
Gelozia in relatia de cuplu
Gelozia este un raspuns natural si demonstreaza preocuparea si atentia acordate celeilalte persoane, insa atunci cand este dusa la extrem, poate distruge cu usurinta o relatie.
a) Ce este si cum se manifesta gelozia?
Gelozia este un amestec de emotii, sentimente, idei de suspiciune, teama de pierdere a persoanei iubite, ingrijorare, durere generata de infidelitatea sexual-afectiva a partenerului
b) De ce apare gelozia in cuplu?
Persoanele excesiv de geloase se indoiesc in permanenta, se intreaba frecvent ce se ascunde in spatele unor gesturi sau cuvinte nevinovate. Interpreteaza eronat ceea ce li se intampla, au nevoie permanent de asigurari, dovezi de fidelitate. Gelozia in cuplu apare din insecuritate, nesiguranta si, implicit, nevoia de securitate. Aceasta poate fi privita din dubla perspectiva: fie tu te simti nesigur(a) in relatie, te simti amenintat(a) de alte persoane care (in imaginatia ta) ar putea fi mai potrivite pentru partener, fie nesiguranta provine din atitudinea deschisa, sociabila a partenerului. In primul caz, insecuritatea este legata de o imagine de sine scazuta: daca tu nu te simti indeajuns de bun(a), de frumos/frumoasa, destept/desteapta, daca nu ai succes in cariera, daca pur si simplu nu esti multumit(a) de tine insuti, aceasta provoaca sentimente de nesiguranta si un mic complex de inferioritate. Astfel, crezand ca partenerul poate gasi o alta persoana mai atractiva, desteapta etc., te vei confrunta cu sentimente de gelozie, uneori irationale si nebazate pe fapte.
c) Ce poti face daca esti prea des gelos/geloasa?
1. analiza trairilor- sa te intrebi de unde vine aceasta emotie
2. control – sa controlezi acele momente in care simti ca gelozia iese la suprafata
Va multumesc,