Între umbre și lumină – zona gri a depresiei

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Între umbre și lumină – zona gri a depresiei

Loading

A fi “aproape deprimat” nu echivalează cu diagnosticul de depresie. Mai degrabă, descrie o dispoziție negativă, care aduce cu sine oboseală și lipsa de energie, afectând capacitatea de a te bucura de momentele plăcute ale vieții și de a fi productiv la locul de muncă.

Această stare reprezintă un teritoriu intermediar între întunericul depresiei și lumina unei dispoziții normale. Este important să recunoaștem această zonă gri, deoarece, chiar dacă nu îndeplinește criteriile clinice pentru depresie, ea poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

În această stare, individul se poate simți prins între două lumi: nu este suficient de afectat pentru a căuta ajutor medical urgent, dar nici nu se simte complet bine.

Această zonă gri necesită atenție, deoarece neglijarea simptomelor poate duce la agravarea stării de bine emoțională și psihologică.

Chiar dacă nu este clasificată ca depresie, această stare de spirit proastă poate beneficia de intervenții proactive, cum ar fi adoptarea unui stil de viață sănătos, implicarea în activități care aduc satisfacție și plăcere, și căutarea suportului emoțional din partea familiei, prietenilor sau a unui consilier.

Un set simplu de întrebări, create de psihologul Shelley Carson de la Harvard University’s Department of Psychology, poate oferi indicii dacă te afli într-o stare de pre-depresie.

Reflectă la următoarele aspecte:

Ai pierdut interesul pentru activități care odinioară îți aduceau plăcere sau amuzament?

Te găsești frecvent iritat și reacționezi excesiv la situații care înainte ți se păreau banale?

Inventezi pretexte pentru a evita interacțiunile cu prietenii sau familia?

Ai sentimentul că te miști mecanic prin viață, fără scop, și că fiecare zi se târăște nesfârșit?

Te simți copleșit de stres și crezi că problemele tale sunt insurmontabile?

Aceste întrebări sunt menite să scoată în evidență simptomele ușoare ale depresiei sau ale unei stări emoționale perturbate, care nu sunt îndeajuns de severe pentru a fi diagnosticate ca depresie majoră, dar care totuși afectează calitatea vieții.

Dacă răspunsurile tale indică un model constant de disconfort emoțional, acesta poate fi un semn că ar trebui să cauți sprijin sau să te adresezi unui specialist.

Chiar dacă aceste întrebări oferă o perspectivă preliminară, ele nu înlocuiesc o evaluare profesională. Este important să discuți cu un specialist în sănătate mintală dacă experimentezi simptome persistente sau dacă acestea îți afectează capacitatea de a funcționa în viața de zi cu zi.

Un terapeut sau un consilier poate oferi suport, orientare și, dacă este necesar, un plan de tratament personalizat pentru a aborda aceste provocări emoționale. Abordarea timpurie a simptomelor poate preveni agravarea stării de bine și poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Indivizii aflați în stadiul de „aproape depresie” confruntă o serie de provocări care, deși pot părea minore la prima vedere, au un impact profund asupra calității vieții.

Aceste probleme includ lipsa satisfacției profesionale, nefericirea în relațiile personale, anxietatea crescută, senzația de lipsă a controlului asupra propriei vieți și sentimentele de inferioritate față de ceilalți.

Interesant este că, în unele cazuri, persoanele în această fază pot percepe suferința lor ca fiind chiar mai intensă decât cea a indivizilor diagnosticați cu depresie majoră, posibil datorită conștientizării și luptei interne cu starea lor, fără a avea claritatea unui diagnostic sau a unei căi de tratament.

Acest stadiu intermediar, deși nu este catalogat ca o afecțiune mintală gravă în sine, este asociat cu niveluri ridicate de stres și disconfort emoțional.

Ceea ce amplifică gravitatea acestei stări este descoperirea că aproximativ 75% din cazurile de „aproape depresie” pot progresa spre depresie severă dacă simptomele nu sunt recunoscute și abordate în timp util. Această informație subliniază importanța detectării precoce și a intervenției terapeutice.

Pe lângă impactul imediat asupra stării de bine a individului, depresia are consecințe semnificative pe termen lung asupra sănătății fizice.

Persoanele care suferă de depresie au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiace și un risc de șase ori mai mare de a muri din cauza unui atac de cord, comparativ cu cei care nu sunt afectați de această tulburare.

Mai mult, riscul de suicid pentru cei diagnosticați cu depresie este de până la 16 ori mai mare decât în populația generală.

Aceste statistici alarmante evidențiază necesitatea vitală de a recunoaște și trata simptomele „aproape depresiei” cât mai curând posibil.

Identificarea și abordarea timpurie a acestor semne poate preveni evoluția către o formă mai severă de depresie și poate reduce riscurile asociate pentru sănătatea fizică și mentală.

Eforturile de prevenție pot include educația pentru sănătatea mintală, accesul facil la servicii de consiliere și terapie, precum și promovarea unui stil de viață echilibrat, cu accent pe alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și tehnici de gestionare a stresului.

Este crucial să se creeze un mediu în care persoanele să se simtă confortabil să caute ajutor și să discute despre stările lor emoționale, fără teama de stigmatizare sau judecată.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×