Iertarea ca punte către libertatea interioară

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Iertarea ca punte către libertatea interioară

Loading

Procesul de iertare este simplu în esență. Ori de câte ori te gândești la persoana respectivă, aplică principiul substituției și rostește următoarele:

„Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze; o iert pentru tot ce s-a întâmplat și îi doresc tot binele din lume.

Nu este posibil să oferi binecuvântări și iertare unei alte persoane menținând, în același timp, sentimente de supărare sau mânie.

Gândurile pozitive vor anula efectele celor negative. Procesul de vindecare personală poate fi accelerat prin asumarea responsabilității pentru propria parte în situația care a generat conflictul. Rareori situațiile care stârnesc mânie și resentimente se întâmplă fără un context.

De cele mai multe ori, ai contribuit, într-un fel sau altul, la crearea situației. Astfel, este esențial să ai maturitatea de a-ți asuma responsabilitatea.

În acest moment, poți spune:

„Sunt responsabil(ă). Nu ar fi trebuit să mă implic în această situație sau să persist în ea atât de mult timp. Nu ar fi trebuit să fac ceea ce am făcut. Îl(îi) iert cu totul și îl(îi) las să meargă.”

La început, iertarea poate părea dificilă. Aceste cuvinte pot părea grele. Mulți își structurează întreaga existență adultă în jurul greutăților lor, temându-se că, renunțând la plângeri, nu vor mai avea subiecte de discuție. Totuși, nu te teme.

Iertându-i pe ceilalți și lăsându-i să plece, vei simți imediat o eliberare și vei deveni mai fericit. Pe măsură ce sentimentele de mânie și resentiment se disipă, mintea ta se va umple de gânduri pozitive. Vei dobândi mai multă energie și entuziasm, simțindu-te mai puternic(ă) și mai încrezător(ă). Un viitor luminos se va deschide în fața ta.

Nu te îngrijora de reacția prietenilor când decizi să ierți pe cei care te-au rănit. Este posibil ca ei să fie deja obosiți de lamentările tale. Iertând, vei observa că legătura ta cu anumite persoane se baza doar pe plângerile comune. Poate vei descoperi că nu mai ai interes să interacționezi cu ei.

Persoanele pe care trebuie să le ierți:

  1. Părinții: Indiferent dacă mai sunt în viață sau nu, este esențial să-i ierți pentru orice greșeală din educația ta. Recunoaște-le meritele pentru că te-au adus pe lume. Iertându-i, poți să te eliberezi de rolul de victimă și să-ți deschizi calea către maturitate și creștere personală.
  2. Relațiile personale eșuate: Acestea includ foste căsătorii sau parteneriate semnificative. Recunoaște-ți partea de responsabilitate și iartă persoana respectivă, eliberându-te de furie și resentimente.
  3. Tehnica Scrisorii: Scrie o scrisoare în trei părți persoanei respective, exprimând iertarea, detaliind motivele supărării și urându-i binele. Trimite scrisoarea pentru a te elibera de povara emoțională, fără a te îngrijora de reacția destinatarului. Scopul este eliberarea personală și pacea interioară.

Iertarea este un act de eliberare personală ce deschide calea către un viitor luminos și împlinit.

În a treia categorie, e esențial să îi eliberezi pe toți cei din viața ta care ți-au adus vreodată durere sau suferință.

Permite-le să plece din spațiul tău emoțional. Iartă fiecare superior, colaborator, prieten, înșelător sau trădător ce ți-a provocat disconfort în orice formă. Curăță-ți inima de resentimente. Elimină fiecare nume și imagine asociată cu ei, rostind:

„Il/o iert pentru tot ce s-a întâmplat și îi doresc tot binele din lume.”

Repetă această afirmație ori de câte ori îți vin în minte acea persoană sau situație, până când dispare orice sentiment negativ.

Eliberarea de propriei greșeli

În cea de-a patra și ultima categorie, persoana pe care trebuie să o ierți cel mai mult ești chiar tu. E crucial să te ierți pentru toate deciziile neinspirate, acțiunile impulsive, cuvintele greșite sau comportamentele nedorite pe care le-ai manifestat vreodată. Renunță la povara acestor erori din trecut; ele s-au petrecut atunci, iar acum situația este diferită.

Privind retrospectiv, atunci când ai comis acele fapte, nu erai persoana pe care o reprezinți astăzi. În acele momente, erai o versiune mai puțin matură și experimentată de sine. Nu te mai auto-condamna pentru evenimente care nu mai pot fi schimbate.

În procesul terapeutic, un moment de cotitură pentru cei afectați de sentimente intense de vinovăție sau rușine, adesea cauzate de traume timpurii, este realizarea că Nu a fost vina mea.”

Uneori, ai făcut sau ți s-au întâmplat lucruri în perioade când erai prea tânăr sau lipsit de experiență pentru a înțelege sau schimba circumstanțele. Nu a fost culpa ta. Ai făcut tot posibilul. Ești în regulă. Iartă-te și eliberează-te.

Simplu spus:

„Ma iert pentru toate greșelile pe care le-am făcut. Sunt în esență o persoană bună și mă așteaptă un viitor luminos.”

De fiecare dată când te gândești la acele momente, repetă: „Mă iert complet.”

Și apoi, mergi mai departe. Concentrează-te pe viitor, nu pe trecut. Focalizează-te pe ceea ce urmează, nu pe ce a fost.

Dacă ai cauzat rău cuiva și încă te simți afectat de aceasta, încearcă să contactezi persoana respectivă sau să-i scrii pentru a-ți cere iertare.

Exprimă-ți regretul pentru cuvintele sau acțiunile tale. Indiferent de reacția sa, pozitivă sau negativă, aceasta nu contează. Actul tău de contriție sau exprimare a regretului te va elibera.

O ultimă avertizare

Mulți sunt receptivi la ideea de iertare, un principiu fundamental în majoritatea religiilor, precum și în psihologie și metafizică.

Poate te simți confortabil cu gândul de a-i ierta pe cei care ți-au greșit. Totuși, există un pericol: refuzul de a ierta chiar și un singur incident major poate sabota întreaga ta existență.

Acest refuz persistent poate bloca progresul tău.

Multe persoane își distrug viețile prin resentimente persistente față de o singură persoană. Nu permit acest lucru să te definească. Arată curaj și integritate, iertând pe fiecare, fără excepție.

Nu ar trebui să existe resentimente în inima ta. Mintea ta ar trebui să fie serenă și limpede.

Ar trebui să poți afirma:

„Nu păstrez gânduri negative sau resentimente față de nimeni; iert pe toți cu inima deschisă.”

 

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×