Istoria Valentine’s Day: Origini și evoluție

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Istoria Valentine’s Day: Origini și evoluție

Loading

Valentine’s Day, sărbătoarea iubirii și a afecțiunii, este marcată în fiecare an pe 14 februarie. Cu toate acestea, puțini cunosc originea complexă și evoluția acestei zile, care își are rădăcinile în tradiții antice, mitologie și istorie creștină. Acest articol explorează călătoria Valentine’s Day de la originile sale până la forma actuală, dezvăluind cum a devenit una dintre cele mai iubite sărbători din lume.

Origini antice

Valentine’s Day își are unele dintre origini în festivalul roman Lupercalia, sărbătorit între 13 și 15 februarie. Lupercalia era un festival de fertilitate, însoțit de rituri care celebrau venirea primăverii și încurajau prosperitatea și fertilitatea. Prin ritualuri specifice, se credea că se purifică orașul Roma și se protejează cetățenii de spiritele rele.

Legenda Sfântului Valentin

Transformarea Lupercaliei în sărbătoarea Valentine’s Day este adesea atribuită martiriului Sfântului Valentin de Roma. Există mai multe legende asociate cu Sfântul Valentin, iar una dintre cele mai populare povestește că acesta a fost un preot care a căsătorit în secret cupluri tinere, în ciuda interdicției împăratului Claudius al II-lea. Împăratul interzisese căsătoriile între tineri, crezând că bărbații necăsătoriți erau soldați mai buni. Valentin a fost executat pe 14 februarie, devenind un martir al iubirii.

Transformarea într-o sărbătoare a iubirii

Sărbătoarea modernă a Valentine’s Day a început să prindă contur în Evul Mediu. Geoffrey Chaucer, poetul englez, este adesea creditat pentru asocierea zilei de 14 februarie cu iubirea romantică în lucrarea sa din secolul al XIV-lea, “Parlamentul păsărilor”. În această perioadă, a devenit popular ca îndrăgostiții să își exprime afecțiunea prin poezii și scrisori de dragoste, iar tradiția cadourilor între parteneri a început să prindă rădăcini.

Evoluția Valentine’s Day

În secolele următoare, Valentine’s Day a continuat să evolueze. În epoca victoriană, schimbul de cărți poștale decorative și cadouri a devenit o practică răspândită. Industria modernă a Valentine’s Day a luat avânt în secolul al XX-lea, cu producția în masă de cărți de Valentine și introducerea bomboanelor de ciocolată și a altor cadouri tematice. Astăzi, Valentine’s Day este sărbătorită în multe țări din întreaga lume, fiecare adăugând propriile tradiții și obiceiuri locale.

Valentin’s day versus Dragobete?

Valentine’s Day și Dragobetele sunt două sărbători dedicate iubirii, fiecare cu originile, tradițiile și semnificațiile sale distincte. În timp ce Valentine’s Day este cunoscut și sărbătorit pe scară largă în multe părți ale lumii pe 14 februarie, Dragobetele este o sărbătoare tradițional românească, celebrată pe 24 februarie, marcând astfel un echivalent local al zilei îndrăgostiților.

Valentine’s Day

  • Origini: Are rădăcini în festivalul roman Lupercalia și în legenda creștină a Sfântului Valentin, un martir care a căsătorit cupluri tineri în secret.
  • Sărbătoare: Este recunoscută pe plan internațional ca o zi a iubirii și a afecțiunii între parteneri romantici.
  • Tradiții: Cuplurile își exprimă iubirea prin schimburi de cadouri precum flori, ciocolată și bijuterii, precum și prin cărți poștale și mesaje de dragoste.
  • Răspândire: Valentine’s Day este sărbătorită în multe țări din lume, adaptându-se la diverse culturi și tradiții.

Dragobete

  • Origini: Are rădăcini în tradițiile și mitologia dacică și romană, fiind considerat protectorul iubirii în mitologia românească.
  • Sărbătoare: Este recunoscut ca ziua iubirii în România, sărbătorind dragostea și venirea primăverii.
  • Tradiții: Tinerii participă la diverse obiceiuri și rituri de primăvară, precum strângerea de flori de primăvară și alergatul prin pădure; cuplurile de îndrăgostiți petrec timp împreună pentru a-și consolida legătura.
  • Răspândire: Sărbătorită predominant în România, Dragobetele păstrează un caracter mai tradițional și local.

Comparație

Deși ambele sărbători celebrează iubirea, ele o fac în moduri diferite, reflectând tradițiile și valorile culturale ale societăților în care sunt sărbătorite. Valentine’s Day, cu răspândirea sa globală, a devenit asociată cu gesturi comerciale de afecțiune. Pe de altă parte, Dragobetele își păstrează un caracter mai autentic și legătura cu natura și obiceiurile ancestrale.

În esență, fie Valentine’s Day, fie Dragobete, ambele sărbători oferă oportunitatea de a celebra iubirea și de a petrece timp de calitate cu persoana iubită. Alegerea de a sărbători una, ambele sau niciuna dintre aceste zile depinde de preferințele personale și de semnificația pe care fiecare individ sau cuplu o atribuie acestor momente speciale dedicate iubirii.

 

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×