Lacomia este intotdeauna PEDEPSITA ! – Cupa lui Pitagora

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Lacomia este intotdeauna PEDEPSITA ! – Cupa lui Pitagora

Loading

117387013_2307780396013857_1619530772347604621_n

Poporul francez are un proverb: « La gourmandise est toujour punie » – Lacomia este intotdeauna pedepsita.   Cupa echitatii sau cupa lacomiei!

Legenda spune ca aceasta cupa a fost inventata chiar de Pitagora in timpul lucrarilor de alimentare cu apa a insulei Samos, in jurul anului 530 i.Chr.

Scopul inventiei sale era impartirea corecta a vinului pentru muncitorii constructori ai acelor vremuri. Mai exact, cei care erau lacomi si necivilizati, care erau mai iuti de mana si “mai largi la gat”, isi umpleau rapid cupele cu vin si le beau la fel de repede, spre deosebire de cei mai cumpatati.

Rezultatul era ca unii ramaneau fara vin, iar cei care beau mai mult faceau paguba si era necesar sa se si odihneasca mai mult ca sa-si revina, lucrand astfel mult mai putin decat ceilalti.

Atunci, lui Pitagora i-a venit ideea unei cupe, care sa distribuie egal cantitatea de vin pe care s-o bea fiecare, marcand pe interior nivelul maxim pana la care sa se umple cupa. Nimic deosebit pana aici.

Partea cu adevarat interesanta abia acum incepe: desi cupa are in mijloc o coloana cu un orificiu la partea inferioara,  continutul ei nu curge daca aceasta e umpluta pana la nivelul marcat. In schimb, daca incerci sa mai torni fie si numai o picatura peste acel nivel, vei avea “placuta” surpriza sa vezi cum ti se goleste intreaga cupa.

De aceea, cupa lui Pitagora a cunoscut diverse denumiri de-a lungul timpului: cupa echitatii, cupa egalitatii sau cupa lacomiei.

Pentru cei care vor sa stie cum arata aceasta cupa, iata o sectiune transversala, pentru a observa modul de functionare, bazat pe principiul vaselor comunicante:

 Morala povestii este urmatoarea:                                                                                     

Totul trebuie facut cu masura! Daca incerci sa adaugi fie si numai o picatura in plus peste masura, vei strica echilibrul din viata ta si nu vei mai ramane cu nimic. Exemplele le vedem peste tot in jurul nostru:

Cei care se lacomesc sa manance si sa bea prea mult au probleme de sanatate.        

Cei care se lacomesc sa castige intr-un mod necinstit, mai devreme sau mai tarziu, platesc insutit. Cei lacomi de munca, cei care lucreaza de dimineata pana seara, isi pierd sanatatea si libertatea.

Cei ce stau acasa asteptand totul de-a gata, devin supraponderali, pierzandu-si bucuria de-a trai.

Cei ce se relaxeaza si socializeaza prea mult prin baruri si restaurante cu prietenii, isi pierd spiritualitatea si nu mai evolueaza profesional sau personal.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!