Lacrimile si trairile tale se vor intoarce spre cel care te-a facut sa suferi

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Lacrimile si trairile tale se vor intoarce spre cel care te-a facut sa suferi

Loading

Acestea nu sunt propriile tale emotii sau trairi personale. Ci, in schimb, aceste emotii au fost provocate de cineva in mod deliberat, fara acordul tau. Acea persoana te-a insultat, te-a umilit, te-a ranit, declansand anumite reactii in creierul tau.

In timp, aceste “valuri” ale emotiilor vor ajunge si la acea persoana care a cauzat suferinta initiala. Poate chiar cu o intensitate mai mare. Acel individ va experimenta aceleasi reactii pe care ti le-a produs. Va exista o situatie in care el insusi va plange, isi va face griji, nu va putea dormi, ii va fi greu.

Totul se intoarce intr-un fel sau altul. Nu este vorba despre un bumerang, deoarece bumerangul nu provoaca rau celui care la aruncat. Acest proces este al unui sistem care intra in contact cu alt sistem si va transmite aceleasi reactii catre ambele parti. Poate fi descris ca o unda de soc sau o reactie in lant.

Cu toate acestea, persoana care a generat initial aceste emotii nu va intelege si nu ga face nici o legatura intre actiunile sale si efectele lor. 

In schimb, intr-un timp relativ scurt, starea emotionala a celor care sufera si se ingrijoreaza in functie de vointa cuiva se va transmite perfect printr-un fel de “telegraf mental” catre cealalta persoana care a cauzat initial acea stare.

Acest mecanism al emotiilor si reactiilor pe care le declanseaza poate parea ciudat sau chiar nedrept, dar face parte din complexitatea umana. Oamenii sunt conectati si influenteaza reciproc starile emotionale, chiar daca nu sunt intotdeauna constienti de aceasta.

Este important sa vedem ca fiecare individ are responsabilitatea de a-si controla propriile actiuni si reactii.

In cele din urma, nu putem schimba actiunile altor persoane, dar putem controla modul in care reactionam la ele. Alegerea de a raspunde cu empatie, intelegere si compasiune poate contribui la crearea unui mediu pozitiv si  sanatos in relatiile noastre.

Asadar, in loc sa ne razbunam sau sa alimentam ciclul negativ al suferintei, putem alege sa fim constienti de propriile reactii si sa ne straduim sa construim relatii bazate pe iubire, intelegere si sprijin.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×