Infruntarea dezechilibrului in relatia de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Infruntarea dezechilibrului in relatia de cuplu

Loading

Care sunt factorii care ajuta un cuplu sa traiasca in liniste si echilibru? Armonia unei legaturi intime este cu siguranta influentata de modul de comunicare pe care au ales sa-l adopte partenerii de cuplu. Alte aspecte cheie pentru bunastarea si echilibrul raportului de cuplu sunt: intimitatea, increderea, ascultarea reciproca, capacitatea de a accepta si arata vulnerabilitatile proprii partenerului, sustinerea persoanei iubite, confruntarea si satisfacerea in sfera intima a cuplului.

Infruntarea dezechilibrului in relatia de cuplu

Cand vorbesc de armonie si echilibru in cuplu nu ma refer la o situatie fara nici un conflict sau discutie, pentru ca in acest caz ar tinde sa lipseasca comparatia si confruntarea cu celalalt, sustinerea si intimitatea.
Intr-un cuplu “sanatos” trebuie sa existe capacitatea de a tolera prezenta conflictelor; intalnirea la un nivel intim cu partenerul de viata are nevoie de momente in care exista discutii, dezbateri, dezacord, care, daca sunt abordate constructiv conduc la cresterea personala si la dezvoltarea relatiei.
In unele cupluri se intampla ca membrii acestuia simt ca nu pot sa-si exprime disconfortul, poate, din cauza:

• fricii de a-l pierde pe celalalt

• posibilitatii de a crea diverse situatii de tensiune excesiva

• sperantei ca situatia se va rezolva cu timpul.

Aceste cauze pot duce la situatii care genereaza acceptarea, de fapt si de drept, a disconfortului, precum:

• intruziunea din partea unor membri ai familiei extinse in viata de cuplu

• lipsa de echilibru in gestionarea vietii de familie

• lipsa de intimitate …

Daca aceste aspecte nu sunt abordate si rezolvate in cadrul intim al cuplului, pot fi redirectionate catre un comportament ostil implementat in timpul vietii de zi cu zi, care se incheie cu indepartarea partenerilor din sanul relatiei si prin crearea unui cerc vicios bazat pe plangeri si reprosuri care vizeaza evidentierea deficientelor celeilalte parti, care de fapt, duc la exacerbarea situatiei.

Echilibru in relatie

O legatura stabila asigura prezenta unui echilibru in cuplu, bazat pe reorganizarea continua a legaturii, necesara pentru a aborda pozitiv evenimentele vietii.
Stabilitatea, in acest caz, este foarte diferita de conceptul de imobilitate, deoarece necesita abilitatea de a se adapta si a adopta propiul rol in cadrul raportului de cuplu, in functie de situatie. Daca membrii unui cuplu adopta roluri rigide, fara variatii, mai devreme sau mai tarziu va exista riscul de a se simti sufocati in interiorul unei imagini de sine care nu permite exprimarea pe deplin a tuturor nevoilor si resurselor avute la dispozitie. Cand se intampla acest lucru se creeaza un blocaj in care persoana dominanta din relatie, in momentul in care se va confrunta cu o greutate, nu va primi sprijin.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×