
Inventar de personalitate pentru adulti
Inventar de personalitate pentru adulti
1. niciodata 2. foarte rar 3. uneori 4. foarte des 5. totdeauna
1. Vi se intampla ca dintr-un motiv neinsemnat sa fiti cuprins(a) de o stare de neliniste care va impiedica sa va concentrati la lucru un timp mai indelungat (cateva ore pe zi, mai multe zile in sir)?
2. Aveti perioade cand si preocuparile care v-au atras cel mai mult numai prezinta interes pentru dvs. si nu va mai mobilizeaza ?
3. Cand vi se intampla un lucru deosebit pentru dvs., pe care ceilalti nu-l observa simtiti nevoia sa vorbiti despre el?
4. Va entuziasmati usor pentru unele lucruri, ca apoi la scurt timp sa va simtiti dezamagit ?
5. Va impacati cu programul de lucru cu ore fixe si cu supunere fata de obligatii si fata de sefi ?
6. Aveti perioade cand ceea ce se intampla in jur nu va intereseaza simtind nevoia sa ramaneti adancit in gandurile dvs. ?
7. Exprimati prima parere care va trece prin minte in legatura cu un lucru sau o situatie ?
8. Exista persoane care vor sa va atraga in discutii (sau actiuni) periculoase intentionat ?
9. Preferati activitatile care trebuiesc executate incet si cu mai multa meticulozitate?
10. Cand trebuie sa vorbiti intr-o adunare sau cu o persoana nefamiliala (cu pozitie mai importanta) va simtiti tulburat(a), incordat(a), va bate inima, vi se perturba gandurile si vorbirea, vi se strange stomacul, etc.?
11. Decat sa pari un fricos in fata celor care ti-au facut rau mai bine faci orice ca sa le arati ca nu te intimideaza nimeni?
12. Aveti grija ca toate obiectele cu care veniti in contact sa fie dezinfectate, iar daca nu sunteti sigur de curatenia lor evitati contactul direct?
13. Va ganditi mult la greselile dvs. fata de altii?
14. Reusiti ca in timpul serviciul sa lucrati 5-6 ore zilnic cu interes si fara sa va simtiti obosit (facand scurte pauze din cand in cand, iar acasa sa va achitati de obligatiile casnice, sau sa lucrati altceva)?
15. Pastrati un timp mai indelungat amintirea unor emotii sau situatii neplacute, neputand sa va alungati suferinta?
16. Considerati ca din propria dvs. vina nu a-ti reusit sa realizati ceea ce a-ti fi dorit in momentele importante de viata?
17. Simtiti ca aveti nevoie de admiratia celor din jur, chiar daca nu va straduiti sa o provocati?
18. Va infuriati atat de tare incat va vine sa loviti persoana care va supara sau sa spargeti, sa rupeti lucrurile care va cad in mana in momentul respectiv?
19. Credeti ca persoane din familie, de la serviciu sau dintre cunostinte nu va vad cu ochi buni si va fac rau din umbra sau pe fata pentru ca le sunteti superiori?
20. Obisnuiti sa discutati din proprie initiativa (fara a fi intrebat de ceilalti) despre problemele proprii, despre ceea ce vi se intampla la serviciu (la scoala) sau in alte ocazii cu cunostintele sau cu persoane din familia dvs.?
21. Se intampla sa vi se repete in minte ganduri inutile un timp mai indelungat (cateva ore pe zi, cateva zile) de care sa nu puteti scapa si care va deranjeaza la lucru sau in alte situatii?
22. Se intampla ca de anumite lucruri sau situatii (singuratate, aglomeratie, public, animale, injectii, examene, lift, scari, inaltimi, sange, etc.) sa va temeti atat de tare incat frica va impiedica sa va comportati ca majoritatea oamenilor in situatiile respective?
23. Daca nu dormiti dupa-amiaza cel putin o ora va simtiti tot atat de capabil de efort ca si dimineata?
24. Considerati ca nu sunteti in stare de nimic folositor simtindu-va satul de propria dvs. persoana?
25. Cand aflati (sau vi se intampla) un lucru neplacut pentru dvs. va schimbati imediat dispozitia exprimandu-va neplacerea prin manifestari usor vizibile (agitatie, plans, cuvinte dure, iritabilitate)?
26. Va aparati drepturile indiferent de mijlocul la care sunteti nevoit sa recurgeti?
27. Aveti senzatii dureroase sau in general senzatii neplacute in diverse parti ale corpului (cap, inima, stomac, maini, picioare etc.) pentru care medicii nu gasesc nici o explicatie precisa si nu reusesc sa vi le trateze?
28. Cand un lucru nu va place refuzati sa-l faceti orice s-ar intampla?
29. Grija pentru un lucru mai dificil pe care il aveti de facut sau gandul la ceea ce s-a intamplat in timpul zilei va poate face sa nu dormiti aproape toata noaptea?
30. Credeti ca viitorul nu va mai poata aduce nici o bucurie sau reusita?
31. Ati dorit (ati dori ) foarte mult sa fiti actor (actrita)?
32. Situatiile in care avem de a face cu oamenii sunt ocazii in care suntem inselati?
33. Treceti la realizarea unui lucru inainte de a-l fi planificat in cele mai mici amanunte ale sale?
34. Puteti sa lucrati in zgomot (de voci, de tramvai, de masina de scris, etc.) fara dificultati de concentrare 4 ore pe zi?
35. Suferiti cand nu reusiti sa respectati o promisiune, gandindu-va mult timp la faptul ca v-ati tinut de cuvant?
36. Urmariti cu tenacitate toate sau aproape toate scopurile pe care vi le propuneti, chiar daca intampinati mai multe piedici?
37. Aveti perioade cand simtiti nevoia sa nu iesiti din casa, sa nu vedeti si sa nu vorbiti cu nimeni?
38. Aveti curajul sa intrati linistit si sigur pe dvs. intr-o sala sau o camera unde lume necunoscuta (sau mai putin cunoscuta) este adunata si asezata, asa incat aparitia oricui se observa?
39. Credeti ca aveti un organism mult mai sensibil decat persoanele din jurul dvs. si de aceea simtiti nevoia sa fiti sfatuit de medic cum sa va ingrijiti?
40. Va vine usor sa deschideti cu o persoana necunoscuta cu care nu sunteti obligat(a) sa discutati?
41. Suportati pe cineva (persoane neoficiale) sa faca in prezenta dvs. afirmatii gresite despre lucruri pe care dvs. le cunoasteti exact fara ca sa interveniti imediat?
42. Dupa o saptamana de lucru obisnuita, o zi si jumatate de repaos va este suficienta pentru a va simti odihnit(a)?
43. Daca sunteti contrazis intr-o discutie se intampla sa aveti senzatii de sufocare, tremur, diferite dureri, sa plangeti si sa nu mai fiti bun de nimic toata ziua?
44. Cand trebuie sa luati hotarari mai importante aveti sentimentul nesigurantei si dupa un timp mai indelungat de gandire?
45. Simtiti nevoia sa verificati de mai multe ori (cel putin de 3 ori) daca ati lasat casa sau locul de munca in siguranta, daca ati facut un lucru corect, daca nu ati uitat nimic, etc. simtindu-va nelinistit daca nu verificati, desi stiti ca ati mai verificat?
46. Interesul dvs. pentru o activitate care la inceput va atrage se mentine pana la sfarsit, chiar daca pe parcurs constatati ca e mai putin atractiva decat v-ati asteptat?
47. Daca un functionar, un vanzator sau alta persoana, care prin functia sa trebuie sa va serveasca, nu va serveste asa cum s-ar cuveni, va adresati sefului sau pentru a-l pune la punct?
48. V-ati gandit si v-ati pregatit (ati incercat) vreodata sa va sinucideti considerand ca nu mai aveti ce astepta de la viata?
• niciodata nu am gandit si nu am incercat
• m-am gandit dar nu am incercat niciodata
• am incercat odata
• am incercat de 2 ori
• am incercat mai mult de 2 ori
49. Analizati cu atentie toate gesturile sau cuvintele pe care vi le adreseaza persoanele cu care veniti in contact?
50. Daca sunteti intr-un grup in care atmosfera este monotona, luati primul sau printre primii initiativa de a inveseli lumea ?
51. Teama ca o sa va imbolnaviti sau ca sunteti bolnav de o boala grea va descurajeaza si va nelinisteste?
52. Cand aveti un conflict cu cineva sau sunteti pus intr-o situatie neplacuta simtiti ca vi se urca sangele la cap si ca trebuie sa izbucniti in plans sau sa ripostati violent fara sa va mai ganditi la consecinte?
53. Preferati sa lucrati singur?
54. Nemultumirile de la serviciu v-au obligat sa schimbati locul de munca?
• niciodata
• odata sau de doua ori
• de trei pana la cinci ori
• de cinci pana la sase ori
• de peste sase ori
55. Va simtiti stingherit daca cineva se uita la dvs. cand lucrati?
56. Va ingrijiti ca prezenta dvs. (aspectul fizic, imbracamintea, cuvintele, gesturile) sa faca impresie buna asupra celorlalti?
57. Sunteti chinuit de ganduri ca s-ar putea intampla ceva pentru dvs. sau unei persoane apropiate, incat sa fiti gata sa izbucniti in plans desi va dati seama ca nu aveti motive suficiente de ingrijorare!
Manual
Cotare si interpretare
Inventarul cuprinde urmatoarele 14 variabile bipolare, corespunzand la anumite comportamente, care pot fi descrise dupa cum urmeaza:
A – anxietate generala – dispozitie pentru aparitia unei tensiuni emotionale cu corelate vegetative, care se manifesta cu o intensitate disproportionata in raport cu gravitatea semnificatiei situatiei reale (de obicei orice situatie de incertitudine), provocand dezordine in fluxul ideativ si actional. La aceasta variabila corespund itemii: 1, 29, 44 si 57.
E – instabilitate emotionala – schimbare de atitudine (implicand si schimbare de dispozitie emotionala, continut ideativ si actiune) fata de o anumita situatie, schimbare nejustificata prin modificarile situatiei reale insesi.
La aceasta variabila corespund itemii: 4, 9, 25, 43, 46
C – emotivitate/dispozitie fobogena – manifestarea unui comportament de frica fata de anumite situatii precise, continutul situatiilor fobogene variind de la un individ la altul.
La aceasta variabila corespund itemii: 10, 22, 38, 55
D – depresie – dispozitie emotionala cu corelate somatice, care genereaza alterari ale imaginii de sine in sens negativ si reducerea intensitatii si diapazonului tuturor proceselor psihice care participa la insertia activa a individului in mediul sau apropiat.
La aceasta variabila corespund itemii: 2, 16, 24, 30, 37, 48
E – egocentrism conflictogen – incapacitate de efort voluntar de modelare a aptitudinilor individuale in functie de cerintele mediului social apropiat, in conditii care presupun autoconstrangere si inacceptare de frustratii.
La aceasta variabila corespund itemii: 5, 13, 28, 35, 54
F – perseverare revendicativa – impulsul pentru actiuni perseverente de realizare a scopurilor personale prin mijloace egocentrice, impuls generat de conflictul dintre atitudinea celor din jur fata de subiect si de imaginea de sine a acestuia.
La aceasta variabila corespund itemii: 11, 26, 36, 47
G – anxietate hipocondriaca – forma intermediara intre A si C – forma particulara si mixta de anxietate si emotivitate al carei continut il reprezinta diferite situatii si obiecte potential nocive organismului subiectului.
La aceasta variabila corespund itemii: 12, 27, 39, 51
H – demonstrativitatea – trebuinta de valorizare a propriei persoane in situatii de grup sau interpersonale prin mijloace de atragere a atentiei neadecvate situatiei.
La aceasta variabila corespund itemii: 3, 17, 31, 50, 56
I – impulsivitate – incapacitatea de retinere a actiunilor de descarcare verbala sau vegetativ-motorie generate de cresterea tensiunii interne in situatii frustrante.
La aceasta variabila corespund itemii: 7, 18, 41, 52
K – interpretativitate – tendinta de a trage concluzii pe care situatia reala nu le justifica si de a le raporta la sine.
La aceasta variabila corespund itemii: 8, 19, 32, 49
L – sensibilitatea emotionala – vibratie emotionala declansata de situatii umane sau estetice.
La aceasta variabila corespund itemii:
M – perseverare obsesiva – repetitia inutila de evenimente psihice (cognitive, emotionale) care se impun subiectului in ciuda constiintei inutilitatii lor.
La aceasta variabila corespund itemii: 15, 21, 33, 45
N – introversie – dispozitie emotionala de retragere in sine, care antreneaza orientarea intregii vieti psihice spre interiorul subiectiv.
La aceasta variabila corespund itemii: 6, 20, 40, 53
C – fatigabilitate – incapacitatea de rezistenta la efortul psihic si fizic cotidian caracteristic conditiilor de lucru obisnuite pentru un adult.
La aceasta variabila corespund itemii: 14, 23, 34, 42
Va multumesc,