Gelozia are la baza Complexul de Inferioritate

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Gelozia are la baza Complexul de Inferioritate

Loading

Daca sunteti gelos, chiar si numai in mica masura, se datoreaza faptului ca va subestimati singur. Ati deprins un act psihologic gresit si il exersati foarte bine. Care act? Autoinvinuirea…

Va apreciati propria persoana dupa actiunile, performantele, realizate, prieienii si bunurile dumneavoastra.

Sunteti ferm convins ca ii depasiti pe alti, numai atunci cand sunteti mai aratos, mai bogat sau mai talentat. Pentru dumneavoastra, omul si comportamentul lui sunt inseparabile.

Daca obtineti o promovare (dovada clara a talentului dumneavoastra profesional — nu-i asa?), atunci, dintr-o data si in mod miraculos, considerati ca ati devenit si o persoana mai deosebita.

Iar daca va pierdeti slujba sau banii, sau infatisarea placuta, trageti concluzia ca valorati mai putin ca persoana umana.

Nici nu poate fi altfel, nu-i asa? Daca noi, ca persoane, suntem inseparabili de tot ceea ce este legat de noi, atunci este firesc sa ne condamnam sau sa ne pretuim in raport cu ceea ce ni se intampla.

Autoinvinuirea, asa cum utilizez, din punct de vedere psihologic, termenul, inseamna ca dumneavoastra singur va atacati, in dublu sens:

  1. a) pentru ca nu aveti succes, sau bani, sau dragoste; si
  2. b) in consecinta, ca fiinta umana sunteti lipsit de valoare si inferior.

lata cum apare si se mentine complexul de inferioritate.

In ce masura este sau nu iubita constituie unul din cele mai nefericite etaloane, la care recurge o persoana geloasa, pentru a-si judeca valoarea.

Simpatia sau antipatia manifestata de fiinta iubita, are aceeasi semnificatie ca si degetul mare al Imparaiului roman pentru gladiaiorul din Colosseum: ridicat in sus — viata, indreptat in jos — moarte.

Respingerea este monstrul cumplit, stafia groaznica cu care omul gelos se inspaimanta singur. Desi ea este tot atat de inofensiva ca si spaimele inocente ale copilariei.

 A fi lipsit de iubire ca persoana adulta poate fi un lucru incomod, suparator si trist. Dar nicidecum ceva care sa produca panica, sa va faca violent sau sa va determine sa va inecati amarul in bauturi.

Ar fi mai bine sa va cheltuiti energiile cu inlocuirea acestor procedee de autodistrugere: ati face mai mult, in felul acesta, pentru sanatatea dvs., decat complacandu-va in gelozie.

Acceptati-va asa cum sunteti si nu va mai conta atat de mult, daca altcineva va accepta sau nu.

Fragment din “Gelozia”  de Paul Hauck

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×