Intimitatea in relatia de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Intimitatea in relatia de cuplu

Loading

Este cunoscut faptul ca un cuplu erotic (Eros-zeul iubirii la greci; d.p.v. psihanalitic – ansamblul dorintelor sexuale) presupune doua persoane, de regula de sexe diferite (desi nu este obligatoriu), care au pentru o vreme urmatoarele caracteristici:

– sentimente de afectiune unul pentru celalalt (iubire, atasament, respect etc);

– atractie sexuala, care duce (sau nu) la relatii sexuale;

– orientari valorice sau scopuri comune;

– timp petrecut impreuna (unul cu celalalt, in doi, dar si in sfera sociala);

– dorinta de a fi impreuna pe o perioda mai indelungata.

Totusi, fiecare dintre noi cunoastem cupluri, fie ele casatorite sau necasatorite, care nu indeplinesc una sau mai multe dintre aceste caracteristici.

Exista, de exemplu, cupluri care nu mai au nici atractie sexuala si nici relatii sexuale, dar inca impartasesc sentimente de afectiune unul fata de celalalt, sau cupluri care, pentru o perioada, nu mai locuiesc impreuna si nici nu mai petrec timp impreuna, decat telefonic, deoarece sunt separati de angajamente profesionale sau personale (exemplul celor care pleaca sa lucreze sau sa studieze in strainatate pe perioade lungi de timp).

In scopul de a trai si de a sprijini o relatie sentimentala care se dovedeste sanatoasa, intima si de lunga durata, cu vitalitate, placere si pasiune, este necesar in primul rand sa dezvoltam o identitate care ne va permite sa evitam riscul de a idealiza partenerul de viata, plasandu-l in centrul existentei noastre, dandu-ne putere si respect pentru noi insine, astfel incat sa nu ne fie frica si sa nu simtim anxietate si frica de abandon (riscul de dependenta emotionala) pentru a nu ne teme de apropierea celuilalt.

In acest fel, ne simtim protejati de propriile frontiere, oferindu-ne un bun echilibru intre apropiere si distanta (ceea ce defineste interdependenta).

Pentru a gasi intimitate in relatia de cuplu este important, in primul rand, ca noi insine sa ne simtim bine cu propiul corpul, propiile emotii, sentimente si ganduri ca sa le putem impartasi partenerului de viata.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.