Inteligenta intuitiva: sfaturi ca sa o cultivi

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Inteligenta intuitiva: sfaturi ca sa o cultivi

Loading

0000000000.7

Desi multi probabil o considera un fel de putere supranaturala, inteligenta intuitiva are la baza cunoasterea si experienta de viata depozitate de subconstient.

Carti precum Invatarea intuitiei (Educating Intuition) de Robin M. Hogarth sau Inteligenta intuitiva. De ce stim ceea ce stim (Intuitive Intelligence: Why We Know What We Know) de Malcolm Gladwell pun in evidenta aceasta dimensiune importanta a mintii umane.

Cineva care poseda inteligenta intuitiva este capabil sa auda vocea subconstientului sau si sa gaseasca mai repede solutii utile. Departe de a fi „magie”, inteligenta intuitiva este un aspect logic al vietii de zi cu zi pe care merita sa-l cultivam. In articolul de azi iti vom prezenta tot ceea ce trebuie sa stii despre acest subiect.

Cum se cultiva inteligenta intuitiva?

O conceptie gresita foarte raspandita este ideea ca numai femeile poseda intuitie. In realitate insa, atat creierul barbatilor, cat si cel al femeilor prezinta aceasta abilitate uimitoare.

Singura diferenta este ca persoanele de sex feminin tind sa-si asculte mai atent vocea interioara si sa se ghideze dupa presimtirile lor—pe scurt,femeile stabilesc o legatura mai intima cu subconstientul lor.

Un fenomen interesant este faptul ca multi barbati apeleaza la intuitie fara sa-si dea seama. Conform lui Daniel Goleman, un expert in domeniul inteligentei emotionale:

Agentii de bursa iau decizii in doar cateva secunde. Avand la dispozitie putin timp pentru a analiza toate datele, acestia se lasa condusi de „instincte”, iar inteligenta intuitiva de care dau dovada este pur si simplu un raspuns automat bazat pe intreaga lor experienta.

Medicii, psihologii si alti specialisti apeleaza deseori la intuitia lor deoarece aceasta face uz de rezervele lor de cunostinte si le permite sa observe anumit subtilitati.

Invata sa-ti asculti vocea interioara

Cu siguranta ai trecut deja prin urmatoarea experienta: ai facut cunostinta cu cineva si imediat ai inceput sa ai senzatia ca aceasta persoana nu este de incredere. Uneori se dovedeste ca impresia ta initiala a fost nefondata, dar in general nu ti se intampla sa te inseli. Oare ai un fel de abilitate speciala?

Raspunsul la aceasta intrebare este „da”. De-a lungul vietii tale, ai trecut prin numeroase situatii din care ai invatat anumite lucruri si ai tras concluzii, chiar daca nu ai fost constient de asta.

Creierul depoziteaza si clasifica imaginile, senzatiile, mirosurile si alte informatii intr-un mod profund si subtil, modeland treptat ceea ce de obicei numim „intuitie”, o componenta importanta a identitatii noastre. Propria noastra persoana este programata sa ofere raspunsuri rapide in anumite situatii specifice.

Probabil te intrebi daca este o idee buna sa-ti asculti intuitia, nu-i asa? Raspunsul la aceasta intrebare este categoric „da”.

Inteligenta intuitiva ne permite sa tragem concluzii ce sunt in armonie cu identitatea noastra, care ne defineste ca persoana. Cineva care isi ignora intuitia se ignora practic pe sine.

Iata un exemplu concret: Familia ta iti sugereaza sa accepti o slujba care ti-ar putea oferi o situatie financiara mai sigura pe viitor, dar totusi intuitia ta iti spune ca daca accepti nu vei fi fericit. Partea ta rationala insa iti spune ca mai multi bani inseamna o viata mai buna. Asadar, ce-ar trebui sa faci?

Asculta-ti atent intuitia. Aceasta este strans legata de emotiile, experientele si identitatea ta.

Dupa ce ti-ai ascultat intuitia, incearca sa privesti situatia dintr-un unghi mai rational: De ce ai accepta o slujba care stii ca o sa te faca nefericit? Inteligenta intuitiva pe care o posezi deja ti-a oferit raspunsul acestei dileme.

„Gandirea zen”

Sa ne intoarcem la Daniel Goleman. Conform acestuia, liderii marilor corporatii (precum Google sau Facebook) le recomanda angajatilor lor sa „gandeasca zen”. Iata ce presupune asta:

Atunci cand trebuie sa gasesti raspunsul corect la o anumita dilema, asculta-te pe tine insuti.

A gandi zen presupune ca initial sa te calmezi, trecand in fundal presiunea, stresul, gandurile si anxietatile care te limiteaza. Numai dupa ce faci asta vei putea sa-ti accesezi intuitia.

De indata ce ai luat legatura cu intuitia ta, cu vocea ta interioara, permite-ti sa te conectezi din nou cu lumea din exterior—dar ia in considerare doar aspectele necesare pentru a lua o decizie inovativa, originala si creativa.

Dupa cum bine vezi, inteligenta intuitiva poate fi foarte utila in viata de zi cu zi. Ea ne permite sa descoperim solutii echilibrate, bazate pe nevoile si personalitatea noastra.

O abordare exclusiv rationala si logica presupune deseori ignorarea aspectelor esentiale pentru dezvoltarea noastra emotionala si personala. Din acest motiv, este important sa tinem cont atat de logica, cat si de intuitie.

Sursa: https://dozadesanatate.ro/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.