Gandurile noastre ne creeaza viitorul

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Gandurile noastre ne creeaza viitorul

Loading

0000000000.5

Fiecare dintre noi, inclusiv eu, suntem responsabili de tot ceea ce se intampla in viata noastra, atat de lucrurile bune, cat si de cele rele.

Fiecare gand care ne trece prin minte ne creeaza viitorul, fiecare vorba pe care o rostim construieste experienta noastra.

Noi suntem pe deplin responsabili de situatiile in care ne aflam, dar uitam ca puterea sta in noi si dam vina pe alte persoane sau pe conjunctura exterioara, atunci cand avem necazuri.

Tot ceea ce credem despre noi si despre viata devine adevarat pentru fiecare dintre noi.

Multi dintre noi nu-si dau seama de faptul ca exista un numar nelimitat de variante de a gandi, din care avem posibilitatea sa alegem.

Cand un om alege sa gandeasca ca viata inseamna singuratate si ca nimeni nu-l iubeste, isi creeaza premisele unei vieti singuratice si lipsite de iubire.

Dar daca doreste sa-si schimbe acest gand cu altul, mai optimist, de exemplu: „exista dragoste peste tot in jurul nostru, iar eu sunt o persoana iubitoare si demna de a fi iubita”, acest gand va deveni adevar pentru el si va incepe sa iubeasca si sa fie iubit de cei din jur, pentru ca a ales dragostea in locul singuratatii.

Multi avem idei preconcepute despre cine suntem si ne conducem viata dupa reguli rigide, care nu ne apartin, dar nu constientizam acest lucru. Inca de mici, am fost invatati ce anume sa credem despre noi, despre altii, despre lume.

Daca am crescut printre oameni nefericiti, speriati, suparati, ne formam o imagine negativa despre sine: „sunt o persoana rea, numai eu sunt de vina, n-am voie sa ma supar” si asemenea credinte irationale vor pune bazele unei vieti nefericite si pline de frustrari.

Cand devenim adulti, avem tendinta de a recreea aceeasi atmosfera incarcata de emotii negative, cu care ne-am obisnuit din copilarie.

Deasemenea, in mod inconstient reconstruim in cadrul relatiilor noastre personale acelasi tip de relatii pe care le-am avut noi cu parintii nostri sau parintii nostri intre ei.

Mai mult decat atat, obisnuim sa ne tratam pe noi insine si sa ne pedepsim in acelasi mod in care am fost tratati si pedepsiti de catre parintii nostri.

Ne incurajam si ne iubim in acelasi mod in care am fost iubiti si incurajati in copilarie. Cat de des iti spui in minte: „doar tu esti de vina; ce prostie ai facut”!, dupa modelul reprosurilor primite de la mama sau de la tatal tau? Destul de des, nu-i asa?

Dar cat de des te incurajezi singur, atunci cand te-ai impotmolit: „ai sa te descurci, intotdeauna te-ai descurcat, nu-ti face griji inutile!”

Daca v-ati recunoscut in exemplele prezentate, nu e cazul sa va invinuiti parintii, ei nu au facut altceva decat sa va invete ceea ce au fost invatati si ei, la randul lor. Ei nu va puteau incuraja intr-un mod care le era complet necunoscut.

Daca doriti sa va edificati in aceasta privinta, intrebati-i ce fel de copilarie au avut, ascultati-i cu compasiune si intelegere si aflati de unde provin regulile lor rigide de viata.

Veti intelege ca la randul lor si ei au fost tratati in acelasi mod in copilaria lor si nu au nici o vina pentru educatia rigida pe care au primit-o si pe care v-au dat-o.

Noi ne creem sistemul nostru de credinte in perioada copilariei, iar ca adulti ne construim experiente care sa se potriveasca cu aceste credinte.

Cati dintre noi n-au trecut de mai multe ori prin acelasi gen de experiente dificile de viata, doar pentru ca ele corespundeau credintelor noastre disfunctionale? Ti s-a intamplat si tie, nu-i asa?

Toate aceste experiente nefericite sunt create de gandurile si credintele tale formate in trecut si cand ai sa intelegi ca ele nu mai corespund prezentului, ca acum este momentul sa alegi ceea ce crezi si ceea ce gandesti , vei incepe sa-ti construiesti viitorul pe care il doresti si pe care il meriti.

Trecutul nu are putere asupra ta decat daca tu ii permiti acest lucru

Poti alege sa te eliberezi de gandurile negre si de regulile rigide din viata ta chiar acum, in timp ce citesti aceste randuri!

Poti alege sa nu te mai simti vinovat, sa nu te mai critici si sa te privesti ca pe o fiinta minunata, care merita sa fie iubita si respectata pentru simplul motiv ca s-a nascut!

Incearca sa faci acest lucru chiar acum, si daca ai inteles ca tot ceea ce se intampla in viata ta, este rezultatul modului tau de a gandi, ai inteles si faptul ca viitorul tau sta in puterea ta, el este creat de gandurile tale, care au devenit pozitive incepand de azi, chiar din acest moment.

(articol de Steliana Rizeanu)

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×