ea vrea sa traiasca intr-o lume perfecta. S-a privat de propria sensibilitate pentru a nu simti imperfectiunile. Pare a fi o eterna optimista chiar daca nimic nu functioneaza. Admite rar ca traieste probleme, oboseala sau dureri fizice. Nu isi recunoaste limitarile, deoarece nu le simte. Se controleaza usor (greutate, alimentatie, furie, etc). Poate fi catalogata ca rece si insensibila. Se simte apreciata pentru ceea ce face, nu pentru ceea ce este. Foarte exigenta cu ea insasi.

Sursa: „Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine” – Lise Bourbeau

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.